Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на рак на кожата


Българските дерматолози се включват за 13-и път в паневропейската кампания за информираност и рано откриване на кожен рак Евромеланома.
Тази година денят за безплатни прегледи е 16 май. В кампанията за поредна година се включва и кърджалийската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски". Прегледите ще извършват д-р Тодор Черкезов, д-р Елеонора Бошняшка и д-р Гюлай Ахмед от Кожно-венерологично отделение. Те ще се проведат в приемния кабинет на кожното отделение на пети етаж в болницата.
Хората трябва да се наблюдават и да обръщат внимание на промяната в цвета и формата на пигментните петна, които имат по тялото си, но истинската, конкретна диагноза трябва да се направи от лекар, който вижда фините детайли, каза д-р Черкезов за Радио Кърджали. Ако се забележи промяна във формата и цвета на петното, раничката или бенката, трябва да се потърси консултация с кожен лекар. 
Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на заболяването. Не бива да се игнорира и вероятността от генетична обремененост, но тя не е на сто процента доказана, казват лекарите. 
Ракът на кожата не  е характерен за детската възраст. Едно бебе се ражда без пигментация, тя се оформа по време на растежа на човека. Заболяването засяга възрастта над 60 години, въпреки че и при нея се забелязва едно подмладяване, което свежда прага на заболели на 45-50-годишни, каза д-р Черкезов. 
До рак на кожата се стига с натрупване. Няма как да си прекалил със стоенето на слънце това лято и след месец да заболееш. Болестта се появава след години.
Що се отнася до слънцето, не е полезно продължителното излагане всеки ден за дълъг период от време - например 15-20 дни. И задължително трябва да избягваме силните слънчеви лъчи от 11 до 15.30 ч., когато е периода на най-висока слънчева активност, категоричен е д-р Черкезов.
Целият разговор на Станислава Георгиева с д-р Тодор Черкезов може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05

Достойно ли е поведението на феновете на Арда, след загубата от Лудогорец 2?

Първият час на предаването Второ полувреме мина под знака на Професионален Футболен клуб Арда Кърджали 1924 . Търсихме Вашето мнение на откритата ни телефонна линия или на Фейсбук страницата на Радио Кърджали. Темата - Достойно ли е поведението на феновете след загубата на собствен терен от Лудогорец 2?   Прочетохме Вашите въпроси зададени към нас..

публикувано на 08.10.18 в 16:22

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Какво ще направите, ако установите, че са ви спретнали „домашен” Биг Брадър? Разговор и с един мъж за страстта му към кралицата на цветята – орхидеята. Тънкости по отглеждането у дома на тази красавица разкрива от първо лице Христо Ташев. Чуйте.

публикувано на 07.10.18 в 16:25

На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в днешно време мисията на учителя и къде е неговото място, е разговорът в студиото на Радио Кърджали с..

публикувано на 05.10.18 в 19:45