Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на рак на кожата


Българските дерматолози се включват за 13-и път в паневропейската кампания за информираност и рано откриване на кожен рак Евромеланома.
Тази година денят за безплатни прегледи е 16 май. В кампанията за поредна година се включва и кърджалийската Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Атанас Дафовски". Прегледите ще извършват д-р Тодор Черкезов, д-р Елеонора Бошняшка и д-р Гюлай Ахмед от Кожно-венерологично отделение. Те ще се проведат в приемния кабинет на кожното отделение на пети етаж в болницата.
Хората трябва да се наблюдават и да обръщат внимание на промяната в цвета и формата на пигментните петна, които имат по тялото си, но истинската, конкретна диагноза трябва да се направи от лекар, който вижда фините детайли, каза д-р Черкезов за Радио Кърджали. Ако се забележи промяна във формата и цвета на петното, раничката или бенката, трябва да се потърси консултация с кожен лекар. 
Начинът на живот и стресът са едни от основните първопричини за възникването на заболяването. Не бива да се игнорира и вероятността от генетична обремененост, но тя не е на сто процента доказана, казват лекарите. 
Ракът на кожата не  е характерен за детската възраст. Едно бебе се ражда без пигментация, тя се оформа по време на растежа на човека. Заболяването засяга възрастта над 60 години, въпреки че и при нея се забелязва едно подмладяване, което свежда прага на заболели на 45-50-годишни, каза д-р Черкезов. 
До рак на кожата се стига с натрупване. Няма как да си прекалил със стоенето на слънце това лято и след месец да заболееш. Болестта се появава след години.
Що се отнася до слънцето, не е полезно продължителното излагане всеки ден за дълъг период от време - например 15-20 дни. И задължително трябва да избягваме силните слънчеви лъчи от 11 до 15.30 ч., когато е периода на най-висока слънчева активност, категоричен е д-р Черкезов.
Целият разговор на Станислава Георгиева с д-р Тодор Черкезов може да чуете в звуковия файл. 

Вижте още

След месец раздяла майката Симона успя да прегърне бебето си

След месец раздяла майката Симона успя да прегърне бебето си, след като няколко дни след раждането му, социалните го предадоха в приемно семейство.  "Приемното семейство докараха бебето в социалната служба в Смолян и Симона имаше възможност да го види за първи път, след като тя не е имала възможността да го докосне даже в болницата. За нея беше..

публикувано на 17.01.19 в 17:41
Адвокат Петър Николов

Адвoкат Петър Николов: Селско отмъщение е причината да отнемат новороденият Александър от майка му

Битов проблем между съселяни е причината социалните да отнемат новореденият Александър от майка му Симона Алекова от село Арда. Това заяви в ефира на Радио Кърджали защитникът на младата майка, адвокат Петър Николов:  Всъщност проблемът не е в майката, а по-скоро социалните служители се притесняват до колко тя ще има подкрепа на своята майка, тъй..

публикувано на 17.01.19 в 14:18

Иван Халачев: Човек може да работи всичко, но най-добре е да работи това, което обича

През 2019 година спортната общественост ще отбележи един век от началото на физкултурното и спортно движение. По този повод радио Кърджали още миналата година започна специална рубрика, в която ви представя видни спортисти и деятели на спорта. В рубриката "100 години спорт в Кърджали" ви срещаме с Иван Халачев, треньор на мъжкия волейболен..

публикувано на 17.01.19 в 09:34

Кърджали и "Студен кладенец" рай за зимуващи редки птици

Къдроглави пеликани, кафявоглави потапници, големи нирци, шилоопашати патици, речна чайка с лятно брачно оперение. Това са само част от по-интересните, редки и защитени видове птици, които бяха забелязани по време на среднозимното преброяване на зимуващите по поречието на Арда и в Източните Родопи водоплаващи птици. 43-то поред преброяване се провежда..

публикувано на 16.01.19 в 16:25

Николай Попанастасов: Пакетът "Мобилност 1" е нехуманен за шофьорите

Като победа за България окачестви проведеното на 10 януари гласуване на транспортната комисия на Европарламента депутатът от ЕНП Андрей Новаков. Първият по рода си протест в сърцето на Брюксел, организиран от автопревозвачи от периферни държава на Европейския съюз, повлия на евродепутатите и те не подкрепиха пакета "Мобилност 1", който засяга в..

публикувано на 16.01.19 в 09:48
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Стратегията ни трябва да е за отлагане и отхвърляне на пакет "Мобилност"

"Отлагането на приемането на пакета „Мобилност1“ не е нито победа, нито поражение за България. По два от внесените доклади няма консенсус в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Третият доклад, този, който в най-голяма степен накърнява интересите на превозвачите от България беше приет. За това ще се въздържа от крайни оценки “,..

публикувано на 15.01.19 в 15:21

Честванията на Банго Василий продължават три дни

Днес е Банго Васил, ромската Нова година. Банго Василий е най-големият празник на ромите. Честванията продължават три дни. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Галина Авренлиева с Петко..

публикувано на 14.01.19 в 16:30