Д-р Бръмбаров: Лятото е времето за лекуване на зъбите от нашенци в чужбина

Снимка: Светослав Цветанов

От година на година броят пациентите от чужбина, които ни търсят, расте, расте и географията на страните, откъдето идват хората, а и случаите стават все по-заплетени. Една от причините за този интерес е, че голяма част от специалистите в България са много добри, имат умения над средните не само за страната ни, но и за западните държави. Това каза д-р Петър Бръмбаров, стоматолог от Кърджали
Според него много от пациентите не осъзнават, че ако използват летните си отпуски за зъболечение, тогава то трябва да е с приоритет пред почивката на море. Лечението изисква време, категоричен е д-р Бръмбаров. Когато пациент не може да си позволи това време, защото иска да отиде на морето и да си почине, а оправянето на зъбите е между другото, тогава той става нервен и очаква стоматолозите да работим бързо, то тогава е възможно да се допуснат и грешки. Българите, които работят и живеят на Запад, все още слагат приоритет на почивката и морето, а не на лечението на зъбите, смята д-р Бръмбаров. Нищо, обаче, в човешкия организъм не става с магическа пръчица, казва медикът.
Друга причина, поради която кърджалийските стоматолози са търсени и предпочитани от нашенци, е скъпото и продължително лечение в чужбина. Времето в момента е определящият фактор за пациента не тук, в България, а там, на Запад, за да получат качествено обслужване. Освен това у дома се чувстват по-добре и са по-спокойни, обясни д-р Бръмбаров. Както на повечето места в Кърджали, и в практиката, в която работи, има много пациенти от почти цяла Европа - от Белгия, Франция, Испания, Англия, Шотландия. Липсват жители на държави от Средна Европа - Чехия, Полша, Унгария. Причината е, че там се доставят много добри дентални помощи на цени, на които ние не сме конкурентни. Имат и много добра политическа насоченост към денталния туризъм и знаят как да го извършват. Лечението там се извършва в балнеологични комплекси, където съчетанието на дентална помощ и почивка е в унисон. Докато при нас пациентът между другото идват в нашите кабинети и очакват най-точното, най-евтиното и най-бързото лечение, разказва д-р Бръмбаров.
Освен българи, които живеят и работят в чужбина, в кабинета на стоматолога все по-чести пациенти стават гърци, за които е по-евтино да се лекуват в Кърджали, и англичани, които са закупили имоти в района и са се пренесли да живеят в България.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Петър Бръмбаров може да чуете в звуковия файл

Вижте още

Търсят се двама доброволци за краткосрочен проект в Гърция

Търсят се двама кандидати за краткосрочен доброволчески стаж по програма Европейския корпус за солидарност, който ще се проведе на п-в Пелопонес, Гърция. В този екологичен проект младежите ще работят с инструктори на община Ксилокастро-Евростини по поддържане на естествената иглолистна гора, която се намира на брега на града. Доброволците по програма..

публикувано на 24.04.19 в 14:11

Нонка Матова: Американският президент Удроу Уилсън определя съдбата на България

Тракийското дружество "Войвода Руси Славов" в Пловдив с председател генерал майор Нонка Матова реализира идеята си да изгради барелеф на 28-ия американски президент Удроу Уилсън. След края на Първата световна война, в която България е участник, нейната делегация не е допусната на преговорите в Парижкото предградия Ньой. Тогава американският президент..

публикувано на 23.04.19 в 17:30

Кавала и Кърджали обединяват усилия за по-добра спешна помощ

Две високотехнологични линейки ще пристигнат в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, снабдени с апаратура за дистанционна диагностика . Новите мобилни центрове са единствени в страната, цената на една линейка е около 400 000 лева . С такива са снабдени медицинските центрове в северната ни съседка. По същия проект е кандидатствала и..

публикувано на 23.04.19 в 10:04

Уляна Ганева: Библиотеката днес е съвременен информационен институт

На 20 април Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" в Кърджали навършва 60 години от създаването си. Днес тя обслужва над 3500 регистрирани читатели и съхранява повече 270 хиляди библиотечни единици фонд. Повече от Уляна Ганева, директор на библиотеката, в звуковия файл. Уляна Ганева: Библиотеката не е само място за съхранение на книги...

публикувано на 22.04.19 в 11:58

Таня Георгиева: Лесни хороскопи няма

Всеки един от нас поне веднъж в живота си е пожелал да надникне в бъдещето. Дали заради самото любопитство или просто, защото вярваме в съдбата и във вещаенето на звездите. Но, за да се направи точно предсказание, трябва да се състави натална карта, която отразява математически точните позиции на планетите. Необходими са още датата и мястото на..

публикувано на 19.04.19 в 12:25

20 години от създаването на Обществена коалиция за здраве и Програма СИНДИ Кърджали

20-годишен юбилей отбелязват Обществената коалиция за здраве и Програма СИНДИ в Кърджали. Кърджали е един от двата български града, в които програмата продължава да работи, вече като общинска. Тържеството по повод празника е на 19 април, петък, в театъра.  На 29 ноември 1996 г. в Кърджали  е учредено Сдружение „Обществена  коалиция за здраве..

публикувано на 18.04.19 в 17:08

Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци

Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от..

публикувано на 18.04.19 в 16:34