Д-р Бръмбаров: Лятото е времето за лекуване на зъбите от нашенци в чужбина

Снимка: Светослав Цветанов

От година на година броят пациентите от чужбина, които ни търсят, расте, расте и географията на страните, откъдето идват хората, а и случаите стават все по-заплетени. Една от причините за този интерес е, че голяма част от специалистите в България са много добри, имат умения над средните не само за страната ни, но и за западните държави. Това каза д-р Петър Бръмбаров, стоматолог от Кърджали
Според него много от пациентите не осъзнават, че ако използват летните си отпуски за зъболечение, тогава то трябва да е с приоритет пред почивката на море. Лечението изисква време, категоричен е д-р Бръмбаров. Когато пациент не може да си позволи това време, защото иска да отиде на морето и да си почине, а оправянето на зъбите е между другото, тогава той става нервен и очаква стоматолозите да работим бързо, то тогава е възможно да се допуснат и грешки. Българите, които работят и живеят на Запад, все още слагат приоритет на почивката и морето, а не на лечението на зъбите, смята д-р Бръмбаров. Нищо, обаче, в човешкия организъм не става с магическа пръчица, казва медикът.
Друга причина, поради която кърджалийските стоматолози са търсени и предпочитани от нашенци, е скъпото и продължително лечение в чужбина. Времето в момента е определящият фактор за пациента не тук, в България, а там, на Запад, за да получат качествено обслужване. Освен това у дома се чувстват по-добре и са по-спокойни, обясни д-р Бръмбаров. Както на повечето места в Кърджали, и в практиката, в която работи, има много пациенти от почти цяла Европа - от Белгия, Франция, Испания, Англия, Шотландия. Липсват жители на държави от Средна Европа - Чехия, Полша, Унгария. Причината е, че там се доставят много добри дентални помощи на цени, на които ние не сме конкурентни. Имат и много добра политическа насоченост към денталния туризъм и знаят как да го извършват. Лечението там се извършва в балнеологични комплекси, където съчетанието на дентална помощ и почивка е в унисон. Докато при нас пациентът между другото идват в нашите кабинети и очакват най-точното, най-евтиното и най-бързото лечение, разказва д-р Бръмбаров.
Освен българи, които живеят и работят в чужбина, в кабинета на стоматолога все по-чести пациенти стават гърци, за които е по-евтино да се лекуват в Кърджали, и англичани, които са закупили имоти в района и са се пренесли да живеят в България.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Петър Бръмбаров може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Николай Попанастасов: Пакетът "Мобилност 1" е нехуманен за шофьорите

Като победа за България окачестви проведеното на 10 януари гласуване на транспортната комисия на Европарламента депутатът от ЕНП Андрей Новаков. Първият по рода си протест в сърцето на Брюксел, организиран от автопревозвачи от периферни държава на Европейския съюз, повлия на евродепутатите и те не подкрепиха пакета "Мобилност 1", който засяга в..

публикувано на 16.01.19 в 09:48
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Стратегията ни трябва да е за отлагане и отхвърляне на пакет "Мобилност"

"Отлагането на приемането на пакета „Мобилност1“ не е нито победа, нито поражение за България. По два от внесените доклади няма консенсус в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Третият доклад, този, който в най-голяма степен накърнява интересите на превозвачите от България беше приет. За това ще се въздържа от крайни оценки “,..

публикувано на 15.01.19 в 15:21

Честванията на Банго Василий продължават три дни

Днес е Банго Васил, ромската Нова година. Банго Василий е най-големият празник на ромите. Честванията продължават три дни. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Галина Авренлиева с Петко..

публикувано на 14.01.19 в 16:30

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Замисляме ли се в чии ръце се оставяме при разкрасителни процедури? Има ли опасности, които ни дебнат, докато полагаме усилия да изглеждаме по-красиви? Как да решим на кого да се доверим, чуйте мнението на проф. д-р Тодор Черкезов. Кожата е най-големият ни орган и върху нея се отразява всичко, което се случва с организма ни. В мразовитото..

публикувано на 13.01.19 в 16:34

Стопани от Странджево: Ловци стрелят по овчарски кучета, пречат им на лова

Едно овчарско куче е убито и три тежко ранени след излет на ловната дружинка в крумовградското село Странджево миналата неделя. Кучетата са каракачанска порода и са пазели стадото кози на Радостина Стоева от Странджево, което същия ден, 6 януари, е било на паша в близост до територията на ловния излет. Реална опасност е съществувала и за самите..

публикувано на 11.01.19 в 15:54

Светослав Малинов: Пакетът "Мобилност" е неприемлив за България

Пред Европейския парламент в Брюксел започват протестите на автопревозвачи от различни европейски страни срещу текстове в пакета „Мобилност 1“, който ще се гласува в Транспортната комисия. Предстои първи сблъсък на такова ниво и това ще бъде първи протест в Брюксел от такъв мащаб. Ще бъде затворен площадът пред Европарламента. Всички българи,..

публикувано на 10.01.19 в 08:52

Втори бразилец се включва в отбора на ПФК АРДА

Футболен клуб Арда 1924 Кърджали ще бъде изцяло с нова визия през пролетния полусезон, каза в ефира на Радио Кърджали Емил Кременлиев, спортно-технически директор. До момента са освободени трима играчи Джихат Кямил, Красимир Илиев и Беркай Халил. Най-вероятно ще се разделят с още двама футболисти. Това са нападателя Георги Андонов и защитника..

публикувано на 09.01.19 в 12:51