Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 14 ноември

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Конният спорт в България – Конезаводи и развитие на конния спорт

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Изкуството на песента – акустично: Концерт на Кирил Калев със специални гости Стефан Диомов и Ваня Костова, първа част

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Динамично кънтри и блуграс от САЩ. Сред участниците – Абигейл Уошбърн, Алисън Краус, дуетът „Миснър енд Смит“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Биляна Соколова, Тодор Кожухаров, Татяна Скечелиева, Малин Домозетски и др.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Когато светът се обърна наопаки“ от Доналд Бисет

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Прочутите детски писатели от последните векове Луис Карол и Астрид Линдгрен. Интервю с актрисата Силвия Петкова, която изпълнява ролята на Пипи Дългото Чорапче.
- Бащата на импресионизма Клод Моне или как оживяват прочутите „Водни лилии“ днес в Париж и във виртуалното пространство на света.
- Княз Александър Невски и битките, спечелени по Божия воля, в деня, в който се навършват 755 години от смъртта на руския пълководец и държавник, канонизиран от православната църква.
• Хранене и здраве:
- В Световния ден за борба с диабета: за последните научни открития в борбата срещу заболяването и най-новите тенденции в подобряването на начина на живот на диабетиците у нас и по света – коментар на проф. Здравко Каменов.
- За хранителните режими, които могат да бъдат стартирани в началото на Коледните пости и как влияят на самочувствието, здравословното състояние и теглото – с участието на диетолога и ендокринолог доц. Даниела Попова.
• Човекът:
- Андрей Зографски – за битката да станеш български гражданин.
- „Операция Плюшено мече“ –  Повече за възможността за целогодишен достъп и работа с деца в неравностойно положение, за вярата и нуждата от нас – обществото. За Коледните кампании и щастливите детски погледи, за споделената радост между деца и дарители. Събеседници по темата:  Михаела Стойкова и Галина Дичева от Сдружение „Операция Плюшено мече“
• Специален гост по Ваш избор: Борислав Йоцов, артист и кларнетист.
• По пътя: Ирена Ненчева и споделеното стопанисване на селски имот. Платформата „Имот под наем без наем“ представя инициативата за възраждане на българските села. По пътя към боровинките и  „Боровинковите нощи на Амбарица“

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости в студиото:
- Младата алтърнатив рок група NU/ANCE споделя впечатленията си от наскоро приключилото турне в Южна Корея и представя нов сингъл;
- След завръщането си от турне в Щатите и преди национално концертно турне в над 30 български града, Деси Добрева записа поредния си сингъл „ДОС“, базиран отново на народна песен;
- Етноджазформацията Виво Монтана, номинирана за наградите „Кристална лира“ 2018 г., оркестрира народната песен „Пустото лудо и младо“; тя ще бъде част от репертоара, с който бендът ще представи България на престижния международен фестивал „Citrus“ в Мерсин, Турция;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Национална научна конференция „Светове и утопии“ и изложба с архивни материали отбелязват 120-годишнината от рождението на Христо Смирненски. Разговор с литературоведа Катя Зографова, директор на Националния литературен музей.
• Среща с режисьора Стоян Радев преди премиерния спектакъл „Опит за летене“ от Йордан Радичков в Народния театър „Иван Вазов“.
• Разговор с актьора Георги Кадурин преди премиерата на спектакъла „Ясна поляна“ от Миро Гавран в театър „199 Валентин Стойчев“.
• „Коя е Невена?“ – разбулваме мистерията около кампанията на 32-то издание на Киномания. Гостуват режисьорът Петър Попзлатев и актрисата Елена Телбис преди премиерата на филма „Времето е наше“, с който се открива тазгодишният фестивал.
• Фотографът Георги Кожухаров разказва за проекта си „Finding Shelter, Finding Peace“ в Ермитажа в Санкт Петербург.
• Изложбата  „Япония – изкуството сега“ закрива 29-те Дни на японската култура в България. Художничката Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“ представя  гостуващата експозиция.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Време ли е да мислим за компютърните игри като форма на изкуство? – гост Веселин Ханджиев, създател на първата световноизвестна българска игра и участник в дискусията „За ползата от видеоигрите“

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
„Влюбеният Пучини“ – първият съвместен диск на тенора Роберто Аланя и сопрана Александра Курзак, които освен на сцената са заедно и в живота.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Премълчаната история
Премълчаната история на Атлантида – За новата книга на арх. Людмил Леонидов „Защо изчезна Атлантида“  
Появата на цивилизацията се свързва с остров, потънал в морето след катаклизъм. За да  се обясни какво е общото в митологиите трябва да се опишат. Историците обаче са на различни мнения за последователността на поява на цивилизациите – Шумер, Сахара и Черна Африка, Пирамидите, Египет, Индия, Гърция, Ебла и Асирия, Китай, Рим и християнството, Америка, Маите, Киче, Толтеки, Мищеки и Ацтеки… Гости: Христо Буковски и Стойчо Керев
 
от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Радиоенциклопедия
Границите на човешкото тяло: Тялото като послание и провокация

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание“: Звукови хроники
Холивуд пее. Музикалните изкушения на кинозвездите: Ще се върнем назад в златната ера на Холивуд – с изпълненията на легендарния актьор, танцьор и певец Фред Астер.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Среща с ирландския фолклор:
• Избрано от албума „Традиционна ирландска музика“ на формация „Шон Тейлъф“ – красиви балади, динамични танци и лирични мелодии, изпълнени на оригинални инструменти...
• Уърлд състави, произхождащи от и извън Зеления остров, запленени от келтските песни и ритми: „Глоуминг“, „Афро Селт Саунд Систем“, „Нордик Фидлeрс Блок“, „Шакидор“ и др.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Ловецът глупак“ от С. Маршак

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• „Story Water“ – Ансамбъл Модерн и съвременната хореография: Концерт за контрабас и ансамбъл от Ребека Соундърс; Dérive (Отнасяне) 2 от Пиер Булез за пръв път с хореография.
• Ансамбъл Модерн – участник в проекта „100 за 100“ по случай 100-годишнината от обявяването на независимостта на Полша. В програмата на Ансамбъл Модерн са творби от Витолд Лютославски, Кшищоф Мейер, Павел Микетин, Ягода Шмитка и Дариуш Пшибилски.
• Нови аудиоиздания:
- „Местопрестъплението“ – албум със съвременна музика на тромпетиста Хокон Харденбергер и перкусиониста Колин Къри.
- „Патер пекави“ – ренесансови ламентации от Португалия в изпълнение на „Мариан консорт“ с диригент Рори МакКлиъри

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Камбаната“ от Недялко Славов – трийсет и трета част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Живко Братанов и Георги Ангелов от Space Trio ще ни разкажат за своя дебютен едноименен албум и за музикалните си търсенията. Защо албумът им е издаден в Португалия и каква е фрий-джаз сцената в България?
• Ирландските художници Памела де Бри, Катрин Смитс и Мелиса Чери.
• „КиноАларма“ с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
Документални записи от гостуването на шведския вокален ансамбъл „Перуника“ в Първо студио на БНР в Деня на народните будители – 1 ноември т.г. Съвместен концерт с Оркестъра за народна музика на Радиото от поредицата „Вокално-инструментални картини“.
В предаването ще участва диригентът и създател на ансамбъла Михаил Делчев, композиторът Георги Андреев и диригентката Ваня Монева, продуцент в БНР и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 19 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 57 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Теодор Иванов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 18.03.24 в 08:30

Понеделник, 18 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 56 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Южноевропейски традиции във фрий джаза – интервю с китариста и композитор Йотис Дамианидис (Солун/Брюксел), участник във формациите Don Kapot, Entasis и Punk Kong. • Фолклорни цитати в..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Неделя, 17 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Три сестри" от Антон П. Чехов от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 16.03.24 в 08:35

Събота, 16 март

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Група "Милениум" с "Откровения" по библейски текстове. • Рок операта "Изцеление" от Валентин Пензов, базирана на църковна, фолклорна и поп музика. Либретото ни пренася във времето на ранното християнско мисионерство по нашите земи чрез..

публикувано на 15.03.24 в 17:31

Петък, 15 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Поручик Бенц" от Димитър Димов – 55 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 14.03.24 в 08:47