Проф. Караджов: Не парите са водещи в кризите на изкуството, а силните личности

Има ли криза на духа и творчеството в българското изкуство или кризата е финансова и всичко е подчинено на липсата на пари. Кога говорим за кризи в изкуството, какви са очакванията на публиката и какво е отношението на българските творци към нея. Това са част от въпросите, на които търсим отговор с единствения в България професор по публични комуникации в изкуството - проф. Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Има една невероятна мисъл, че самото изкуство е криза. Криза на възприемането на действителността. Защото действителността, ако премине безкризисно през субективния поглед на твореца, няма на изхода да се получи стойностното като резултат. От тази гледна точка, според мен, изкуството трябва да поддържа известна доза кризисност в отношенията с публиките, защото това е начинът, по който да тече здрав ток с необходимото съпротивление между творческите идеи и начинът им на възпроизвеждане. Не смятам, че безкризисното възприемане на художествените послания е най-доброто за едно общество, каза проф. Караджов в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали.
Факт е, че българското изкуство отдавна е в една финансова криза, а разпределението на парите за него е неправилно, тъй като по-голямата част от средствата остават в големите театри и институции за сметка на по-малките.
Изследванията, които направих, показаха нещо изключително интересно. Не парите са водещи във формирането и определянето на кризите. В изкуството най-кризисните потенциали се съдържат в спецификата на творческите личности и способностите или неспособностите им да работят заедно, да творят под общ знаменател. Защото истинските творци са силни личности, а това често носи сериозни кризисни потенциали, коментира проф. Любомир Караджов.
Според него изключително сериозен проблем, който показва криза в творчеството, е залитането към леки постановки и стремежът към бърза слава. Изкуството не трябва да търпи компромиси с леките постановки, въпреки че и сред тях има такива, които са чудесни. Тези леки постановки всъщност са отстъпление от художественото кредо. Става въпрос за тези, които са скалъпени набързо и използват популярността на определени актьори, които са на гребена на вълната, за да търсят бързата слава, каза проф. Караджов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с професор Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Тази неделя, „на чаршията” чухме разказ от първо лице за преживяването да оцелееш в атентат. За преживения ужас на 11 декември в Страсбург говори журналистът от Радио Кърджали Божидар Чолаков.

публикувано на 17.12.18 в 14:05

Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед: Напролет започваме пълна реконструкция на градския площад

Разговорът на Петя Тенева с кмета на община Крумовград Себихан Мехмед бе част от инициативата за поредица срещи с общинските кметове в областта за работата им през отминаващата 2018 година. Какво се случи през нея в Крумовград и какво предстои през идващата 2019-а? Това беше един от въпросите към общинския кмет. Какви строително-монтажни работи..

публикувано на 17.12.18 в 12:39
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева в студиото на Радио Кърджали

В студиото на Радио Кърджали Красимир Ангелов разговаря с председателя на Народното събрание и депутат от ГЕРБ от кърджалийския избирателен район Цвета Караянчева. Акцентите, които обсъдиха са промените в изборното законодателство и идеята на президента Румен Радев за видеонаблюдение и машинно гласуване на изборите. Машинното гласуване ще бъде..

публикувано на 17.12.18 в 11:37

Коледна комета в небето тази нощ

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята тази нощ, 16 декември. Това е кометата 46Р/Виртанен. На цвят тя е синкава и има малка тънка опашка. Кометата е с орбитален период около Слънцето от 5 години и 4 месеца. Спада към семейството комети на Юпитер, затова орбитата й и орбиталният ѝ период не са постоянни величини, а зависят..

публикувано на 16.12.18 в 13:37

"Интернешънъл Пауър Съплай" стана инвеститор на годината в област Кърджали

"Интернешънъл Пауър Съплай"  АД стана инвеститор на годината в класацията на КРИБ - Кърджали за 2018-та. Управителят й Вели Шакир получи наградата от председателя на бизнес организацията Лазар Попов и връчи от своя страна сертификата на фирмата за инвеститорски клас "А" на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис. "Интернешънъл Пауър Съплай" АД ще..

публикувано на 14.12.18 в 14:51

Кметът на Ардино Ресми Мурад: Най-важните ни проекти са свързани с пряката грижа към хората

Кметът на община Ардино Ресми Мурад бе гост в студиото на радио Кърджали като част от поредицата интервюта с общинските ръководители в края на 2018-а. Той обобщи как е  преминала за общината изтичащата година, за успехите, проблемите и решенията им, както и за някои проекти - настоящи и бъдещи. Използва ефира на радиото и за да поздрави своите..

публикувано на 13.12.18 в 13:24

Кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман: Водим преговори с фирма за преработка на тютюн

В студиото на сутрешния блок "След първото кафе" на радио Кърджали с водещ Валентина Иванова гостува кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман като част от поредицата от интервюта с кметове на областта в края на 2018-а година. Поводът бе да сподели за хубавите и лошите неща за общината, за реализираните, но и за нерелеазираните проекти и идеи. Част..

публикувано на 11.12.18 в 12:47