Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват. 

Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с най-добре развито лозарство. Няколко души отглеждат традиционните за района сортове мерло, каберне совиньон и сира на площи от по 20 до 40 декара. За сравнение преди години декарите са били около 1500, днес, едва около 300. Тънково е красиво и подредено село, огряно от слънцето, в полите на Източните Родопи. Църквата е голяма, къщите спретнати. Хора обаче няма, казва Рени Георгиева, която държи местния магазин. 
260 души живеят в Тънково по списък, но 150 са постоянните жители, разказва кметът Иван Георгиев. Тези, които са останали в селото, се занимават основно с лозя, овошки и животни. "Виното и лозята. Друг поминък нямаме. Просто останаха само стари хора. Младите много рядко си идват, отиват по чужбина, там са парите. Няма с какво да се занимават тук, не може само с лозе. Миналата година имаше продукция, но нямаше пазар, гроздето остана по лозите. И по 40-50 стотинки да го даваш, като няма желание търговецът да го вземе...", каза кметът Иван Георгиев.
Европейските пари са добър стимул за младите хора от Тънково, но само докато човек се сблъска с реалността, защото нещата там са много трудни, казва Рени Георгиева. "Започва човек, млад човек с хъс, с доверие към всичко и в един момент, когато се сблъскаме с реалността, се оказваме в задънена улица. Корупцията, бюрокрацията е страшно голяма на това ниво на проекта. Там играят много пари. Хора, които искат да развиват и да останат в населеното място - за тях няма, тъй като ти не си на някой човек. Точно това обезкуражава хората, защото за обикновения човек, който иска да работи, са непосилни силите за всички изисквания", каза Рени Георгиева. Бюрокрацията и корупцията при кандидатстване по европейски програми и раздаването на европейски субсидии в земеделието са сред основните причини, които подтикват младите да бягат в чужбина. В това е убедена Рени, но уверява, че ще продължава да се бори и да живее и работи в Тънково, въпреки кредитите, които има да плаща, и въпреки трудностите на днешния ден.

Как живеят в Тънково, има ли реализация продукцията, помага ли Европа на стопаните, които искат да развиват този поминък или корупцията и бюрокрацията са спънки за младите хора, решили да живеят и се трудят в България. Чуйте повече в репортажа на Станислава Георгиева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светият Синод избира наместник-председател

Светият Синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател. Според Устава на Българската православна църква архиереите трябва да направят избора в седемдневен срок от кончината на патриарха. Заседанието ще започне в 10 часа. "В Устава на Българската православна църква е разписано, че наместник-председателят със Светия Синодуправлява..

публикувано на 19.03.24 в 09:25
Даниела Павлова

Кърджали е домакин на престижно състезание по английски език

Повече от 800 ученици от цялата страна идват в Кърджали за най-престижното състезание по английски език, организирано от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Това е седмо издание. В него участват възпитаници на училища и езикови школи и центрове, които са на възраст между 8 и 18 години. Състезанието протича на три етапа. Първият е..

публикувано на 15.03.24 в 14:44

Отец Гарена за патриарх Неофит: Това е последният мохикан на добротата

Отец Петър Гарена реагира емоционално на вестта за смъртта на патриарх Неофит. Отец Гарена има лични спомени от студентските си години в Богословския факултет с духовния баща на българския народ. Според кърджалийския свещеник починалият патриарх е последният мохикан на добротата.  През сълзи той, отец Петър каза:  "Това е последният мохикан на..

публикувано на 14.03.24 в 16:07

Отец Ангел: Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник

"Патриарх Неофит бе смирен и мъдър духовник. Ще го запомня като един достоен пример за всички вярващи християни", каза отец Ангел, служещ в църквата "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка" в Кърджали.  На въпрос, какъв трябва да бъде новият патриарх на България, отец Ангел отговори: "Новият патриарх трябва да продължи достойно делото на Негово..

публикувано на 14.03.24 в 15:44

Отец Николай Величков призова хората да се помолят за душата на патриарх Неофит

Отец Николай от храма "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали посрещна с мъка новината за кончината на патриарх Неофит. Той  призова хората да се помолят за душата му.  " Бог да прости и да всели във Вселената на праведните в Царството небесно нашият ангел светейшен българският патриарх Неофит! Загубихме светла личност, миротворец, блажен човек, надарен..

публикувано на 14.03.24 в 15:30

Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България

 Турски митничари откриха мигранти увити във фолио на влизане в България.  Нелегалните мигранти, които се опитват да преминат през турско-българската граница, се покриват с алуминиево фолио, за да не може рентгеновият апарат да засече телесната им температура, съобщават турските медии. Последният случай е бил засечен на граничния пункт..

публикувано на 14.03.24 в 11:40

Кърджали е домакин на Националния кръг на престижно международно състезание по английски език

За първи път Кърджали ще бъде домакин на Националния кръг на престижно международно състезание по английски език. То ще се проведе на 15 и 16 март и ще е под патронажа на кмета на общината Ерол Мюмюн. Организатори са Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, Езикова гимназия „Христо Ботев“ и Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“.  Откриването..

публикувано на 14.03.24 в 10:41