Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на рак на кожата


Българските дерматолози се включват за 13-и път в паневропейската кампания за информираност и рано откриване на кожен рак Евромеланома.
Тази година денят за безплатни прегледи е 16 май. В кампанията за поредна година се включва и кърджалийската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски". Прегледите ще извършват д-р Тодор Черкезов, д-р Елеонора Бошняшка и д-р Гюлай Ахмед от Кожно-венерологично отделение. Те ще се проведат в приемния кабинет на кожното отделение на пети етаж в болницата.
Хората трябва да се наблюдават и да обръщат внимание на промяната в цвета и формата на пигментните петна, които имат по тялото си, но истинската, конкретна диагноза трябва да се направи от лекар, който вижда фините детайли, каза д-р Черкезов за Радио Кърджали. Ако се забележи промяна във формата и цвета на петното, раничката или бенката, трябва да се потърси консултация с кожен лекар. 
Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на заболяването. Не бива да се игнорира и вероятността от генетична обремененост, но тя не е на сто процента доказана, казват лекарите. 
Ракът на кожата не  е характерен за детската възраст. Едно бебе се ражда без пигментация, тя се оформа по време на растежа на човека. Заболяването засяга възрастта над 60 години, въпреки че и при нея се забелязва едно подмладяване, което свежда прага на заболели на 45-50-годишни, каза д-р Черкезов. 
До рак на кожата се стига с натрупване. Няма как да си прекалил със стоенето на слънце това лято и след месец да заболееш. Болестта се появава след години.
Що се отнася до слънцето, не е полезно продължителното излагане всеки ден за дълъг период от време - например 15-20 дни. И задължително трябва да избягваме силните слънчеви лъчи от 11 до 15.30 ч., когато е периода на най-висока слънчева активност, категоричен е д-р Черкезов.
Целият разговор на Станислава Георгиева с д-р Тодор Черкезов може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

Антони Тодоров и Роби Хариот "по пътя на мира" от Лондон до Кърджали

Британски инструктор по карате стил Вадо-рю,  шести дан обучава в специален семинар и в четири последователни дни възпитаниците на спортен клуб "Арес" в Кърджали. Роби Хариот беше в Източните Родопи със съдействието на Антони Тодоров, самият той кърджалиец, който от години живее и тренира в Лондон. Нещо повече, през 2001 година Антони Тодоров..

публикувано на 23.05.18 в 13:27
Велоалеята е прекрасно място за паркиране

Масово съставят актове за неправилно паркиране. Какво да правите?

Слушатели на Радио Кърджали  ни съобщиха, че получават покани, прикрепени с  чистачките на автомобилите, да се явят в КАТ, за да им бъде съставен акт за установяване на административно нарушение  за  неправилно паркиране. Често поканите са поставяни на автомобили, паркирани в идеалния център на Кърджали - до Регионалното управление на горите. Какви..

публикувано на 23.05.18 в 11:59

Кметът на Звиница Ниязи Вели: Мачкат ме, нямам участие в акционерно дружество

Само 3 месеца и 5 дни след като Общинската избирателна комисия в Кърджали обяви Ниязи Вели за кмет на Звиница след частични избори, общинският съветник от БСП Божидар Стоянов внесе  сигнал срещу кмета за негово участие в друга фирма, този път акционерно дружество. Така Общинската избирателна комисия за втори път ще проучва евентуално..

публикувано на 23.05.18 в 11:12
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

Източните Родопи са последната крепост на египетския лешояд в България

Български проект е сред отличените по време на церемонията по връчването на Европейските награди „Натура 2000 “, която се проведе в края на миналата седмица в Брюксел. Престижните награди се връчват на най-успешните проекти, допринесли за опазване и управление на територии от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 в шест категории. Тази година..

публикувано на 22.05.18 в 18:44

Милан Миланов: Новата спортна зала трябва да се препроектира

Препроектиране на новата спортна зала, която ще бъде построена в Кърджали, поиска Общественият съвет в областния център . Според съвета предвидената зала е с вместимост 1000 души и това не позволява в нея да се провеждат републикански и международни състезания. Според обществения съвет редица много по-малки от Кърджали градове вече са със..

публикувано на 22.05.18 в 18:02

Агрономът Антон Русчуклиев: Хибридни сортове домати си пробиват път на пазара

Продължава разсаждането на някои от основни култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. По възможност е препоръчително да се избират по-малки разсади, тъй като се прихващат по-лесно. Растенията се засаждат в облачен ден или късно вечер, когато температурите са по-ниски. Повече - от агронома Антон Русчуклиев. "Натискът на нови и..

публикувано на 22.05.18 в 15:29

Ангелина Костова от РУО в Кърджали: Нямаме фрапантни опити за преписване на матурите

Матури 2018 вече започнаха. Днес се провежда първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 1342 дванайсетокласници от област Кърджали са подали заявления да бъдат допуснати до матура. Днес обаче в класните стаи трябва да са влезли 1321, с 21 по-малко . Защо, ни казва Ангелина Костова, началник отдел..

публикувано на 21.05.18 в 11:00