Хубен Черкелов: За мене образите върху банкноти и монети са символи на комуникация

След миналогодишните две изложби в столицата, този февруари роденият в Кърджали художник Хубен Черкелов е отново в родината. В края на февруари 2019 г. той откри в София експозиция, озаглавена „Светът е твой“. Тя може да бъде разгледана до края на месец март в галерията на улица "Оборище" № 5.

Хубен Черкелов е роден в Кърджали. Живее в Ню Йорк от 2000 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и Художествената академия в София. В средата на 90-те години на миналия век е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София. След преместването си в САЩ става популярен с картините със сюжети от банкноти и монети. Негови творби са представени в Музея „Бронкс“ в Ню Йорк, Музея „Броган“ във Флорида, на 54-ото Биенале във Венеция, както и в други галерии в Ню Йорк, Бостън и Шарлът. 

Хубен Черкелов: Озаглавил съм тазгодишната си изложба „Светът е твой“. Искам да кажа, че изкуството е достъпно, че то е навсякъде, че вече живеем, за добро или за лошо, в един глобализиран свят. Вече много хора пътуват, виждат различни неща. Художниците, на свой ред, също пътуваме, показваме произведения на изкуството пред различна публика. Светът принадлежи на човека, на публиката. Това, което изкуството прави, е да подпомага хората да се чувстват по-добре. Изкуството, което ние познаваме от 2000 години, то не може да решава големи проблеми, не може да лекува слепота или СПИН. Целта на изкуството е съвсем друга - да подкрепи хората да им мине деня, седмицата, годината по-леко, по-добре. От тази гледна точка всичко в моята изложба е обърнато към публиката, към хората.

-  В началото, когато пристигнах в САЩ, нямаше още клетъчни телефони и компютри, комуникацията беше далеч по-трудна. За да се обадя на мои роднини и приятели в България, ползвах улични телефони. Трябваше да имам много монети от 25 цента, защото за един нормален телефонен разговор са нужни доста. Тогава забелязах, че американците имат най-различни символи от различни щати на своите монети. Не бяха унифицирани и ми стана любопитно защо и как са решили даден образ да бъде върху точно определена монета. И така започнах. За мене образите върху банкноти и върху монети са символи на комуникация.Вижте още

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ решението на Европейския парламент да се прекрати преговорния процес с Турция за членството й в Европейския съюз. Той посочи, че отношенията между ЕС и Турция са в сферата на..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18
Илхан Кючюк

Илхан Кючук: Резолюцията на ЕП не помага на отношенията с Турция

Европейският парламент прие с 370 гласа "за", 109 "против" и 143 "въздържал се" да се прекратят преговорите на Турция за присъединяване към ЕС. Документът няма задължителен характер, но е категорична препоръка на Парламента към Съвета. Мотивът за прекратяване на започналите през 2005 г. преговори е режимът на президента на Турция Реджеп Ердоган...

публикувано на 18.03.19 в 10:30

Асим Адемов: След 29 март ще настъпи хаос във Великобритания

  Депутатите в британската Камара на общините гласуваха за удължаване на член 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. С 412 гласа „за“ срещу 202 „против“ беше подкрепено искането на правителството да поиска от ЕС отлагане на датата на излизане, насрочено за 29 март. Гласуването означава, че Тереза Мей може да поиска отлагане на Брекзит до..

публикувано на 15.03.19 в 14:07

Все повече белоглави лешояди избират скалата на Моняк за свой дом

Белоглавите лешояди вече приеха Източните Родопи за своята планина, благодарение на усилията на природозащитниците в последните години. Експертите на Българското дружество за защита на птиците и фондация По-диви Родопи отново отчитат увеличена популация на грабливите птици. По време на мониторинга през февруари и началото на март са преброени 95..

публикувано на 15.03.19 в 11:19

За ползите от Солната стая или халотерапията

Солната стая или така наречената халотерапия е новост в България, но не и по света. Лековитостта на солта е известна векове наред. Египтяните, римляните и гърците - всички са намирали широка употреба на лечебните й свойства - за дезинфекция на рани, за скраб за почистване на лицето и тялото, за лекуване на възпаления или за лечение на респираторни..

публикувано на 14.03.19 в 15:11