За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват. 

Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с най-добре развито лозарство. Няколко души отглеждат традиционните за района сортове мерло, каберне совиньон и сира на площи от по 20 до 40 декара. За сравнение преди години декарите са били около 1500, днес, едва около 300. Тънково е красиво и подредено село, огряно от слънцето, в полите на Източните Родопи. Църквата е голяма, къщите спретнати. Хора обаче няма, казва Рени Георгиева, която държи местния магазин. 
260 души живеят в Тънково по списък, но 150 са постоянните жители, разказва кметът Иван Георгиев. Тези, които са останали в селото, се занимават основно с лозя, овошки и животни. "Виното и лозята. Друг поминък нямаме. Просто останаха само стари хора. Младите много рядко си идват, отиват по чужбина, там са парите. Няма с какво да се занимават тук, не може само с лозе. Миналата година имаше продукция, но нямаше пазар, гроздето остана по лозите. И по 40-50 стотинки да го даваш, като няма желание търговецът да го вземе...", каза кметът Иван Георгиев.
Европейските пари са добър стимул за младите хора от Тънково, но само докато човек се сблъска с реалността, защото нещата там са много трудни, казва Рени Георгиева. "Започва човек, млад човек с хъс, с доверие към всичко и в един момент, когато се сблъскаме с реалността, се оказваме в задънена улица. Корупцията, бюрокрацията е страшно голяма на това ниво на проекта. Там играят много пари. Хора, които искат да развиват и да останат в населеното място - за тях няма, тъй като ти не си на някой човек. Точно това обезкуражава хората, защото за обикновения човек, който иска да работи, са непосилни силите за всички изисквания", каза Рени Георгиева. Бюрокрацията и корупцията при кандидатстване по европейски програми и раздаването на европейски субсидии в земеделието са сред основните причини, които подтикват младите да бягат в чужбина. В това е убедена Рени, но уверява, че ще продължава да се бори и да живее и работи в Тънково, въпреки кредитите, които има да плаща, и въпреки трудностите на днешния ден.

Как живеят в Тънково, има ли реализация продукцията, помага ли Европа на стопаните, които искат да развиват този поминък или корупцията и бюрокрацията са спънки за младите хора, решили да живеят и се трудят в България. Чуйте повече в репортажа на Станислава Георгиева. 

Вижте още

За белоглавите лешояди, семейните драми в гнездото и инстинкта да бъдеш родител

Краят на зимата и началото на пролетта е един от най-важните периоди в живота на белоглавите лешояди - това е времето, в което снасят единственото си яйце, за което двамата родители неуморно и непрекъснато се грижат в следващите два месеца, докато се излюпи малкото пиле. 80 двойки от общо 95 преброените по време на мониторинга, който приключи преди..

публикувано на 19.03.19 в 18:54

Борислав Георгиев: Безупречна организация на боксовия форум, поздравления за Стоян Узунов

В Кърджали завърши шестдневният турнир по бокс за юноши, валиден за Държавното лично отборно първенство и за Купа България. На ринга за шестте дни се качиха повече от 190 състезатели от над 40 клуба. Как оценява организацията "Арда бокс" като домакин на състезанието, чуйте в звуковия файл селекционерът и треньор на юношеския и на ученическия..

публикувано на 17.03.19 в 16:29

Произведоха първия златен концентрат на Ада тепе

Произведен е първият златен концентрат на Ада тепе. Това съобщение бе разпространено сред минната общност по света. Президентът и главен изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс Рик Хаус поздрави екипа на крумовградската фирма за това ключово постижение. През следващите седмици ще насочим усилията си да увеличим и оптимизираме производството..

публикувано на 16.03.19 в 15:19

Националната асоциация на председателите на ОбС прие бюджет 2019

Националната асоциация на председателите на Общински съвети прие бюджет 2019. Всички приходи, които се очакват са в размер на 227 хил. лв., а предвидените разходи са в размер на 150 хил. лв. Това каза за Радио Кърджали председателят на Общиснкия съвет Кърджали Райф Мустафа. Той присъства на 17-то Общо събрание на Националната асоциация на председатели..

публикувано на 15.03.19 в 18:00

Школата на бившия треньор на братята Пулеви участва на турнира в Кърджали

Българският бокс винаги е бил много силен на световно ниво. Това каза за Радио Кърджали една от легендите в треньорската школа на българския бокс Борислав Бояджиев , познат като треньор на едни от най-големите боксьори през последните години братята Пулеви. Той участва със своята школа по бокс в рекордния шестдневен турнир на Държавно лично първенство..

публикувано на 15.03.19 в 15:19

Кметове смятат, че в общинските училища няма условия за изучаване на турски език

В навечерието на Международния ден на майчиния език – 21 февруари кметове от област Кърджали поискаха спешни мерки в организацията на изучаването на турски като майчин език. Според тях в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди..

публикувано на 21.02.19 в 10:28

Раздават награди в Ивайловград за регистрирани кучета

Община Ивайловград е избрала интересен метод, за да събере годишните такси от регистрация на домашен любимец. Общинската администрация призовава собствениците на кучета да регистрират домашния си любимец, след което с томбола присъжда награди.  В Ивайловград  се проведе томбола във връзка с кампанията на Общината „Регистрирай кучето си“ , отнасяща се..

публикувано на 20.02.19 в 15:42