Дали и неговата „Разпадане на устойчивата памет”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осемте секунди на „прекъснатия коитус”. И петте дни за отговор дали въобще го е имало. Римейк на Дали - „Разпадане на устойчивата памет”

10.10
Часът е 19:37. Представете си само: осем секундри си вътре. В уикипедия. Като независима република. От момента, в който Пучдемон произнася, че има мандат от народа да обяви независимост, до момента, в който я суспендира. Преди 83 години и 3 дни, каталонската държава в рамките на втората испанска република продължава цели 9 часа.

19.54 Джулиан Асанж се възторгва от избрания „словенски път”, привърженици на независимостта също са чували от медиите за него, както и за десетдневната война, след която Словения получава своето международно признание през 1992. Само че Испания не е социалистическа федеративна република, чиято конституция, макар и проформа позволява излизането на отделна република от федерацията. Услужливите медии услужливо са пропуснали и този факт.

21.18 Лидерът на популисткото движение Подемос Пабло Иглесиас се обръща към премиера Рахой да не прилага член 155 от конституцията, предвиждащ в екстрени случаи ограничаване на правата на автономна област, застрашаваща териториалната цялост на държавата. Аргументът - Пучдемон експлицитно не е обявил независимост. Нищо, че експлицитно я е суспендирал.

21.31 В туит за френския Либерасион, местният им кореспондент Флориан Барду цитира компания от 50-годишни каталунци в бара, където следи събитията. Според тях това, което се случва е „коитус интеруптус”. Изглежда е бил заедно и с пратеника на конкурентния Льо Монд Изабел Пике - след около 9 часа същият израз влиза и в нейния материал.

21.43 Започват подписите на депутатите-соберанисти под декларацията за независимост. Пръв е певецът Луис Ляк. След десетилетия неуспешни заигравания с политиката, в предишните избори влиза в листите на победилата коалиция и успява да убеди почитателите си, че е бил репресиран от режима на Франко. В архивите на испанската телевизия са първите му клипове на каталуснки от 1972, когато Франко си е жив и здрав. Баща му е 13 години кмет - чак до 1960.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Ива Дойчинова и Георги Лозанов в студиото на програма „Христо Ботев“

Ще донесе ли повече прозрачност в медиите новият медиен закон

„Промените в медийното законодателство на Пеевски не могат да навредят. Те са като буря в чаша вода. Трябва да се опише като конфликт на интереси връзката между медии и политика. Това трябва да включи и партийните телевизии.“

публикувано на 20.07.18 в 13:10

За свободата като оазис на 111 000 кв. км

Последните събития и то не само в политическите висини доказват, че родината е оазисът на свободата. Всяко друго мнение е българофобия. От най-високо място най-високите институции се замерват с цифри, изчисления и тридневни срокове. Част от лексиката в много други, не оазисни държави би довела до съдебно дирене. Но тук е свобода. Вицепремиер нарече..

публикувано на 20.07.18 в 12:25
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25
Читалището в село Езерец

Събота сутрин в село Езерец

Малкото село Езерец се намира в община Шабла, област Добрич и е на пътя от Варна за Дуранкулак. Само на 2 километра и половина от селото е морето – с красив бряг и красиво вълнение. В Езерец вече има хотели, ресторанти и къщи за гости, но основното което може да получат гостите на селото е спокойствието. Езерецкият плаж все още е незасегнат от..

публикувано на 20.07.18 в 08:55

Трудно ли се спасява едно българско бойно знаме

В края на Първата световна война, когато е ясно, че България, заедно с Тройния съюз губи, при сключването на Солунското примирие – заповедта на победителите е всички пленени български воини от 14 полка да предадат оръжието си, финансите на полковете и бойните знамена… Точно по това време един млад офицер на име Марин Куцаров изгаря дръжката и калъфа на..

публикувано на 19.07.18 в 15:30