Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 17 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Нетъкани вълшебства: Юртата – къща от миналото или тенденция за бъдещето

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Телефони (втора част) – Песни на Имелда Мей, Лучо Дала, Михаил Белчев, Георги Денков, Лий Ан Уомък, Тина Търнър, Робърт Крей, Ал Жаро, Стиви Уондър, формациите „Тото“, „Чикаго“ и „Тайм“

от 2.00 до 3.00 часа
Благовестие

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Ритми и мелодии от Албания

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Албена Вескова, Даниел Спасов, Силвия Димитрова и др.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
 „Безброй ирландски теменужки“, ирландска приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Спомен за колумбийския писател, журналист, издател и общественик Габриел Гарсия Маркес
- Историята на България: 17 април 1879 г. – Първото Велико народно събрание заседава един ден. На 17 април то избира за първи монарх на Княжество България принц Александър Батенберг под името княз Александър I.
• Покана за Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“ в Ямбол – репортаж
• След последната пленарна сесия преди изборите за подновяване на състава на ЕП в Страсбург – послания и решения; и преди евро-избори 2019 – коментар на политолози и журналисти
• Главен герой: Мариан Бачев и „No name band“ за актьорството и музиката, които вървят заедно
• Парижката Света Богородица в пламъци и отзвуците на духовния Апокалипсис – коментар и звукови хроники.
• Последен сезон за „Игра на тронове“:
- Пътуване из дебрите на човешкото съзнание и причините за славата – коментар на журналиста Зорница Аспарухова;
- Тортени декорации, вдъхновени от сериала: вкус, визия и въздействие
• Счетоводството като уникална информационна система и път към богатството и успеха – в навечерието на празника на дипломираните експерт-счетоводители коментира Султана Българенска.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Певицата Нели Петкова представя нов проект;
• Прея записа нова песен и готви дебютен албум;
• Очаквано добра комбинация: JEREMY? канят на съвместен концерт със Свилен Ноев;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
•   Младият чешки артист Антонин Бринда представя пърформанса си „Изтокът и Западът на София“ в рамките на фестивала Sofiaunderground 2019 в НДК.
•   Среща с Питър Маниура, директор на музикалните проекти в Би Би Си, след Майсторския клас „Изкуството да правиш документални филми за музика“ по време на фестивала Master of Art.
•   Кои са победителите в литературния конкурс за написване на пиеса – приказка за куклен театър? Включване на Боряна Георгиева от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол.
•   Актрисата Снежина Петрова представя изложбата „Терен Медея“ в СГХГ. Експозицията е посветена на реализацията на проект „Медея“, който включва деца от различни етнически общности от Пловдив в театралния спектакъл „Медея“.
•   „Like Jazz“ 2 – нов авторски албум на Ангел Заберски Трио. Среща с музикантите преди концерта „Малко нощна музика“ в НДК.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Българското общество „Достоевски" с инициатива за международен симпозиум в Цариград. По негова покана в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои лекция на Хюлия Арслан, преводач на турски на „Престъпление и наказание".

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Доменико Скарлати в изпълнение на Евгени Божанов и Мие Мики.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Добрият човек Константин Стоилов
Има фигури в българската история, които сякаш незаслужено попадат в сянката на доста по-атрактивни, по-шумни и поради това по-забележителни политически и други деятели. Предаването „Премълчаната история“, което винаги е предпочитало тъкмо устойчивото издигане на обществените конструкции, се обръща към този великан на българската правна и политическа мисъл, за да разкаже за усилията му по създаването и укрепването на младата българска държава. За Константин Стоилов и консерватизма говорят проф. Веселин Методиев, проф. Христо Тодоров и д-р Георги Гочев.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Българи светци – духовни водачи на други народи

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поп и рокзвезди в ролята на филмови композитори – Филмовата музика на рокдамата Нанси Уилсън.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Разнообразно, колоритно етно от Бразилия в изпълнение на: стилния Сержио Рейс и талантливата, артистична Елба Рамальо, темпераментната Дона Онете и Антонио Нобрега от Североизтока, богат на традиции, мелодии и танци, екзотичните Рената Роса и Луиза Майта от мегаполиса Сау Паулу, очарователната Ванеса да Мата от западния щат Мату Гросу.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Селянинът-звездоброец”, по италианска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
• Отзвук от Третото международно ателие за студенти по композиция в НМА „Проф. Панчо Владигеров“
• Как Бигбендът на БНР срещна джаза и класиката в четвъртък под палката на Любомир Денев-мл. и със солист Данчо Радевски – кларинет
• Френският пианист Ерик льо Саж и духовият квинтет „Ле ван франсе“ с музика от 20-и и 21- век.
• Концерти за цигулка от Брамс и Лигети в един албум – цигуларят Аугустин Хаделих и Оркестърът на Норвежкото радио с диригент Мигел Харт-Бедоя

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Великият Гетсби“ от Скот Фицджералд – трета част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Походът на книгите и „Големите за малките“ – „Котките“ на Елиът, серията за Падингтън на Майкъл Бонд и „Домашните духчета“ на Дубравка Угрешич – за тънката граница между детската литература и „литературата за големи“. Гости в студиото са писателят и преводач Ангел Игов, издателката Таня Петрова и двама съвременни поети, които по съвпадение са и наши колеги – Радослав Чичев (програма „Христо Ботев“) и Владислав Христов (Радио Бинар).
• А сега внимавайте – нови албуми и предстоящи големи събития в софийския алтернативен афиш

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Вокална група „Радиодеца“ на XII Международен фестивал на изкуствата „Сент Дени“ в град Льош, Франция (1-4.04.2019) – разговор с диригента Илина Тодорова
• Отзвук от ХXV Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен (4-7.04.2019) – интервюта с композитора проф. Николай Стойков и Деница Узунова, артистичен директор на фестивала и диригент на детския хор „Бодра песен“
• Информация на Боряна Величкова за турнето на Bulgarian Voices Berlin в Южна Корея и записи от новия компакт диск на състава под нейно диригентство
• Хорови новости – информация за предстоящи Великденски концерти в страната



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22