Д-р Бръмбаров: Лятото е времето за лекуване на зъбите от нашенци в чужбина

Снимка: Светослав Цветанов

От година на година броят пациентите от чужбина, които ни търсят, расте, расте и географията на страните, откъдето идват хората, а и случаите стават все по-заплетени. Една от причините за този интерес е, че голяма част от специалистите в България са много добри, имат умения над средните не само за страната ни, но и за западните държави. Това каза д-р Петър Бръмбаров, стоматолог от Кърджали
Според него много от пациентите не осъзнават, че ако използват летните си отпуски за зъболечение, тогава то трябва да е с приоритет пред почивката на море. Лечението изисква време, категоричен е д-р Бръмбаров. Когато пациент не може да си позволи това време, защото иска да отиде на морето и да си почине, а оправянето на зъбите е между другото, тогава той става нервен и очаква стоматолозите да работим бързо, то тогава е възможно да се допуснат и грешки. Българите, които работят и живеят на Запад, все още слагат приоритет на почивката и морето, а не на лечението на зъбите, смята д-р Бръмбаров. Нищо, обаче, в човешкия организъм не става с магическа пръчица, казва медикът.
Друга причина, поради която кърджалийските стоматолози са търсени и предпочитани от нашенци, е скъпото и продължително лечение в чужбина. Времето в момента е определящият фактор за пациента не тук, в България, а там, на Запад, за да получат качествено обслужване. Освен това у дома се чувстват по-добре и са по-спокойни, обясни д-р Бръмбаров. Както на повечето места в Кърджали, и в практиката, в която работи, има много пациенти от почти цяла Европа - от Белгия, Франция, Испания, Англия, Шотландия. Липсват жители на държави от Средна Европа - Чехия, Полша, Унгария. Причината е, че там се доставят много добри дентални помощи на цени, на които ние не сме конкурентни. Имат и много добра политическа насоченост към денталния туризъм и знаят как да го извършват. Лечението там се извършва в балнеологични комплекси, където съчетанието на дентална помощ и почивка е в унисон. Докато при нас пациентът между другото идват в нашите кабинети и очакват най-точното, най-евтиното и най-бързото лечение, разказва д-р Бръмбаров.
Освен българи, които живеят и работят в чужбина, в кабинета на стоматолога все по-чести пациенти стават гърци, за които е по-евтино да се лекуват в Кърджали, и англичани, които са закупили имоти в района и са се пренесли да живеят в България.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Петър Бръмбаров може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05