Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 22 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
Радиоенциклопедия
Войната и мирът в стара България: Владетели на българи и гърци

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Гост: Дьорд Сонди.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка Радиотеатър
„Мадоната на Раиф“ от Сабахатин Али

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Коледа с Елвис Пресли и Кралската филхармония.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, Величка Станева, ФА "Варна" и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Сребърните звънчета“ от Весела Фламбурари

След новините в 7.00 часа
Минути за вярата
Ангелският химн

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• „България и светът на този ден“ – Спомен за поета, писател и журналист Александър Геров
• „По-здрави“ – Хигиена на носа за превенция на вирусните инфекции
• „Рязко“ с Румен Белчев
• Кореспонденция на Веселин Паунов за отминаващата 2017 година във Великобритания в контекста на атентатите и Брекзит
• Америка на първо място – 1 година след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом – анализ на Калина Любомирова от БТА
Предсрочни избори в Каталуния – коментар журналиста Момчил Инджов
9.00 – 10.00
„Човекът“ с Мартина Кръстева - Любен Георгиев, създател на сдружение „Ре-акт“: в помощ на младежи и деца от училища-интернати.
„Минути за култура“ – SOLAR Christmas ще посрещне Armin van Buuren и Fedde Le Grand за едно неповторимо коледно шоу в Арена Армеец – покана от организаторите
„Интермецо“ с Антонина Тодорова – „С аромат на сутрешно кафе“.

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Националния археологически резерват – правни проблеми и противоречия.
Гост в студиото Даниела Гергова
• „Минути за антидискриминация“ Кои са новите уязвими дискриминирани групи? Гост: доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация
• „Съвети на адвоката“ – адвокат Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Весела Коледа от звездите на българската поп и рокмузика

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Време за учене или...

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
„Неделен човек“ - репортаж от премиерата на новата поетична книга на Георги Константинов в Столичната библиотека
• „Господин директорът на пристанището“ - интервю с писателя и киносценарист Владо Даверов за най-новия му роман.
• Премиера в Софийската опера и балет на „Амал и нощните посетители“ по музиката и сюжет на Джанкарло Меноти. Интервю с оперната режисьорка Юлия Кръстева.
• „Златен ритон“ - какви тенденции очерта 23-ото издание на Фестивала за документално и анимационно кино в Пловдив след година прекъсване и часове преди обявяването на наградите. Разговор с кинокритика Павлина Желева – председател на журито.
• „Време за керамика“ - изложба на Теодора Вълчева и Йоанна Кемилева в галерия „Теа“.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Да играеш с поезията – един до друг застават Иван Димитров и Лили Йовнова, които тази седмица ще вземат участие във втория сезон на четенията, организирани от платформата „Съвременна литература“ в Клуба на фоторепортерите

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Бродуейски мюзикъл с коледно настроение – „Ани“ на Чарлз Страус.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
Зайченцето бяло и други патици
В края на годината приключва сезонът за лов на зайци и някои видове птици, затова и в тази област е време за равносметка. Ще я направим с телефонна обиколка из страната, ще потърсим причините за това дали има или няма дивеч, ще ви препоръчаме и някои рецепти как да сготвите улова, ако сте имали късмет и точен мерник. И всичко това – с усмивка и най-добри намерения!

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• Етно –маршрути у нас от 22 декември, Деня на Св. Анастасия, до Коледа. Скритата символика в ритуалите и традициите разкрива Петя Банкова от Националния етнографски музей при БАН.
• Места за поклоннически туризъм с името на Св. Анастасия, като остров „Св.Анастасия“ с едноименния манастир край Бургас, катедралата „Св. Анастасия“ в Задар - Хърватия, (предложена за Списъка на ЮНЕСКО), и други...
• Паста рагу и английска супа... Не е британско меню, а задължителните Коледни ястия за Италия. Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия у нас, помага да сме подготвени, ако посрещаме празниците там.
• У нас се меси и разчупва пита Боговица. На полския Бъдни вечер разчупват оплатек, поднасят кутя. Немалко българи ще пътуват към Полша за Рождество. Светла Каранешева разказва къде какво може да се види и вкуси, защото Коледа, освен всичко друго, е истинско кулинарно приключение.
• Боровец открива официално зимния сезон. Приятните изненади за туристите, възможността за нощни ски атракции, състояние на писти и съоръжения, пряко включване.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Paula Cole (Пола Коул)

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Женските гласове в новата българска литература – коментар
• Милен Русков – писател на годината, според класацията на Столична библиотека
• „Структура” – ново пространство за съвременно изкуство в София
• Националният ни образ през очите на туриста в документалния спектакъл LOW COST
• „Комедия от грешки” – в „Какво се случва” през месец декември ви представяме спомени на най-известните ни актьори за гафовете им на сцената. Този петък Георги Мамалев разказва.
• „Иронии на времето”.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Марципанените лъвове“ по чешка приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Вечната българска класика.
• Ще си припомним някои строители на съвременната българска музикална култура – Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов – с опуси от техните студентски и ученически години.
• Първият опус на Владигеров е Соната за цигулка и пиано – композиторът я е написал на 15-годишна възраст. Тя издава не само младежки романтичен порив, но и овладяно майсторство на роден композитор.
• Операта „Янините девет братя“ Любомир Пипков започва като студент в Екол нормал. Тя предизвиква прочутото възклицание на учителя му, Пол Дюка: „Вие изравяте от земята един стил!“
• Дипломната работа на Марин Големинов, който завършва с отличие Скола канторум в Париж е Първият струнен квартет. Творба, която е приета с възхищение и признание за оригиналност и зрялост.
• В предаването е включена още една студентска творба: Концерт за пиано и оркестър № 1 от Димитър Христов, ученик на Марин Големинов. Изпълнена с младежки романтизъм, с желание да бъде приета спонтанно от широка публика. След този Концерт Димитър Христов тръгва по коренно различни пътища в развитието си.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Премиера
„Първият рожден ден“ от Теодора Димова 15 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Томас Пинчън и информационните лабиринти в литературата днес – портрет на навярно най-влиятелния представител на американския постмодернизъм от края на ХХ и началото на ХХI век. Поводът е исторически – излизането на български език на последния засега роман на Пинчън „На ръба на света“ (2013) (Б.а. – това е един от най-трудните за превод англоезични писатели в света и единствената негова книга, излизала у нас досега, е „Обявяването на серия 49“ – преди повече от четвърт век). Ще ни гостува преводачът Владимир Полеганов, който (вече в ролята си на писател) миналата седмица бе удостоен и с наградата на „Хеликон“ за дебютен роман, а мозайката ще доразбъркат гласовете на трима големи познавачи на творчеството на Пинчън – на преподавателя в НБУ Галин Георгиев, на поета Стефан Иванов и на един от най-адекватните европейски еквиваленти на Пинчън в литературата – Мирча Картареску.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Гласове и лица от Симфоничният оркестър на БНР: Христо Танев – виолончело. (втора част)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10