Дали и неговата „Разпадане на устойчивата памет”

ЕПА/БГНЕС

Осемте секунди на „прекъснатия коитус”. И петте дни за отговор дали въобще го е имало. Римейк на Дали - „Разпадане на устойчивата памет”

10.10
Часът е 19:37. Представете си само: осем секундри си вътре. В уикипедия. Като независима република. От момента, в който Пучдемон произнася, че има мандат от народа да обяви независимост, до момента, в който я суспендира. Преди 83 години и 3 дни, каталонската държава в рамките на втората испанска република продължава цели 9 часа.

19.54 Джулиан Асанж се възторгва от избрания „словенски път”, привърженици на независимостта също са чували от медиите за него, както и за десетдневната война, след която Словения получава своето международно признание през 1992. Само че Испания не е социалистическа федеративна република, чиято конституция, макар и проформа позволява излизането на отделна република от федерацията. Услужливите медии услужливо са пропуснали и този факт.

21.18 Лидерът на популисткото движение Подемос Пабло Иглесиас се обръща към премиера Рахой да не прилага член 155 от конституцията, предвиждащ в екстрени случаи ограничаване на правата на автономна област, застрашаваща териториалната цялост на държавата. Аргументът - Пучдемон експлицитно не е обявил независимост. Нищо, че експлицитно я е суспендирал.

21.31 В туит за френския Либерасион, местният им кореспондент Флориан Барду цитира компания от 50-годишни каталунци в бара, където следи събитията. Според тях това, което се случва е „коитус интеруптус”. Изглежда е бил заедно и с пратеника на конкурентния Льо Монд Изабел Пике - след около 9 часа същият израз влиза и в нейния материал.

21.43 Започват подписите на депутатите-соберанисти под декларацията за независимост. Пръв е певецът Луис Ляк. След десетилетия неуспешни заигравания с политиката, в предишните избори влиза в листите на победилата коалиция и успява да убеди почитателите си, че е бил репресиран от режима на Франко. В архивите на испанската телевизия са първите му клипове на каталуснки от 1972, когато Франко си е жив и здрав. Баща му е 13 години кмет - чак до 1960.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Огнян Герджиков, Анелия Торошанова и адвокат Любомир Новиков в студиото на програма „Христо Ботев“

Законодателството на България – основа на националната ни сигурност

През последни дни водещи юристи разкритикуваха работата на законодателя. Действително ли у нас законите се правят „безотговорно“, „непрофесионално“ и „популистки“? Според проф. Огнян Герджиков, председател на Консултативния съвет по законодателство към председателя на Народното събрание, „стара болест“ е да се правят законите не така, както трябва...

публикувано на 23.03.18 в 15:49

Майки и недобросъвестни работодатели

В работата на Комисията за защита от дискриминация са перманентни жалбите на бъдещи майки или на жени, върнали се от майчинство, от неблагоприятното отношение на работодателите към тях. Отношението на работодателите например към бременните служителки не е еднозначно, но в повечето случаи не е коректно. Забременяването едва ли не е тълкувано като..

публикувано на 23.03.18 в 14:55

Приказка за седмина юнаци и още нещо

Не знам, дали си спомняте за последния сериозен ремонт в София? Ще ви припомня – това беше реконструкцията на бул. „Дондуков“. Ремонтът приключи три месеца по-късно от обявения първоначално краен срок, а изпълнението му даде повод за много критики и протести. Даже, ако си спомняте, положените павета се поразместиха, та се наложи да бъдат пренареждани...

публикувано на 23.03.18 в 12:40
20 измръзнали щъркели, приютени на топло в гаража на община Дулово.

В името на емпатията

Позволете ми и аз да каже нещо по повод обгрижените щъркели и добрите хора. На първо място, разбира се, дълбок поклон, само заради мисълта, че можеш да помогнеш, успокоиш, стоплиш животинка, която е в беда. Поклон и заради това, че мисълта се превръща в действие-спасително. Сега няколко думи за реакциите. Сърцераздирателни, защото имаме..

публикувано на 22.03.18 в 12:40

Дора Галор разказва на децата за спасението на българските евреи

Дора Галор е детски писател и певица. Родена е в Израел в семейството на български евреи. Една жена, която вярва, че е дошла на този свят с мисията да съдейства за прехода от агресията на 20 век, към духовността на следващите векове. Слушала е много от роднините си за спасяването на евреите от България и на днешния етап разказва този исторически факт като..

публикувано на 22.03.18 в 11:17