Сряда, 16 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Гранична България
Да посрещнем слънцето и корабите с фара на Шабла

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Среща с деня
Посветени на светлината песенни текстове от Джон Ланг, Стийв Джордж, Волен Николаев, Линда Дженър-Томсън, Александър Петров, Джон Ленън, Пол Мак Картни.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Имаше ли дървета, нямаше ли дървета” от Жанин Вормс

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Стилни фолклорни изпълнения и уърлд от Мексико. Сред изпълнителите – „Лос Туканес де Тихуана“, Панчо Катанео с неговите мариачи, оркестър „Тамаулипас“, Лила Даунс и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на група „Българи“, Радостина Кънева, Тодор Кожухаров, Сава Попсавов, Любка Рондова и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Огледалата на небесните феи“ по китайски мит

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
Спомен за художника Иван Мърквичка (23 април 1856 г. - 16 май 1938 г.)
• По-здрави: Какво представлява състоянието „мързеливо око“ и как се лекува, интервю с доц. Анета Мишева.
• Изборът на водещия: За инициативата „Думите лекуват“ на Асоциация „Анимус“, разговор с психотерапевта Надя Кожухарова
• Музикален акцент
• Рязко
• За силата на гражданското общество – на практика. Или как гражданите сами се организират и как успяват да режат част от проблемите си, разговор с Теодор Лилков, основател на платформата „Гражданите“.
• За плановете за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в София, разговор с Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост към Столичен общински съвет и Данита Зарачинова от Сдружение за „За земята“
• Човекът: Историята на Надя Бибер – българската оперна прима на страсбургска сцена.
• Минути за култура:
За трудните теми в театъра, за спектакъла Papas in motion и гостуването у нас на австрийския драматург Роналд Рудол, разговор с Велизар Емануилов и Велина Андреева, студенти от класа на проф. Атанас Атанасов.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Ако сме родители на деца с увреждания, как и къде можем да ги изпратим на детски лагер. Ще разберем повече за детския лагер в Гърция, който се организира за трета година от Балканската федерация ФАФА. По какъв начин международните лагери помагат за интеграцията на децата с увреждания. Ще научим повече и за предстоящия Международен интегриран спортен фестивал „Вие сте част от нас”.
Събеседник: Слав Петков – председател на Българската федерация за адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област.
• У дома сутрин: Към дълголетие чрез танц – как и къде може да си намерите вашето място за танци, ако сте на възраст 75+.
• По пътя: пътуваме до Земенския манастир.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Популярната изпълнителка от триото Sentimental Swingers, Вера Шандел, и един от най-добрите български музиканти – тромпетистът Михаил Йосифов, започват съвместния си проект „BG VINTAGE“ с концерт-спектакъл;
• „Мери Бойс Бенд Бенд“ представя новия си албум „Щастливи дни“ с концерт;
• Георги Георгиев от „Остава“ записа своя самостоятелна песен;
• Нина Николина с премиера за България на първия и единствен до момента мултимедиен концерт-спектакъл с народна музика с участието на хор „Магическите гласове на България“.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
За някакви си триста милиона лева

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• „21 август 1968: Краят на Пражката пролет”: изложба посветена на 50-годишнината от паметните събития в Прага. Гостува Дана Киндрова, куратор на експозицията.
• Иновации в хартиеното изкуство:
- Разговор с американската художничка Никол Донли, председател на Световната асоциацията на авторите работещи с хартия IAPMA преди ежегодния 25-ти Конгрес на асоциацията в София.
- Бразилските художнички Анжела Барбу и Елиана Анхина представят гостуващите си изложби в рамките на София хартиен арт фест 2018.
• Премиера на спектакъла „Колко е важно да бъдеш сериозен (години по-късно)” от Том Томас на сцената на Народния театър „Иван Вазов”. Разговор с режисьора на постановката Бойко Илиев.
• „Късо кино с крила“: ФилмГейт БГ представя най-успешните български късометражни филми на летище София. Проектът е част от Културната програма на Българското председателство на Европейския съюз 2018.
• Гастрол на Софийската опера и балет на сцената на Болшой театър в Москва. Включване на драматурга Майя Праматарова от руската столица.
• Хилда Казасян представя новия албум „С усмивка за Ела Фицджералд” по време на националното си турне.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
„Усмихни се, човече!” – Георги Мамалев разказва най-веселите и забавни случки от театъра, киното и извън тях.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Лиза Батиашвили, Берлинската филхармония и Даниел Баренбойм представят едни от най-обичаните цигулкови концерти – на Чайковски и Сибелиус.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
„Досиетата и влиянието им върху общественото мислене“
Темата за досиетата непрекъснато стои в полезрението на общественото внимание. Вярно, на приливи и отливи, но като перманентно присъствие, от което обществото – колкото и да се прави, че сякаш не го засяга, всъщност е непрестанно облъчвано. Проблемът в това облъчване е, че то по-скоро разяжда социалното здраве, отколкото да го пречиства. В известен смисъл това е като натрапчив вирус, който няма-няма и възбуди шарката. Само че – поне доколкото е известно от изказванията на специалисти, експерти, историци, интелектуалци, общественици, политици и политолози, психолози и социолози – идеята е не темата да отравя обществената кръв, а да я оздрави.
Във второто поред издание на „Премълчаната история“ с тема досиетата на Държавна сигурност наши гости ще бъдат двама професори – проф. Миглена Николчина от СУ „Св. Климент Охридски“, която отколе настоява за диференциран подход към темата за досиетата, и проф. Михаил Неделчев, който настоява за същото, но от по-различен обществено-личностен ракурс.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Омайна роза, мистична роза
Розите не са това, което са

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Под знака на френското кино – с музика“
Изпълнения на френската киноактриса Анна Карина.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Фолклорна, традиционна музика и уърлд от различни райони на Швейцария… От регион Шабле, разположен в югозапада на страната – изпълнения на малки, свежи духови състави („Ла Ребедюл“, „Женепи“, „Ле Муверан“); от Женева - хоровете „Войс“ и „Мерсенер“; от немскоезичната част ще чуем уърлд-клезмер група „Дани Хойзлер Комплот“; от областта Тичино – хор „Тичино“ и мандолинният ансамбъл „Канти е Музике Тичино“. Към края на предаването – избрано от ценен концертен запис на уърлд формация „Марко Запа стрингс“... Марко Запа е прекрасен музикант – мултиинструменталист, издал близо 40 студийни албума по мелодии от цял свят, свирени с бележити уърлд изпълнители. Лайф-спектакълът Compagni di viaggio от 1991 г., е посветен на 700-годишнината от обявяването на конфедерация Швейцария, а една от песните – La nave va („Корабът плава“), е и швейцарското участие в конкурса за песен на Евровизия същата година.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Дървената мишка“ по японска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Записи от фестивала „Пианисимо“

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Италианските хлапета“ - разказ от Владимир Колев

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• За границите, за „света, който става по-малък“ („но за кого?“), за несигурността на непосредственото бъдеще, но и за „историите, на които можем да танцуваме“ – гости в студиото ще бъдат музикантите Хюго Рейс (Австралия), Мурат Ертел от „Баба Зула“ и Юмит Адакале (Турция), Милан Цимф (Чехия) и Крис Екман (САЩ), които ще излязат за първи път заедно на една сцена именно в София по покана на БНР.
• В „Портрет на твореца като млад“ Мурат Ертел разказва за турския психеделик рок от годините на неговата младост 70-те и началото на 80-те.
• Преводи на песните от съвместния албум на петимата музиканти – Сергей Шишов

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Резултати от XXXIX Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“ във Варна (10–13.05.2018). Най-високото отличие Grand Prix Varna получи камерният хор Imusicapella от град Имус, Филипините с диригент Тристан Калистон Игнасио. Ще представим състава с документални записи от конкурсната им програма на 11 май т.г.
• Покана за тържествения концерт на 19 май 2018 г. в зала „България“ по повод 80-годишния юбилей на диригента академик Валентин Бобевски.
• Гости: проф. Борислава Танева – зам. ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и д-р Валентина Георгиева – артистичен директор на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ в град Балчик със спомени за композитора Александър Танев. Предстоящото осмо издание на фестивала (6–10.06.2018) е посветено на 90-годишнината от рождението на проф. Танев.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 22 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Великите пълководци – I: Пълководците на средновековна Европа от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам Концерт на Шейк Стю (Shake Stew), запис от 21 февруари тази година в Хамбург от 2.00 до 3.00 часа Изгрев Сто и десет години от учредяването на Съюза на..

публикувано на 21.10.19 в 08:25

Понеделник, 21 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа 1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Култура на гласуването: Институции на гласуването от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам – Рецитал Концерт на Саймън Кийнлисайд (баритон) и Малкълм Мартину – пиано от сезона на Музикферайн. В програмата: песни от Хуго Волф, Морис Равел, Франсис Пуленк и..

публикувано на 20.10.19 в 08:25

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.30 часа Радиотеатър след полунощ „Самодива“ от П. Ю. Тодоров, адаптация: Кръстю Бойковски от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Трайко Балтаджиев, Митко Гроздев, Радостина Кънева, Георги Петров и други...

публикувано на 19.10.19 в 08:50

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Музиката, която обичам Прог поп рок. Когато името и идеята задължават. • „Spock's Beard“ с последен (за сега) албум, с „фаталния“ номер 13 – „Noise Floor“, 2018 г. • „ „ELO“ на Джеф Лин – единственият оцелял член от групата също с последен (вероятно наистина) албум – „Alone in the Universe“, 2015 г. •..

публикувано на 18.10.19 в 13:00

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 1.00 часа „1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия Българският преход и непреходните ценности: Родина, нация, държава като ценности за българина от 1.00 до 2.00 часа Музиката, която обичам 90 години от рождението на Николай Гяуров – гала концерт в Софийската опера – 1 част. от 2.00 до 3.00 часа Покана за..

публикувано на 17.10.19 в 08:25