Проф. Караджов: Не парите са водещи в кризите на изкуството, а силните личности

Има ли криза на духа и творчеството в българското изкуство или кризата е финансова и всичко е подчинено на липсата на пари. Кога говорим за кризи в изкуството, какви са очакванията на публиката и какво е отношението на българските творци към нея. Това са част от въпросите, на които търсим отговор с единствения в България професор по публични комуникации в изкуството - проф. Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Има една невероятна мисъл, че самото изкуство е криза. Криза на възприемането на действителността. Защото действителността, ако премине безкризисно през субективния поглед на твореца, няма на изхода да се получи стойностното като резултат. От тази гледна точка, според мен, изкуството трябва да поддържа известна доза кризисност в отношенията с публиките, защото това е начинът, по който да тече здрав ток с необходимото съпротивление между творческите идеи и начинът им на възпроизвеждане. Не смятам, че безкризисното възприемане на художествените послания е най-доброто за едно общество, каза проф. Караджов в интервю за сутрешния блок на Радио Кърджали.
Факт е, че българското изкуство отдавна е в една финансова криза, а разпределението на парите за него е неправилно, тъй като по-голямата част от средствата остават в големите театри и институции за сметка на по-малките.
Изследванията, които направих, показаха нещо изключително интересно. Не парите са водещи във формирането и определянето на кризите. В изкуството най-кризисните потенциали се съдържат в спецификата на творческите личности и способностите или неспособностите им да работят заедно, да творят под общ знаменател. Защото истинските творци са силни личности, а това често носи сериозни кризисни потенциали, коментира проф. Любомир Караджов.
Според него изключително сериозен проблем, който показва криза в творчеството, е залитането към леки постановки и стремежът към бърза слава. Изкуството не трябва да търпи компромиси с леките постановки, въпреки че и сред тях има такива, които са чудесни. Тези леки постановки всъщност са отстъпление от художественото кредо. Става въпрос за тези, които са скалъпени набързо и използват популярността на определени актьори, които са на гребена на вълната, за да търсят бързата слава, каза проф. Караджов.
Цялото интервю на Станислава Георгиева с професор Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Нася Кралевска: Българският преход беше подготвен и осъществен от БКП

При голям интерес в Кърджали бе представена книгата "България под комунизъм". Нейната авторка Нася Кралевска живее от 1985 година в САЩ, но следи процесите и събитията у нас.  Завършила е немска филология и журналистика в София. Работила е като редактор и преводач.  Понастоящем се занимава с публицистика и е автор на книгите: «Без заглавие. Рушители и..

публикувано на 19.10.18 в 15:25

Радост Младенова: "Машината на времето" представя малко известни факти, поднесени с фантазия

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ към Държавната опера в Стара Загора представя в Кърджали спектакъла "Машина на времето". В  него ще видим над 100 балетисти, като най-малките са едва на 5 години. Той ни разказва историята на балета, а идеята за създаването му е на Радост Младенова. Радост Младенова е режисьор, хореограф и..

публикувано на 19.10.18 в 14:57

Силвия Томова: Навсякъде в България балетните спектакли са в препълнени зали

Една от най-интересните прояви в програмата за Деня на Кърджали е гостуването на балета на Старозагорската опера с шедьовъра на Пьотр Илич Чайковски "Лебедово езеро". Директорът и главен художествен ръководител на балета Силвия Томова: Силвия Томова е била прима балерина на Националната опера и балет, Лауреат е на редица международните конкурси...

публикувано на 19.10.18 в 14:37

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Търсим съдействието на журналист, когато имаме нужда, но недоволстваме, когато казана от него истина ни засяга негативно. Това бе само една от посоките, в която ви предложих да поразсъждаваме на чаршията, в чата, тази неделя. Да мълчат или да крещят журналистите? Чуйте разговора ми с директора на БНР – Радио Кърджали, дългогодишният..

публикувано на 15.10.18 в 12:41

Да помогнем на Стефан от Кърджали

Днес, 15 октомври (понеделник) от 19.30 ч. в театъра в Кърджали ще се проведе благотворителен концерт "Да помогнем на Стефан" . Средствата от концерта ще бъдат събрани в помощ на Стефан Стойчев от Кърджали. Той е само на 20 години и има нужда от помощта на всички, за да се пребори с тежко заболяване, което застрашава живота му.   Стефан страда..

публикувано на 15.10.18 в 10:40

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и явор.  Виолета Петрова от Момчиловци, която заедно с Николай Шукеров, Николай Цветков и Петър Пичуров..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

Диана Овчарова: Ивайловград успешно върви по пътя на община - реформатор

Община Ивайловград, макар далеч от Кърджали, е известна с гроздето си, виното, празника на бадемите и вила Армира. Добрата новина за хасковската община е, че тя бе обявена за община реформатор . Какви са успешните практики, с които Ивайловград заслужи наградата? И още - 12 електронни услуги въвежда общинската администрация с бързи темпове...

публикувано на 11.10.18 в 10:05