Сирак Скитник и преодоляване на разстоянията

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Епизод 5 на Радиото е среща с един директор на едно радио, което по време на функционирането на този тандем е било истински феномен на идващите модерни времена, широко отворено към контакт със света, работещо по смисъл и стратегия за преодоляване на дистанциите и изолацията, работещо за култивиране на едно модерно усещане – усещането, че си част от света.

Епизод 5 Сиракът- директор е изключително любопитна документално-неподправена среща с духа и навиците на един директор на радио, който събира в сградата на няколко метра от двореца културния и творчески цвят на нацията през 30-те години на миналия век. За писателите, художниците, преводачите, издателите, актьорите и говорителите, правещи и учещи се да правят радио в онези дни, сервизната функция на радиото е била интерпретирана в най-просветителския възможен вариант. Ефирът е огромна територия за изследване чрез и с творческа енергия. Затова и правещите го са артисти в най-глобалния смисъл на тази дума. 

С участието на Петър Увалиев, проф. Веселин Димитров, Михаил Топалов, Богомил Нонев и племенницата на Сирак Скитник Нина Левинсон.

Слушайте в "Документално студио" на 5 януари, събота от 19.30 ч. по програма "Христо Ботев".