Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселина Тихомирова: Има две новости в приема на детските градини

Снимка: БГНЕС

При класирането за детските ясли и градини в Кърджали се дава предимство на деца, живущи в близост до детската градина, което се доказва с постоянен адрес. Това е една от двете новости в регламента за приемане в детските заведения на територията на общината. Втората новост е срокът за кандидатстване, който е от началото на месец март до последния работен ден на месец април. Това каза за Радио Кърджали Веселина Тихомирова, зам-.кмет на общината: 

За учебната 2019/2020 г. са обявени 265 места за прием на деца в яслена група, това са деца родени през 2017 г., и 370 места за деца в първа възрастова група, родени през 2016 г., т.е. 3-годишните. Това са местата в 11-те градини в град Кърджали. Приемът на деца в детски градини на територията на община Кърджали се извършва при изпълнение на разпоредбите от Наредба номер 5 за предучилищно образование. 

Списъците между родителите, чакащи на опашки за кандидатстване за прием на децата им в детските градини не са регламентирани и приети в наредбата. Родителите имат право да правят вътрешна организация помежду си, но това няма да се отрази особено в класирането на децата им. Така коментира Веселина Тихомирова снимките, които се появиха в Мрежата на чакащи родители от 6 ч. сутринта пред детските градини и списъци, които те са направили: 

Може би родителите са сметнали за редно сами да си изготвят списък, може би по реда на пристигане. Предполагам, че са го направили с цел, за да е малко спокойна обстановката и малко по-спокойна опашката. Така, че от една страна това е добре.

Но от друга, тези които не са подали все още заявления имат ли шанс да приемат детето им?

Разбира се, имат време да го направят до 30 април и с това съвсем не приключват шансовете ако говорим за шансове. Трябва да има момент, който да дава право при обявени 25 места и подадени 250 заявления, при равен брой точки, смятаме, че е редно реда на входящия номер да дава предимство и класирането да се извършва именно в тази посока. Това е, пак казвам, когато точките са равни. Само тогава входящия номер и по-ранното редене може да класира детето. Нека да не се тревожат родителите, в момента има свободни места в детските градини, но не във всички. 

В прикрепения звуков файл чуйте повече в интервюто на Илияна Типова със зам.-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, за сроковете, необходимите документи, критериите, свободните места в детските ясли и градини, и оправдана ли е паниката у родителите, които се редяха на опашки. 





 
 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57