Проф. Караджов: Не парите са водещи в кризите на изкуството, а силните личности

Има ли криза на духа и творчеството в българското изкуство или кризата е финансова и всичко е подчинено на липсата на пари. Кога говорим за кризи в изкуството, какви са очакванията на публиката и какво е отношението на българските творци към нея. Това са част от въпросите, на които търсим отговор с единствения в България професор по публични комуникации в изкуството - проф. Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Има една невероятна мисъл, че самото изкуство е криза. Криза на възприемането на действителността. Защото действителността, ако премине безкризисно през субективния поглед на твореца, няма на изхода да се получи стойностното като резултат. От тази гледна точка, според мен, изкуството трябва да поддържа известна доза кризисност в отношенията с публиките, защото това е начинът, по който да тече здрав ток с необходимото съпротивление между творческите идеи и начинът им на възпроизвеждане. Не смятам, че безкризисното възприемане на художествените послания е най-доброто за едно общество, каза проф. Караджов в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали.
Факт е, че българското изкуство отдавна е в една финансова криза, а разпределението на парите за него е неправилно, тъй като по-голямата част от средствата остават в големите театри и институции за сметка на по-малките.
Изследванията, които направих, показаха нещо изключително интересно. Не парите са водещи във формирането и определянето на кризите. В изкуството най-кризисните потенциали се съдържат в спецификата на творческите личности и способностите или неспособностите им да работят заедно, да творят под общ знаменател. Защото истинските творци са силни личности, а това често носи сериозни кризисни потенциали, коментира проф. Любомир Караджов.
Според него изключително сериозен проблем, който показва криза в творчеството, е залитането към леки постановки и стремежът към бърза слава. Изкуството не трябва да търпи компромиси с леките постановки, въпреки че и сред тях има такива, които са чудесни. Тези леки постановки всъщност са отстъпление от художественото кредо. Става въпрос за тези, които са скалъпени набързо и използват популярността на определени актьори, които са на гребена на вълната, за да търсят бързата слава, каза проф. Караджов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с професор Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Д-р Диана Вълчева: Не се създават нови молекули антибиотици

Остава висок броят на болните в пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При 30 лежащо болни, 21 души се лекуват от пневмония. В някои случаи се касае за хора, дошли от труднодостъпни райони, които не могат да бъдат върнати обратно без лечение по родните им места. Началникът на отделението д-р..

публикувано на 13.02.19 в 18:06

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме защо "любовта е дълготърпелива и пълна с благост", защо тя е изначалното призвание на християните и..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

Няма ръст на безстопанствените кучета в Кърджали, 401 са минали през приюта за година

Няма увеличение на на популацията на безстопанствени кучета в град Кърджали, тя остава постоянна в последните две години. Това съобщи за Радио Кърджали главният експерт в отдел Опазване на околната среда в общината Анжела Василева. Четиристотин и едно безстопанствени кучета са преминали през общинския приют в Кърджали в рамките на 2018 година...

публикувано на 08.02.19 в 18:55

Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването..

публикувано на 08.02.19 в 18:38
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Зад БСП стои човешкият ресурс

Съвсем нормално е Сергей Станишев да е водач на листата на БСП за изборите за Европейски парламент, защото той е европеец номер 1 в България , заяви в интервю за Радио Кърджали областният председател на БСП Милко Багдасаров. Така той коментира предварителните нагласи сред голяма част от местните социалисти да дадат своите..

публикувано на 07.02.19 в 16:07

Фронтменът на КЕФ бенд Владимир Попов: Подкрепяйте младите музикални таланти

Фронтменът на най-популярната в момента кърджалийска рок група КЕФ бенд Владимир Попов стяга куфари за САЩ. Той не отива на турне, а емигрира. Защо един човек, който обича Кърджали и България, решава да започне нов живот и защо отвъд Океана? Ще се върнем години назад, за да научим как известният днес певец за малко да остане на поправителен..

публикувано на 06.02.19 в 14:15

Адлен Шефкет: Законът за горивата ще доведе до спокойствие в този бизнес

Законът за горивата винаги е стоял на дневен ред пред ДПС, защото той е част от политиката ни за изсветляване на сивата икономика и на борбата с контрабандата с горива. Приходите от акциз от горивата са най-големите в страната и за това трябва да се спре нелегалната търговия с горива. Това е важно за благосъстоянието на държавата. С..

публикувано на 04.02.19 в 16:21