Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 февруари

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Изгрев
Майстори мебелисти и резбари – документален разказ за техните умения и изделията им, за неповторимите им творби, част от културното наследство на страната ни.

от 1.30 до 2.30 часа
Музиката, която обичам
Посветено на… (част 1)
Песенни стихове и текстове от: Евтим Евтимов, Рики Лий Джонс, Александър Петров, Пол Саймън, Михаил Белчев, Ренди Нюмън, Дейвид Пейч.

от 2.30 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Един по-дълъг път до полето на боя“ – „България“ – глава трета
Автори: Даниела Манолова, Борислав Евлогиев, Сойла Валкама

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и екзотичен уърлд от остров Мадагаскар. Сред изпълнителите – „Ханта“, Тарика Сами, Ди Гари, Тани Манга и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения  на Петьо Костадинов, ФА „Пирин“, Вълчо Иванов, Данчо Радулов и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Как небето станало високо“, индианска приказка

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 111 години от рождението на Емилиян Станев.
• По-здрави: Съветите на диетолога проф. Стефка Петрова за постите.
• Избор на водещия: По какъв принцип ще се определи районирането на България? – коментар на икономист от ИПИ
• Рязко
• Най-голямото и най-старо плевенско читалище “Съгласие-1869” напуска Съюза на читалищата – интервю с Ивайло Атанасов.
• За Зимната олимпиада 2018 г., очакванията и възпитанието на младите спортисти – коментар на журналиста Камен Алипиев
• Производствените цени в селското стопанство намаляват с 4.7 на сто през четвъртото тримесечие на 2017 г. – интервю с доц. Божидар Иванов от Института по аграрна икономика
• Човекът: Христо Узунов, номиниран за „Златен глас“ (Награди Икар) от САБ, гост.
• Минути за култура: Покана за премиерата на Държавна опера-Стара Загора на балета „Фантастичното дюкянче“ по музика на Джоакино Росини в обработката на Оторино Респиги. Интервю със Силвия Томова, директор на балета на Старозагорската опера.
• Репортаж за предстоящото издание на СФФ
• Интермецо: Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Министерството на труда и социалната политика с първи реални действия по Националния план за дългосрочна грижа, насочен към възрастни и самотни хора. Разговор със зам. социалния министър Росица Димитрова.
• У дома сутрин: здравословна кулинария по време на пости. Интервю с д-р Весела Попова.
• По пътя: на гости в село Шишковци, Кюстендилско, където специално ще посетим къщата, в която е живял Майстора.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Легендарната група Bluba Lu се завръща с нов запис, представя го Константин Кацарски;
• Мирослав Иванов от St. Electrics кани на концерт, в който ще прозвучи неиздаван до момента материал от първите дни на групата;
• Гости: Може ли да има взаимоотношение между балкана и самбата? Музикантите от Ехоо Балкан Самба водят проучвания по този въпрос повече от 8 години! И според тях има тясна връзка. Каква е тя – ще чуем и в най-новата им песен;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За здравето и неговата каса

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Гостува проф. Христо Пимпирев, председател и учредител на българския антарктически институт по повод новата му книга „Антарктида – студеният юг” и срещите с публиката в цялата страна.
• Продуцентите Мартичка Божилова и Неда Миланова от продуцентска компания „Агитпроп“ след награждаването с голямата награда „Златната мечка“ на копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Берлинале 2018.
• Режисьорката Елица Йовчева и актьорът Цветан Пейчев за театралния експеримент „11:27 (единадесет и двадесет и седем)“.
• Режисьорът Орлин Дяков за премиерата на „Сблъсък“ от Магда Борисова на сцената на Русенския драматичен театър „Сава Огнянов“.
• Изложба „Знаци на свободата и героизма”, посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война гостува в Националния исторически музей. Международният проект е дело на автори от България, Русия и Румъния.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Между теологията и съвременното изкуство – младият художник Мартин Пенев гост в рубриката „Младите в изкуството“

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Представяме новите записи на пианиста Даниил Трифонов, някои от тях осъществени с цигуларката Ане Софи Мутер.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаното за ген. Скобелев и в битката за Плевен
В сраженията  за превземането на Плевен изгрява ярката звезда на пълководеца Скобелев, на неговия необикновено решителен талант на военен стратег, на изключителния му усет за маневреност в боя с турските войски. Белият генерал постига възхитителен възход, но веднага след това го сполетява убийствена покруса. Кои са причините за успехите и неуспехите на ген. Скобелев? Каква е съдбата му след края на Руско-Турската война, знаем ли нещо повече за него от това, което сме чели в учебниците по история?
А за пререканията и интригите в щаба на руското командване? За реалната боеспособност на руската армия при похода към Цариград или за тогавашното състоянието на Османската империя и военната й готовност за отбрана?
В сраженията за превземането на Плевен двама големи мъже и военни гении си дават кървава среща – това са ген. Осман паша и ген. Скобелев. Но победителят е друг…
В предаването ще вземат участие писателите Георги Константинов и Неда Антонова, ще потърсим и мнението на акад. проф. Григор Велев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Еликсир на живота
Празничен календар на виното

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Професия – филмов композитор“
Филмовите партитури на Елмър Бърнстейн. Фрагменти из кинолентите „Великолепната седморки“, „Изкушението“, „Невинни години“ и др.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с ценните, разнообразни фолклорни традиции на евреите от близо и далеч. Сред тях: сефарадска музика в качествена интерпретация, религиозни песни (някои от техните мелодии се превръщат в съвременни хитове), красиви балади от днешен Израел, колоритни виртуозни клезмер и уърлд-клезмер изпълнения от цяла Европа и САЩ (макар типичният инструментален стил да е характерен преди всичко за Източна Европа). Сред участниците: българската еврейка Лика Ешкенази с формация „Дулсе Канто“, Консуело Лус, швейцарците „Дани Хойзлер Комплот“, „Глоубъл Вилидж оркестра“, „Одеса клезмер“, „Амстердам клезмер бенд“, унгарско-еврейската група „Беш О Дром“, Франк Лондон с неговия клезмер бенд и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Защо слънцето не се ожени“, по българска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
„Концерт +“
• Концерт на Камерния ансамбъл Софийски солисти с диригент Иван Стоянов и солистка японската флейтистка Ацуко Кога. В програмата: Концерт за флейта и оркестър в ре мажор от Г. Ф. Телеман; Встъпление към операта „Капричо“ от Р. Щраус; световна премиера на Концерта за флейта и камерен оркестър от Рика Сузуки и Shaker Loops от Джон Адамс.
• Новини от Ансамбъл Модерн
• Нови издания от руската джазова сцена: Commedia dell’Ascolto на Дмитрий Курляндский предлага на слушателя да се включи в изпълнението.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Немили – недраги“ от Иван Вазов - 3 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За тазгодишното издание на Конкурса за нова пиеса на български език по зададена тема на Нов български университет. Конкурсът е тематичен, а тема на тазгодишното му издание беше „Родината“. В конкурса постъпиха за участие 60 пиеси. Ще разберем кои са тазгодишните номинирани и темите, които вълнуват младите драматурзи.
• КиноАларма с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• На 3 март, за трета поредна година Концертен комплекс „България“ е домакин на музикален маратон под надслов „Обичам българската музика“. По този повод ще чуете мненията на диригентите Ваня Монева и Кръстин Настев – участници в събитието.
• Информация за предстоящия концерт в Пловдив на 31 март т.г. в памет на Маестро Крикор Четинян.
• Емблематични песни от българския фолклор в репертоара на съставите: Български гласове - Берлин с диригент Боряна Черети-Величкова, шведския хор „Перуника“ и женския хор „Седянка“ от Дания. И двата хора са създадени и ръководени от Михаил Делчев.
• Гласове от Златния фонд на БНР – диригентите Христо Арищиров и Михаил Милков за ролята на хоровото изкуство в духовния живот на българите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15