За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват. 

Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с най-добре развито лозарство. Няколко души отглеждат традиционните за района сортове мерло, каберне совиньон и сира на площи от по 20 до 40 декара. За сравнение преди години декарите са били около 1500, днес, едва около 300. Тънково е красиво и подредено село, огряно от слънцето, в полите на Източните Родопи. Църквата е голяма, къщите спретнати. Хора обаче няма, казва Рени Георгиева, която държи местния магазин. 
260 души живеят в Тънково по списък, но 150 са постоянните жители, разказва кметът Иван Георгиев. Тези, които са останали в селото, се занимават основно с лозя, овошки и животни. "Виното и лозята. Друг поминък нямаме. Просто останаха само стари хора. Младите много рядко си идват, отиват по чужбина, там са парите. Няма с какво да се занимават тук, не може само с лозе. Миналата година имаше продукция, но нямаше пазар, гроздето остана по лозите. И по 40-50 стотинки да го даваш, като няма желание търговецът да го вземе...", каза кметът Иван Георгиев.
Европейските пари са добър стимул за младите хора от Тънково, но само докато човек се сблъска с реалността, защото нещата там са много трудни, казва Рени Георгиева. "Започва човек, млад човек с хъс, с доверие към всичко и в един момент, когато се сблъскаме с реалността, се оказваме в задънена улица. Корупцията, бюрокрацията е страшно голяма на това ниво на проекта. Там играят много пари. Хора, които искат да развиват и да останат в населеното място - за тях няма, тъй като ти не си на някой човек. Точно това обезкуражава хората, защото за обикновения човек, който иска да работи, са непосилни силите за всички изисквания", каза Рени Георгиева. Бюрокрацията и корупцията при кандидатстване по европейски програми и раздаването на европейски субсидии в земеделието са сред основните причини, които подтикват младите да бягат в чужбина. В това е убедена Рени, но уверява, че ще продължава да се бори и да живее и работи в Тънково, въпреки кредитите, които има да плаща, и въпреки трудностите на днешния ден.

Как живеят в Тънково, има ли реализация продукцията, помага ли Европа на стопаните, които искат да развиват този поминък или корупцията и бюрокрацията са спънки за младите хора, решили да живеят и се трудят в България. Чуйте повече в репортажа на Станислава Георгиева. 

Вижте още

Цветен надпис „Ardino“ краси центъра на града

Цветен надпис „Аrdino“краси центъра на   града под Белите брези. Надписът е с разноцветни букви и е част от композицията в централния парк, където има и уникално 3D пано и фигура на елен лопатар. Със сигурност новата атракция ще се превърне в едно от любимите места за снимки и селфита за всички жители и посетители на родопския град...

публикувано на 24.05.19 в 16:12

Богата програма за Деня на Джебел, 19 май

Б орис Дали ще закрие празничната програмата за Деня на Джебел - 19 май . Общинската администрация е подготвила разнообразни прояви, които започват още от 17 май. Василка Симитчиева, началник отдел в общината, с повече информация: "На 17-и май започват мероприятията с областно състезание "Млад огнеборец". Предстоят и други спортни..

публикувано на 14.05.19 в 16:56

Полицията влиза в училищата

На 14.05.2019 г.от 14.00 часа, в актовата зала на   СУ „Св. Св. Кирил и Методий“  гр. Смолян ще се проведе заключителното мероприятие по Националната програма „Работа на полицията в училищата“. Деца от петите класове от всички училища в Община Смолян ще участват в състезание – викторина. Организатори на мероприятието са ОДМВР-Смолян и Община..

публикувано на 13.05.19 в 15:18

Аламинути след Великден: Разядка с яйца

Великден отмина, но какво да правим с останалите от празничната трапеза яйца . Често остават десетки от тях, а към тях прибавяме и тези , които са ни донесени от приятели. Росица Генчева с предложение какви разядки можем да си приготвим от яйца: "Например настъргва се яйцето, или пък се нарязва на парченца, смесва се със заквасена сметана..

публикувано на 01.05.19 в 11:25

33 години от ядрената авария в Чернобил

Навършват се 33 години от ядрената авария в Чернобил. До ден днешен чернобилската трагедия се приема за най-тежкия инцидент в историята на ядрената енергетика, наред с аварията на АЕЦ "Фукушима" от 2011 година, съобщава БГНЕС. На 26 април 1986 г. в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10..

публикувано на 26.04.19 в 15:55
Село Старцево

Общинските съветници на Златоград проведоха изнесена сесия в Старцево

Общинските съветници от Златоград направиха изнесена сесия в най-голямото село в общината  - Старцево.  На общинската сесия жителите на Старцево поставиха много въпроси, които трябва да реши местната власт. Благоустрояването на гробищния парк и осигуряването на нови гробни места беше една от важните точки в дневния ред на..

публикувано на 25.04.19 в 19:50

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32