Д-р Бръмбаров: Лятото е времето за лекуване на зъбите от нашенци в чужбина

Снимка: Светослав Цветанов

От година на година броят пациентите от чужбина, които ни търсят, расте, расте и географията на страните, откъдето идват хората, а и случаите стават все по-заплетени. Една от причините за този интерес е, че голяма част от специалистите в България са много добри, имат умения над средните не само за страната ни, но и за западните държави. Това каза д-р Петър Бръмбаров, стоматолог от Кърджали
Според него много от пациентите не осъзнават, че ако използват летните си отпуски за зъболечение, тогава то трябва да е с приоритет пред почивката на море. Лечението изисква време, категоричен е д-р Бръмбаров. Когато пациент не може да си позволи това време, защото иска да отиде на морето и да си почине, а оправянето на зъбите е между другото, тогава той става нервен и очаква стоматолозите да работим бързо, то тогава е възможно да се допуснат и грешки. Българите, които работят и живеят на Запад, все още слагат приоритет на почивката и морето, а не на лечението на зъбите, смята д-р Бръмбаров. Нищо, обаче, в човешкия организъм не става с магическа пръчица, казва медикът.
Друга причина, поради която кърджалийските стоматолози са търсени и предпочитани от нашенци, е скъпото и продължително лечение в чужбина. Времето в момента е определящият фактор за пациента не тук, в България, а там, на Запад, за да получат качествено обслужване. Освен това у дома се чувстват по-добре и са по-спокойни, обясни д-р Бръмбаров. Както на повечето места в Кърджали, и в практиката, в която работи, има много пациенти от почти цяла Европа - от Белгия, Франция, Испания, Англия, Шотландия. Липсват жители на държави от Средна Европа - Чехия, Полша, Унгария. Причината е, че там се доставят много добри дентални помощи на цени, на които ние не сме конкурентни. Имат и много добра политическа насоченост към денталния туризъм и знаят как да го извършват. Лечението там се извършва в балнеологични комплекси, където съчетанието на дентална помощ и почивка е в унисон. Докато при нас пациентът между другото идват в нашите кабинети и очакват най-точното, най-евтиното и най-бързото лечение, разказва д-р Бръмбаров.
Освен българи, които живеят и работят в чужбина, в кабинета на стоматолога все по-чести пациенти стават гърци, за които е по-евтино да се лекуват в Кърджали, и англичани, които са закупили имоти в района и са се пренесли да живеят в България.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Петър Бръмбаров може да чуете в звуковия файл

Вижте още
Така ги рисува човешкото въображение

В Хухла живеят с извънземни

Хората от едно родопско село - Хухла, в община Ивайловград, от столетия живеят с извънземни .  Или поне вярват, че е така.  Районът между Хухла и селата Ламбух и Камилски дол е известен като родопския бермудски триъгълник , заради многото паранормални явления , които и сега се случват там.  В Хухла вярват, че под селото се намира подземен..

публикувано на 16.08.18 в 15:36

Група "Аегония" с кърджалийския вокал Елица Стоянова в класация за независими творци по БНТ

Певицата от група "Аегония", кърджалийката Елица Стоянова съобщи, че групата вече участва в класацията по БНТ на Васко Громков "НОВО 10 + 2". Това е класация за нови клипове, подреждани чрез гласуване на сайта на националната телевизия . Тя се излъчва всяка последна събота на месеца в 20.45 часа по БНТ 2 . Целта е да се излъчат солидна..

публикувано на 13.08.18 в 11:56

Кърджали е на четвърто място в страната по новостроящи се сгради

Кърджали е на 4-то място в страната по новостроящи се сгради, сочи статистиката. В интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Зорница Кавракирова, управител на фирма за недвижими имоти каза: „Има раздвижване на пазара за недвижими имоти в Кърджали и то не е от последната 2018 година, а от 2016 година. Не е в сериозни размери, както се пише в местната..

публикувано на 10.08.18 в 16:26
Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

"Хакват" египетски лешояди в Източните Родопи

Два малки египетски лешояда, излюпени в зоопарк в Прага, ще бъдат "хакнати" на 10 август в дивата природа в района на Маджарово. Хакването е метод на адаптация на младите птици чрез поставянето им в изкуствено гнездо, в което да привикнат с обкръжаващата ги среда, преди да бъдат освободени за свободен живот. Целта е да се подпомогне популацията на..

публикувано на 09.08.18 в 18:19

Д-р Адем: Кърджали може да стане център на денталния туризъм

Кърджали има потенциала да се превърне в атрактивна дестинация на денталния туризъм в България и вероятно в близките години ще станем свидетели на това. И в момента специалистите от Кърджали лекуват чужденци, макар че все още няма клиника или кабинети, които да са тясно специализирани в този бранш. Това е мнението на д-р Айлин Адем, стоматолог..

публикувано на 06.08.18 в 17:17

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Говорихме за почивката all inclusive. И на море или на планина - къде почивката е почивка? Казахме вашите мнения "за" и "против. Чухме и професионално мнение – на проф. д-р Стоян Маринов, декан на факултет „Управление” във Варненския икономически университет. За плюсовете и минусите на all inclusive почивката – чуйте.

публикувано на 05.08.18 в 16:10

Накъде в неделя? Към Глухите камъни

А  сега искаме да ви поканим на пътешествие в сезона на отпуските. Ако искате да видите красиви природни гледки, но да се докоснете и до древната история по нашите земи, ви предлагаме да посетите един любопитен археологически паметник . Обектът е познато като Глухите камъни и се намира край с.Малко градище, общ. Любимец. Сред..

публикувано на 02.08.18 в 18:41