Проф. Караджов: Не парите са водещи в кризите на изкуството, а силните личности

Има ли криза на духа и творчеството в българското изкуство или кризата е финансова и всичко е подчинено на липсата на пари. Кога говорим за кризи в изкуството, какви са очакванията на публиката и какво е отношението на българските творци към нея. Това са част от въпросите, на които търсим отговор с единствения в България професор по публични комуникации в изкуството - проф. Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Има една невероятна мисъл, че самото изкуство е криза. Криза на възприемането на действителността. Защото действителността, ако премине безкризисно през субективния поглед на твореца, няма на изхода да се получи стойностното като резултат. От тази гледна точка, според мен, изкуството трябва да поддържа известна доза кризисност в отношенията с публиките, защото това е начинът, по който да тече здрав ток с необходимото съпротивление между творческите идеи и начинът им на възпроизвеждане. Не смятам, че безкризисното възприемане на художествените послания е най-доброто за едно общество, каза проф. Караджов в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали.
Факт е, че българското изкуство отдавна е в една финансова криза, а разпределението на парите за него е неправилно, тъй като по-голямата част от средствата остават в големите театри и институции за сметка на по-малките.
Изследванията, които направих, показаха нещо изключително интересно. Не парите са водещи във формирането и определянето на кризите. В изкуството най-кризисните потенциали се съдържат в спецификата на творческите личности и способностите или неспособностите им да работят заедно, да творят под общ знаменател. Защото истинските творци са силни личности, а това често носи сериозни кризисни потенциали, коментира проф. Любомир Караджов.
Според него изключително сериозен проблем, който показва криза в творчеството, е залитането към леки постановки и стремежът към бърза слава. Изкуството не трябва да търпи компромиси с леките постановки, въпреки че и сред тях има такива, които са чудесни. Тези леки постановки всъщност са отстъпление от художественото кредо. Става въпрос за тези, които са скалъпени набързо и използват популярността на определени актьори, които са на гребена на вълната, за да търсят бързата слава, каза проф. Караджов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с професор Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35