Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 10 януари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
Радиоенциклопедия
Природни резервати в България – III част
Резерват „Бяла крава“ в Еленския Балкан

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам - Изпята поезия
Щастие
Песенни стихове и песни за щастието, създадени от Михаил Белчев, Джон Ленън, Волен Николаев, Шерил Кроу, групите „Ейша“ и „Блъд, Сует енд Тиърс".

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка Радиотеатър
„Липсващият разказ“ от Андрей Филипов

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика на тюркски народи - от Азербайджан и Турция до Киргизия, Северозападен Китай и Южен Сибир. Сред изпълнителите: Дилшат Кангелдиева, Гюнай Тюркменлер, Миралам Мираламов, формация „Машрап“ и други.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Данчо Радулов, Илияна Найденова, Бисер Соколов, ансамбъл „Пирин“, Стоян Физиев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Врана и лисица“; автор Елин Пелин

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 100 години от смъртта на Константин Иречек.
• По-здрави: Как да се подготвим за сутрешен джогинг през студените месеци? Как да изберем подходящ терен и облекло? – съветва Григор Върбанов от спортен клуб „Бегач“.
• Изборът на водещия: Каква е посоката за разрешаване на конфликта на Корейския полуостров през 2018-та година? – коментар на проф. Александър Федотов.
• Музикален акцент
• Рязко
• Истанбулската конвенция – гражданската позиция на българина Димитър Иванов, който живее в Швейцария.
• Новата цена на водата – защо Водният регулатор повиши цената почти двойно? – коментар на Асен Личев – бивш директор на Дирекция „Води“ в МОСВ.
• Човекът: среща с Лора Ненковска – преводач от румънски език.
• Минути за култура: Интервю с Крис и Велин за участието им в концерта за официалното откриване на Българското председателство и очакванията им за 2018 година.
• Интермецо: Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Домоуправителят - една нова професия с отговорни задължения и необходимост от сериозна подготовка. Познаваме ли съседите си, какви са правата на домоуправителите за събиране на лични данни, какви са задълженията им? В студиото: Александър Димитров – председател на Асоциация на българските домоуправители.
• Безплатно Неделно театрално училище към работилница „Сфумато“ – кой може да го посещава и какви са условията за участие – Мирослава Гоговска – преподавател в школата.
• Рубриката „ По пътя“ ни води в село Каспичан, близо до град Каспичан. Легенди и предания за тази част на България – репортаж.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гост в студиото: Лили Друмева разказва за предстоящия съвместен концерт с Quarto Quartet - “Музика от целия свят”, който ще огласи зала „България” със звуците на кънтри музика и класика.
В началото на февруари кънтри изпълнителката ще посети Америка, където ще участва в голям форум за каубойска поезия и музика в град Елко, щата Невада. След това певицата ще се отправи към Италия, където ще изнесе концерти в Милано и околни градове, заедно с известния италиански мандолинист Масимо Гати.
• Гост в студиото: група Остава представя нов сингъл от албума си „Океан“;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За въздухът като източник на доходи

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Сцени
- Премиера в ДТ „Н. Масалитинов“ - Пловдив: „Спомен за летене“ по библейски текстове, фрагменти от Хесе, Бекет, Чехов и Екзюпери. Режисьор: Боян Крачолов.
• Книги
- „Тъмно, почти нощ” от Йоанна Батор
- „Тайните на герба“ от Томас Енгер
- „Дромомахiа“ от Роберт Леви
• Изложби
- Лъжица култура – място, което да подобри градския облик, но и да даде поле за изява на множество млади артисти – Виктор Димитров.
• Отражение
- Костадин Ланджов – фристайлът и китарата.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Каква е цената на успеха в оперното изкуство и превръща ли се то в бизнес? – световно известният тенор Камен Чанев

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Музикални рецепти

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Премълчаната история
10 януари 1997 г. – датата, която преобърна (или пък не) съвременна България
Да се говори в исторически план за събития, които сме преживели, е винаги рисковано. Рисковано е, защото те по един или друг начин са засегнали и нас лично, което съответно прави така, че тъкмо през този досег-засег ги тълкуваме, интерпретираме, мислим и оценяваме. Но през каквато и аксиологическа, сиреч ценностна посока да ги пречупваме, едно е сигурно – тяхното състояване е пречупило съдбите ни, променило е движението и на националното, и на индивидуалното развитие. Струва ми се, че от най-новата българска история подобно събитие е станалото на 10 януари 1997 г., когато разбушували се тълпи обсадиха и нападнаха сградата на българския Парламент. За събитията тогава и отражението им върху сега ще говорят господата Борислав Геронтиев – поет, публицист, писател и журналист, в момента изпълнителен директор на Фонд „Култура“ към Министерството на културата, който по онова време работи в Българската национална телевизия, и Тони Николов – философ, публицист, преводач, журналист, главен редактор на сайта за култура „Портал „Култура“, по онова време специализант във Франция, наблюдаващ събитията от външна точка.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Култови сгради в София
Спомени за стара София

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо - Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица: „Професия: Филмов композитор“
Още музикални щрихи към портрета на филмовия композитор Джон Бари. С музика към филмите „От Русия с любов“, „Далеч от Африка“, „Дневни светлини“, “Вендета“ и други.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода - Музикален атлас
Колоритен фолклор и уърлд от любими на много от вас музикални дестинации, населени с келти – Шотландия, Ирландия и Уелс. Включително изпълнители от САЩ, Англия и Канада, където келтското влияние е осезаемо и в танците, и в мелодиите, явявайки се творческо вдъхновение на съвременния талант. Сред участниците: Мойра Грийланд (арфистка и певица), триото Фал Галъри, Джеймс Голуей и Фил Кълтър, в компанията на Ирландската филхармония, Стинг, „Дъ Корс“, формация „Брид Ни Чатан“, канадците „Шакидор“ (с чудесен танц рил), „Афро Селт Саунд Систем“, Шан Джеймс (с прекрасна уелска балада), дуото „Найн Бах“, Ениа (с песен за дъждовната ирландска зима), група „Глоуминг“ и други.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Приключенията на Бирлибан”, автор: Едуард Петишка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Номинации за „Грами“ в категориите за класическа музика, гост по темата – диригентът Иван Стоянов.
• Директорът и лауреатът – интервю с Изабела Вазилота - директор и изпълнения на Такуя Отаки – носител на Първа награда от международния клавирен конкурс за съвременна музика в Орлеан.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Мъжеството на жената“, разказ от Джек Лондон - 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Неизлъчвани в ефира документални записи от първия Международен джаз фестивал в парка на историческия музей на Плевен, изцяло програмиран от „Аларма“.
• В рубриката „Социална стълбица” ще чуете интервю на Ивайло Стефанов с Кристина Бур от Унгария, участник в активистката група „Освободете 11-те от Рожке”;
• Ивайло Кицов за новия албум на прогресив рок легендата Питър Хамил From The Trees

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Избрано от X Тракийски хоров фестивал в Ямбол’ 2017 г. – първо участие на българска сцена на Вокалния ансамбъл „Колегиум Вокале” от град Орхус – Дания с диригент Михаил Делчев.
• Разговор с иконом Кирил Попов от столичния храм „Света Неделя“ и премиерно представяне на негови творби, изпълнени на празничния концерт в зала „България“ (21.12.2017 г.).
• 85 години от рождението на проф. Лилия Гюлева – спомени на нейни възпитаници.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15