Хубен Черкелов: За мене образите върху банкноти и монети са символи на комуникация

След миналогодишните две изложби в столицата, този февруари роденият в Кърджали художник Хубен Черкелов е отново в родината. В края на февруари 2019 г. той откри в София експозиция, озаглавена „Светът е твой“. Тя може да бъде разгледана до края на месец март в галерията на улица "Оборище" № 5.

Хубен Черкелов е роден в Кърджали. Живее в Ню Йорк от 2000 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък и Художествената академия в София. В средата на 90-те години на миналия век е активен участник в артистичния кръг „XXL“, организиран около едноименната галерия в София. След преместването си в САЩ става популярен с картините със сюжети от банкноти и монети. Негови творби са представени в Музея „Бронкс“ в Ню Йорк, Музея „Броган“ във Флорида, на 54-ото Биенале във Венеция, както и в други галерии в Ню Йорк, Бостън и Шарлът. 

Хубен Черкелов: Озаглавил съм тазгодишната си изложба „Светът е твой“. Искам да кажа, че изкуството е достъпно, че то е навсякъде, че вече живеем, за добро или за лошо, в един глобализиран свят. Вече много хора пътуват, виждат различни неща. Художниците, на свой ред, също пътуваме, показваме произведения на изкуството пред различна публика. Светът принадлежи на човека, на публиката. Това, което изкуството прави, е да подпомага хората да се чувстват по-добре. Изкуството, което ние познаваме от 2000 години, то не може да решава големи проблеми, не може да лекува слепота или СПИН. Целта на изкуството е съвсем друга - да подкрепи хората да им мине деня, седмицата, годината по-леко, по-добре. От тази гледна точка всичко в моята изложба е обърнато към публиката, към хората.

-  В началото, когато пристигнах в САЩ, нямаше още клетъчни телефони и компютри, комуникацията беше далеч по-трудна. За да се обадя на мои роднини и приятели в България, ползвах улични телефони. Трябваше да имам много монети от 25 цента, защото за един нормален телефонен разговор са нужни доста. Тогава забелязах, че американците имат най-различни символи от различни щати на своите монети. Не бяха унифицирани и ми стана любопитно защо и как са решили даден образ да бъде върху точно определена монета. И така започнах. За мене образите върху банкноти и върху монети са символи на комуникация.Вижте още

Ангелина Хаджиева: Да не позволяваме на смартфоните да управляват живота ни

24-и май е един от най-светлите празници за нашето училище, каза Ангелина Хаджиева, директор на Професионалната гимназия "Руска Пеева" в Джебел. Празнуваме знанието и просветата, допълни тя и добави, че невежеството няма свой празничен ден . Тя отправи апел към учениците да загърбят телефоните и таблетите , защото те не бива да доминират..

публикувано на 24.05.19 в 13:33

Милко Багдасаров: Желая на нашите ученици да чувстват училището като свой дом

Най-голямото учебно заведение в Южна България, както всяка година, изпраща около сто абитуриенти . Днес, 24-и май е и денят, в който те ще се разделят с любимото училище. След вълнуващото училищно тържество, зрелостници и останалите ученици, се вляха в редиците на градското шествие в чест на Светите братя Кирил и Методий. Радка Петкова..

публикувано на 24.05.19 в 11:04

Председателят на РИК-Кърджали Петър Захариев: 508 СИК в областта, 149 829 избиратели

Бюлетините за евроизборите на 26 май, са вече в област Кърджали . Намират се в определените затова помещения от кметовете на общините и са запечатани . В най-скоро време предстои членове на Районната избирателна комисия - Кърджали съвместно с общинска администрация да започнат разпределението и предаването на всички изборни книжа и..

публикувано на 22.05.19 в 16:52

Ангел Момчилов: Наблюдава се значително увеличение на делата в Административния съд

Ангел Момчилов е роден в Кърджали. Завършва висше юридическо образование и започва като съдия-изпълнител в Районния съд в Момчилград. Минава по йерархическата стълба в  Районния съд в Кърджали - съдия, зам.председател и председател. От ноември 2018 година е председател на Административния съд. Търсим отговори на въпросите за авторитета на..

публикувано на 22.05.19 в 14:17

Цветан Терзиев: Гордеем се с успехите на нашите ученици

Средно училище "Васил Левски" е най-голямото в община Крумовград. В него работят 97 души, от които 76 педагогически персонал. Обучават се 1003 деца от I до XII клас. От тази година школото е иновативно. Във всяка класна стая има монтиран мултимедиен проектор, а всеки учител разполага със служебен лаптоп. Функционират 6 компютърни кабинета, зала за..

публикувано на 22.05.19 в 10:27
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35