Гласове от пресата за „Страната на усмивките“

Плакатът на оперетата на Франц Лехар „Страната на усмивките“ на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

„Страната на усмивките“ е оперета на Франц Лехар с либрето от Лудвиг Херцер, Фриц Льонер-Беда и Виктор Леон. Премиера на оперетата в рамките на тазгодишния оперетен фестивал се състоя на 21 юли в конгресната и театралната зала на Бад Ишъл. Известната творба е била избрана за тазгодишната фестивална програма по повод 70-годишнината от смъртта на композитора.
Романтичната оперета, станала безсмъртна с мелодии като „Твое е цялото ми сърце“ или „Винаги да се усмихваш“ е с големи традиции в Бад Ишъл. В една изпълнена с настроение нова постановка оперетата получи нов блясък чрез режисьора Волфганг Дош и диригентката Даниела Муска. На сцената бяха Томас Блонделе в ролята на Су Чонг, Александра Райнпрехт в ролята на Лиза, Верена Барт-Юрка в ролята на Ми, както и Петер Кратохвил в ролята на Густл.
И към тази оперета пресата не остана безучастна. „Въпреки не-щастливия край: прекрасно лятно удоволствие“, написа австрийският ежедневник „Ди пресе“. „С шумни аплодисменти премиерната публика възнагради втората голяма продукция на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година: оперетата „Страната на усмивките“, допълни регионалният седмичник „Типс“. „Всичко в Бад Ишъл е направено, за да може тази особена оперета да бъде изиграна на сцената“, споделя на страниците си ежедневникът „Горноавстрийски новини“. „Удивителното и възхитителното са се събрали на едно място в Лехар-фестивала в Бад Ишъл.
Художественият ръководител Томас Енцингер е открил в лицето на Томас Блонделе един тенор, който придава на Су Чонг нови, до този момент непознати черти.“ Тази критика помести на страниците си вестникът „Фолксблат“. „Лехар-фестивалът печели точки с втората премиера. След «Цветето от Хавай» новата постановка на романтичната оперета "Страната на усмивките» от Франц Лехар е повече от сполучлива. Бурни аплодисменти!“, написа австрийският ежедневник „Кроненцайтунг“.