Новият пункт Рудозем-Ксанти ще даде нов икономически облик на региона

видин дунав мост 2 гкпп граница граничен контролно пропускателен пункт
Снимка: РАДИО ВИДИН


Декларирана е готовността за отваряне на пункта Рудозем - Ксанти. Прогнозата е, че той ще бъде завършен и пуснат в експлоатация през 2020 година.  Програмата се реализира с близо 39 милиона евро. Включва  изграждането на нов граничен пункт и път от гръцкото село Димарио до българо-гръцката граница при Рудозем и реконструкция на пътя Средногорци - Рудозем. Още подробности от заместник областния управител на Смолян Адриан Петров. 

Адриан Петров: Сроковете, заложени в проекта, са през пролетта на 2020 година. Пунктът и съпътстващата инфраструктура ще бъдат завършени и ще функционират. Той ще бъде и за туристически автобуси, и за товарни автомобили над 12 тона, т.е. ще даде ново икономичско значение на целия регион от двете страни на границата. Финансирането е по европейската програма "Трансгранично сътрудничество България-Гърция" и от правителствата на двете страни.

Вижте още

Футболна "Арда" среща днес "Литекс"

Арда Кърджали излиза срещу Литекс в първи мач за полусезона днес. Срещата е от XVIII кръг на Втора лига е ще се играе на Арена Арда от 14:30 часа.  Билети могат да се купят до края на първото полувреме. Всички зрители, закупили си билет за дербито ще участват в томбола, организирана от ръководството на футболен клуб Арда. В почивката на футболната среща..

публикувано на 23.02.19 в 13:52

Около 500 души превеждат местните данъци и такси към частен съдебен изпълнител

Около 500 души в община Неделино в началото на февруари са получили запорни съобщения от частен съдебен изпълнител. Те трябва да превеждат местните данъци и такси не към общината, а по сметка на частния съдебен изпълнител, заради неразплатени общински задължения.  Това създаде известно напрежение, коментира тогава кметът на общината Боян Кехайов.  До..

публикувано на 21.02.19 в 16:02

Тази пролет ще бъде водоснабдено и Паничково

Община Черноочене предвижда  село Паничково да бъде захранено с вода още тази пролет, съобщи кметът на Черноочене Айдън Осман. Предстои и последното село от общината, което не е включено към изградените през миналата година сондажни кладенци, да бъде свързано с тях. Кметът Осман с подробностите: Айдън Осман: Четири сондажа са включени в..

публикувано на 21.02.19 в 11:48

Нови три години без риболов на "Боровица" и част от "Студен кладенец"

Нова 3-годишна забрана за риболов е в сила за язовир "Боровица" и за бреговата ивица на язовир "Студен кладенец" в границите на защитената местност "Юмрук скала", която попада в Натура 2000. Това каза за Радио Кърджали Христомир Копчев, началник на Отдел "Рибарство и контрол - Южна България" към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури...

публикувано на 20.02.19 в 15:30

Крумовград отбелязва Деня на майчиния език

Международният ден на майчиния език традиционно ще бъде отбелязан в Крумовград. В литературно-музикалната програма, организирана от общинска администрация, днес ще се включат състави от всички училища в общината. Мислим с нея да допринесем и ние с частица за запазването на това езиково богатство, с което разполагаме тук, в нашия регион , коментира за..

публикувано на 20.02.19 в 15:13

АГРА отваря врати в Пловдив

На 20 февруари се откри 28-мото издание на международното изложение АГРА 2019. Форумът се организира под егидата на Министерство на земеделието и храните на Република България, като основен партньор е и Селскостопанската академия. Агрономът Антон Русчуклиев посещава АГРА всяка година вече повече от 20 години. Първо, защото се събират накуп много..

публикувано на 20.02.19 в 13:35

Венцислав Стайков и Гроздан Колев отличени в конкурса за есе за Левски

Наред с ученици от различни възрасти, началникът на регионалния инспекторат на образованието в Кърджали Гроздан Колев се включи в конкурса за есе, посветен на Васил Левски. Състезанието бе организирано от Общинския комитет "Левски" и община Кърджали. Във възрастовата категория над 19 години първа награда не беше връчена. На второ място бе класиран..

публикувано на 20.02.19 в 12:52