Дали и неговата „Разпадане на устойчивата памет”

ЕПА/БГНЕС

Осемте секунди на „прекъснатия коитус”. И петте дни за отговор дали въобще го е имало. Римейк на Дали - „Разпадане на устойчивата памет”

10.10
Часът е 19:37. Представете си само: осем секундри си вътре. В уикипедия. Като независима република. От момента, в който Пучдемон произнася, че има мандат от народа да обяви независимост, до момента, в който я суспендира. Преди 83 години и 3 дни, каталонската държава в рамките на втората испанска република продължава цели 9 часа.

19.54 Джулиан Асанж се възторгва от избрания „словенски път”, привърженици на независимостта също са чували от медиите за него, както и за десетдневната война, след която Словения получава своето международно признание през 1992. Само че Испания не е социалистическа федеративна република, чиято конституция, макар и проформа позволява излизането на отделна република от федерацията. Услужливите медии услужливо са пропуснали и този факт.

21.18 Лидерът на популисткото движение Подемос Пабло Иглесиас се обръща към премиера Рахой да не прилага член 155 от конституцията, предвиждащ в екстрени случаи ограничаване на правата на автономна област, застрашаваща териториалната цялост на държавата. Аргументът - Пучдемон експлицитно не е обявил независимост. Нищо, че експлицитно я е суспендирал.

21.31 В туит за френския Либерасион, местният им кореспондент Флориан Барду цитира компания от 50-годишни каталунци в бара, където следи събитията. Според тях това, което се случва е „коитус интеруптус”. Изглежда е бил заедно и с пратеника на конкурентния Льо Монд Изабел Пике - след около 9 часа същият израз влиза и в нейния материал.

21.43 Започват подписите на депутатите-соберанисти под декларацията за независимост. Пръв е певецът Луис Ляк. След десетилетия неуспешни заигравания с политиката, в предишните избори влиза в листите на победилата коалиция и успява да убеди почитателите си, че е бил репресиран от режима на Франко. В архивите на испанската телевизия са първите му клипове на каталуснки от 1972, когато Франко си е жив и здрав. Баща му е 13 години кмет - чак до 1960.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор и Даниела Тодорови

Гости в „Моето семейство“ - Даниела и Тодор Тодорови

Отново талантът е свързал двама души - това са художниците Даниела и Тодор Тодорови. Той е признат скулптор в световните галерия, а тя - живописец с множество изложби у нас и навън. За творчеството, за порасналите синове, които също са поели по пътя на изкуството, за тайната на успеха и формулата на щастието говорим с нашите гости. Разговора можете да..

публикувано на 16.01.18 в 09:25

За Западните Балкани и процесите на присъединяването им към Европейския съюз

Как българското европредседателство ще се отрази на процесите на присъединяването на Западните Балкани към ЕС – за това ще говорим в следващите минути. А също и за това как се променят нагласите на Балканите и как Брекзит повлия на тези настроения. На този етап трудно може да се посочи евентуална дата за присъединяване на страните от Западните Балкани..

публикувано на 15.01.18 в 15:08
Доц. Георги Бърдаров

За демографията и дългосрочните прогнози

Естествено, демографията не може да бъде нито лоша, нито добра, тя е наука за динамиката на човешката популация, но най-новите демографските прогнози на Националния статистически институт показват, че до 2070 година населението на страната ще се е стопило до 5 млн. души. Разбира се, тези проблеми не са чужди и на Европа, защото голяма част от..

публикувано на 15.01.18 в 14:37
Последното свободно Тракийско хоро в село Булгаркьой 1912 г.

Историята на село Булгаркьой

В рубриката „Моята история“ - съвместен проект с гражданска платформа MOVE.BG, ви разказваме интересни родови истории, историите на вашата къща, улица, град. Всяка една от тях е част от общата ни история. Днешната ще ни разкаже за едно село, което вече го няма на картата. То се нарича Булгаркьой. За него ще ни разкаже Нели Чамова от град Ямбол.

публикувано на 15.01.18 в 14:26

Законът и законодаващите

Днес протестират служителите от 23 общински болници. Те искат 30 млн. лв. и спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две години и половина и повишаване цената на клиничните пътеки с 30%. Светъл пример за тях са 100 млн. повече за заплати, които полицаите добавиха миналата седмица. Добри допълнения, съответно 15 и десет милиона изкараха и БАН..

публикувано на 15.01.18 в 12:34