Д-р Адем: Кърджали може да стане център на денталния туризъм

Кърджали има потенциала да се превърне в атрактивна дестинация на денталния туризъм в България и вероятно в близките години ще станем свидетели на това. И в момента специалистите от Кърджали лекуват чужденци, макар че все още няма клиника или кабинети, които да са тясно специализирани в този бранш. Това е мнението на д-р Айлин Адем, стоматолог от Кърджали.
Близостта на областния център до Гърция и до Турция е едно от условията тази услуга да се развива, особено в летния сезон и по коледните празници.
През последните години по-голям е броят на пациентите от съседна Гърция, на тях географски им е по-близо. Идват да използват дентални услуги, да разгледат Кърджали, да посетят заведения, магазини. Не толкова многобройни са пациентите от Турция. За това си има обяснение, в Турция има безплатно дентално обслужване. Докато гърците търсят конкретно стоматологични услуги не само в Кърджали, но и в Кирково, казва д-р Адем. Обикновено търсят по-скъпо платените услуги - като протетична стоматология и ортодонтия. Мисля, че остават доволни, защото имаме пациенти от десетина години, които посещават нашата практика и те ни препоръчват на свои познати, обясни тя за Радио Кърджали. 
Имаме пациенти и от Западна Европа - не само наши сънародници, които работят в страните от Европейския съюз, но и техни работодатели, хазяи, които идват на гости в Кърджали, т.е. граждани на европейски държави. Такива пациенти имаме от Испания, Холандия, Белгия, Франция, каза д-р Адем. Определено нашите цени са по-ниски от европейските, а качеството, което предлагаме е много добро. Стоматологичните услуги в Кърджали са на много високо ниво и сме конкурентоспособни на европейските. Повечето колеги и практики са с много добра апаратура, нашите колеги имат допълнителни квалификации, развиват се, посещават курсовете в страната и чужбина, обясни още медикът
Според д-р Адем случва се да има и припряност сред пациентите й, които са дошли за кратко време в България и искат максимално бързо да оправят зъбите си. Когато им обясним, че услугите изискват време и внимание, те проявяват разбиране, казва тя.

цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Айлин Адем може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05