Дали и неговата „Разпадане на устойчивата памет”

ЕПА/БГНЕС

Осемте секунди на „прекъснатия коитус”. И петте дни за отговор дали въобще го е имало. Римейк на Дали - „Разпадане на устойчивата памет”

10.10
Часът е 19:37. Представете си само: осем секундри си вътре. В уикипедия. Като независима република. От момента, в който Пучдемон произнася, че има мандат от народа да обяви независимост, до момента, в който я суспендира. Преди 83 години и 3 дни, каталонската държава в рамките на втората испанска република продължава цели 9 часа.

19.54 Джулиан Асанж се възторгва от избрания „словенски път”, привърженици на независимостта също са чували от медиите за него, както и за десетдневната война, след която Словения получава своето международно признание през 1992. Само че Испания не е социалистическа федеративна република, чиято конституция, макар и проформа позволява излизането на отделна република от федерацията. Услужливите медии услужливо са пропуснали и този факт.

21.18 Лидерът на популисткото движение Подемос Пабло Иглесиас се обръща към премиера Рахой да не прилага член 155 от конституцията, предвиждащ в екстрени случаи ограничаване на правата на автономна област, застрашаваща териториалната цялост на държавата. Аргументът - Пучдемон експлицитно не е обявил независимост. Нищо, че експлицитно я е суспендирал.

21.31 В туит за френския Либерасион, местният им кореспондент Флориан Барду цитира компания от 50-годишни каталунци в бара, където следи събитията. Според тях това, което се случва е „коитус интеруптус”. Изглежда е бил заедно и с пратеника на конкурентния Льо Монд Изабел Пике - след около 9 часа същият израз влиза и в нейния материал.

21.43 Започват подписите на депутатите-соберанисти под декларацията за независимост. Пръв е певецът Луис Ляк. След десетилетия неуспешни заигравания с политиката, в предишните избори влиза в листите на победилата коалиция и успява да убеди почитателите си, че е бил репресиран от режима на Франко. В архивите на испанската телевизия са първите му клипове на каталуснки от 1972, когато Франко си е жив и здрав. Баща му е 13 години кмет - чак до 1960.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Искаме ли днес Христос в живота си?

• Заедно с доц. Мариан Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий” разговаряхме за това искаме ли днес Христос в живота си. Повод ни дава и провелият се VІІІ международен научен семинар по систематическо богословие и християнска философия, организиран от Центъра по систематическо богословие на Православния..

публикувано на 22.10.17 в 08:15
Д-р Димитър Ленков.

КСНС по въпросите на здравеопазването

В ефира на предаването „Нашият ден” д-р Ленков подчерта, че решаването на проблемите в сферата на здравеопазването е от национално значение и е пряко свързано с националната сигурност. Той припомни, че задълженията на болниците в България възлиза на половин милиард лева и лимитите, въведени от НЗОК са основна пречка за функционирането на държавните и..

публикувано на 20.10.17 в 14:10
Доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Доц. Ана Джумалиева: В Комисията преобладават преписките, образувани по оплаквания на хора с увреждане

Комисията за защита от дискриминация участва със свои представители в междуведомствена работна група по в изпълнение на План за действие, за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания от Република България на ООН (2015-2020 г.) и в работната група за определяне на отговорни органи съгласно разпоредбите на чл. 33 от Конвенция за правата на..

публикувано на 20.10.17 в 13:43
Д-р Султанка Петрова.

Д-р Султанка Петрова: Българските работодатели трябва да бъдат социално отговорни

Много фирми в Европа и света предоставят надбавки в натура за своите работници. Има такива примери вече и за фирми в България, които се отнасят с отговорност към служителите си. Най-често тези отношения са свързани с адаптиране на работниците към променящите се условия на труд, свързани с технологичните и организационни иновации, допълнителни форми на..

публикувано на 20.10.17 в 13:14

Университетската болница в Стара Загора на командно дишане

УМБАЛ „Проф. Д-р Ст. Киркович” в Стара Загора е едно от лечебните заведения в тежко финансово състояние, което по думите на изпълнителния директор проф. Йовчо Йовчев е от 2013-та насам. Според информацията, предоставена от кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова проблемът започва от момента на обединение на многопрофилната и..

публикувано на 20.10.17 в 12:56