В подземното царство на Ягодинската пещера

Снимка: http://www.facebook.com/Andreey.Andreev.Photography

Пещерите са една от многовековните тайни на природата. Тя е създала в тях толкова красиви неща, че който има щастието веднъж да ги зърне, се връща отново. А Ягодинската пещера е едно от чудесата на България. Част е от неповторимия карстов комплекс Буйновското ждрело и е само на 3 км от село Ягодина в Родопите. Дъхът ви ще спре при вида на уникалните причудливи образувания във формата на Богородица и Младенеца, Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета и дори Пижо и Пенда. Бъдете готови да изживеете една красива зимна приказка, защото сезонът е без значение - в пещерата действието се развива при 6 градуса. Затова, ако решите да я посетите, пригответе си топли и удобни дрехи и обувки, а когато стигнете, още от прага й пред вас ще се разкрие дълга 1 250-метрова пътека, която се извива между загадъчно осветеното й подземно царство. С всяка крачка ще навлизате сякаш в друга вселена, в която може да докоснете с ръка безброй невероятни скални образувания: пещерни перли, "леопардови кожи”, царевичните сталактити и синтрови езера. Едно от тях е Езерото на късмета, в което се хвърлят монети, за да може късметът винаги да е с вас. А по средата на пещерата ще преминете и край Стената на греха. По традиция, върху нея се лепят монети и така ще може да проверите доколко сте праведни. Ако монетата ви се задържи отвесно - значи, на съвестта ви не тежат грехове. 

Три месеца след Нова година в Ягодинската пещера все още се пази украсената празнична елха, разказва Снежана Кукунджиева, член на Управителния съвет на туристическото дружество, което стопанисва природния феномен. Традицията в Ягодинската пещера да се посреща Нова година с елха и необичайна украса продължава без прекъсване вече 34 години.

Подземното царство в Родопа планина е и известно място за венчавки. До момента 366 двойки са сключили брак в нея. Освен невероятно изживяване и уникална украса, младоженците получават и допълнителни бонуси.  

Какви изненади крие Ягодинската пещера и още подробности за това царство под земята, разказва Снежана Кукунджиева в прикрепения звуков файл:

Пещерата е отворена целогодишно, без почивен ден.

Зимният сезон е от 1 ноември до 30 април и работи от 10:00 до 16:15 часа, а летният сезон - от 1 май  до 31 октомври, работи от 9:00 до 16:15 часа.

Посещения в пещерата се извършват организирано с екскурзовод на всеки кръгъл час. Посетителите трябва да бъдат пред входа на пещерата 10 минути преди кръглия час.


Вижте още

Укривани с векове икони се пазят в Кърджали

В Регионалния исторически музей в Кърджали се пазят икони, укривани с векове. Експозицията, която е една от най-богатите в България, е подредена в приземния етаж на Градската галерия. "Тази сбирка показва едно непрестанно развитие на християнската култура в Родопите, която макар и с различна интензивност, продължава до наши дни", казва Валерия..

публикувано на 18.03.19 в 10:44

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Компютърните игри помагат за социализацията и адаптивността на човека, изграждат уменията за работа в екип, дават самочувствие и не на последно място, са възможност за печелене на пари. Това стана ясно от разговора с двама геймъри, хора, специалисти в тази материя – Чавдар Бончев и Борислав Кондаклиев. Много от нас допускат негативни..

публикувано на 17.03.19 в 17:32
Иван Пещерски, секретар на ОНЧ

Танцови клубове от страната си дават среща на фестивала "Пролетно хоро" във Велинград

На 23 март във Велинград ще се проведе осмият национален фолклорен фестивал "Пролетно хоро". Това  е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно, разказват организаторите.  Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване  за участниците, и за публиката. Танцовите клубове п редставят по атрактивен..

публикувано на 16.03.19 в 14:50

Посланикът на Кралство Мароко ще бъде гост в Момчиловци за Тодоровден

На много места в страната утре ще се отбележи Тодоровден. По традиция този празник се отбелязва с кушии. Такива конни състезания ще се проведат във Велинград, Златоград, Чепеларе, Смилян и Момчиловци. В смолянското село Момчиловци за празника ще гостува посланикът на Кралство Мароко в България  Нейно превъзходителство Закия Ел Мидауи. На празника в..

публикувано на 15.03.19 в 13:46

Кирково празнува 105 години от създаването като общински център

На 26 март най-южната българска община ще отбележи 105 години от създаването си. За първи път Кирково се появява на административната карта, като център през 1914 година, който е към Гюмюрджинска околия или това е днешния гръцки град Комотини. Селото се намира на 39 километра от Комотини и на толкова от сегашния областен град Кърджали. По територия..

публикувано на 15.03.19 в 13:16
Тодоровден в Златоград

И тази година Хитър Петър и Настрадин Ходжа ще се включат в кушията в Златоград

За поредна година в Етнографския ареален комплекс в Златоград ще отбележат Тодоровден с кушия в която ще вземат участие Хитър Петър, Настрадин Ходжа и Санчо Панса. С тези и други интересни привлекателни прояви привличат туристи в Златоград. Състезанието ще бъде в три категории с коне, магарета и мулета. На мегдана в стария град местното читалище ще..

публикувано на 13.03.19 в 15:34
Прескачана на мартенски огън в село Забърдо

Традициите на Стара Марта в Родопите

На 14 март на много места в Родопите отбелязват Стара Марта - празник за посрещане на пролетта, датира още от стари времена. Различни са ритуалите, които се изпълняват в различните населени места в Родопите.  В село Забърдо отбелязват празника с обикаляне на кукери из къщите, които гонят злите сили и наричат за здраве. Румяна Кехайова, секретар на..

публикувано на 13.03.19 в 14:48