Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на рак на кожата


Българските дерматолози се включват за 13-и път в паневропейската кампания за информираност и рано откриване на кожен рак Евромеланома.
Тази година денят за безплатни прегледи е 16 май. В кампанията за поредна година се включва и кърджалийската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски". Прегледите ще извършват д-р Тодор Черкезов, д-р Елеонора Бошняшка и д-р Гюлай Ахмед от Кожно-венерологично отделение. Те ще се проведат в приемния кабинет на кожното отделение на пети етаж в болницата.
Хората трябва да се наблюдават и да обръщат внимание на промяната в цвета и формата на пигментните петна, които имат по тялото си, но истинската, конкретна диагноза трябва да се направи от лекар, който вижда фините детайли, каза д-р Черкезов за Радио Кърджали. Ако се забележи промяна във формата и цвета на петното, раничката или бенката, трябва да се потърси консултация с кожен лекар. 
Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на заболяването. Не бива да се игнорира и вероятността от генетична обремененост, но тя не е на сто процента доказана, казват лекарите. 
Ракът на кожата не  е характерен за детската възраст. Едно бебе се ражда без пигментация, тя се оформа по време на растежа на човека. Заболяването засяга възрастта над 60 години, въпреки че и при нея се забелязва едно подмладяване, което свежда прага на заболели на 45-50-годишни, каза д-р Черкезов. 
До рак на кожата се стига с натрупване. Няма как да си прекалил със стоенето на слънце това лято и след месец да заболееш. Болестта се появава след години.
Що се отнася до слънцето, не е полезно продължителното излагане всеки ден за дълъг период от време - например 15-20 дни. И задължително трябва да избягваме силните слънчеви лъчи от 11 до 15.30 ч., когато е периода на най-висока слънчева активност, категоричен е д-р Черкезов.
Целият разговор на Станислава Георгиева с д-р Тодор Черкезов може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Среща с едно не твърде известно изкуство – фойерверъчното изкуство. За успехите на българския отбор на международната сцена, в тайните на това нетрадиционно, модерно изкуство ни води дизайнерът на пиротехнически шоута и координатор на българския отбор Петър Шишков – един мечтател, създаващ красота от звук и светлина!

публикувано на 19.08.18 в 16:51
Така ги рисува човешкото въображение

В Хухла живеят с извънземни

Хората от едно родопско село - Хухла, в община Ивайловград, от столетия живеят с извънземни .  Или поне вярват, че е така.  Районът между Хухла и селата Ламбух и Камилски дол е известен като родопския бермудски триъгълник , заради многото паранормални явления , които и сега се случват там.  В Хухла вярват, че под селото се намира подземен..

публикувано на 16.08.18 в 15:36

Група "Аегония" с кърджалийския вокал Елица Стоянова в класация за независими творци по БНТ

Певицата от група "Аегония", кърджалийката Елица Стоянова съобщи, че групата вече участва в класацията по БНТ на Васко Громков "НОВО 10 + 2". Това е класация за нови клипове, подреждани чрез гласуване на сайта на националната телевизия . Тя се излъчва всяка последна събота на месеца в 20.45 часа по БНТ 2 . Целта е да се излъчат солидна..

публикувано на 13.08.18 в 11:56

Кърджали е на четвърто място в страната по новостроящи се сгради

Кърджали е на 4-то място в страната по новостроящи се сгради, сочи статистиката. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Зорница Кавракирова, управител на фирма за недвижими имоти каза: „Има раздвижване на пазара за недвижими имоти в Кърджали и то не е от последната 2018 година, а от 2016 година. Не е в сериозни размери, както се пише в местната..

публикувано на 10.08.18 в 16:26
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

"Хакват" египетски лешояди в Източните Родопи

Два малки египетски лешояда, излюпени в зоопарк в Прага, ще бъдат "хакнати" на 10 август в дивата природа в района на Маджарово. Хакването е метод на адаптация на младите птици чрез поставянето им в изкуствено гнездо, в което да привикнат с обкръжаващата ги среда, преди да бъдат освободени за свободен живот. Целта е да се подпомогне популацията на..

публикувано на 09.08.18 в 18:19

Д-р Бръмбаров: Лятото е времето за лекуване на зъбите от нашенци в чужбина

От година на година броят пациентите от чужбина, които ни търсят, расте, расте и географията на страните, откъдето идват хората, а и случаите стават все по-заплетени. Една от причините за този интерес е, че голяма част от специалистите в България са много добри, имат умения над средните не само за страната ни, но и за западните държави. Това каза д-р..

публикувано на 09.08.18 в 15:09

Д-р Адем: Кърджали може да стане център на денталния туризъм

Кърджали има потенциала да се превърне в атрактивна дестинация на денталния туризъм в България и вероятно в близките години ще станем свидетели на това. И в момента специалистите от Кърджали лекуват чужденци, макар че все още няма клиника или кабинети, които да са тясно специализирани в този бранш. Това е мнението на д-р Айлин Адем, стоматолог..

публикувано на 06.08.18 в 17:17