Нергис Имамоглу: Да гледаме през очите на другия, за да опознаем себе си

Наскоро в Арт галерия „Кръг” се откри нестандартна експозиция, която представя едно лично изследване на родената в село Мост докторантка в Историческия факултет на Университета „Улудаг” в Бурса Нергис Имамоглу. 
Нергис Имамоглу изследва различни страни на въпроса „Кои сме ние?”, като проследява нишката на културната памет на местното население. Тя си признава, че посвещава това изследване на „всички изселници -турци от България, напуснали родните си земи след 1989-та година…”, поставяйки се на мястото на всеки от тях, който се завръща в родината и усеща, че живее „между два свята”, „две отечества”в едно непрестанно „душевно странство”, търсейки корените си.  Историчката също живее между своите „две отечества”и темата на дисертацията й е „Православната култура на Балканите през Османския период (по български извори от 18-ти век)”.
...Имам детски спомени за България, идеализирани, носталгия по миналото, всичко си го има, както при всеки човек, който е живял тук дълги години, след това се е изселил, няма значение къде - в Турция или Европа... Необходимост от завръщане към корените се появява след известно изстрадано време в чужбина, въпреки че Турция не сме я мислили като чужбина. Обаче тези години бяха изстрадани, като странстване в чужбина. За мнозина България остава родината. За мен това беше чисто емоционално откритие, но след това се впуснах в научно търсене. Сега моята идея е да изследвам историята и културата на Балканите, това ми е специалността, която съм избрала...
...Може да се каже, съм новатор в турската историческа наука. До този момент православната култура на Балканите не е изследвана, освен в някои аспекти и то по османски извори - държавни архиви, които описват какви са били законите към немюсюлманите. По български извори не е правено изследване досега. Аз подходих не само като историк, но и като културолог. Интересува ме света на православното население в Османската империя, как са живели хората едно време. Въпреки че сме обитавали едно пространство и имаме много общи неща, се познаваме много малко, защото досега в историята се е писало само от собствена гледна точка...
...Ползвала съм български извори от 18 и 19 век - църковни устави, манастирски хроники, сборници дамаскини, приписки, вестници и периодичен печат, поучителни слова. Самият период е интересен, това е времето на Танзимата, на модерното, новото, светското. Във всички тези извори липсва усещането, не мога да разбера, че този свят, православният,  живее под шапката на Османската, на чуждата империя. Този свят живее със свои закони, със специфични черти, култура, различна от другата, религия, чужда на официалната. В изворите я няма държавата, няма го влиянието на Цариград, сякаш виждам държава в държавата...
В прикачения звуков файл може да чуете целия разговор на Станислава Георгиева с Нергис Имамоглу, в който ще научите още любопитни свидетелства за миналото на Балканите, като кръщаването на турски деца например, за влиянието на православната култура върху исляма, за опазването на православната идентичност, за днешната обратна миграция и хората с двойна идентичност, които живеят в две родини, но всъщност нямат нито една, за завръщането в България като "вкъщи" и чувството за дом, което се появява след дълго отсъствие и става съзнателен избор, а не принудително завръщане. 


Вижте още

Съдия Здравка Запрянова: Наясно съм с предизвикателствата, не ме е страх от трудности

Преди броени дни новоизбраният председател на Районния съд в Кърджали - съдия Здравка Запрянова, встъпи в длъжност. За първи път на подобна церемония в Кърджали присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Какви са предизвикателствата, които стоят пред съдия Запрянова като председател на Районния съд? Първите задачи - те са..

публикувано на 24.06.19 в 16:19

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко,..

публикувано на 24.06.19 в 15:18

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р..

публикувано на 21.06.19 в 17:16

Христо Кръстев: Оставихме нашата земя да пустее, работим чуждите ниви

Чакаларово е едно от най-големите села в община Кирково. Кметът Христо Кръстев е разтревожен, че земеделието и животновъдството умират и това принуждава хората да бягат в по-големите градове, а мнозина заминават в Европа, често направо емигрират. Как изглежда животът в селото, какви са проблемите на жителите му, защо нивите пустеят, а чакаларовци..

публикувано на 21.06.19 в 14:41

Кеворк Киркориян: Ние, арменците, от душа и сърце можем да дадем приятелство на всеки

Родителите му идват в България от Текирдаг, Турция. Той е роден в Хасково през 1919 година, но семейството му пристига в Кърджали, когато е на 5 години.Изучава обущарския занаят и днес, на почти 90 години, продължава да го упражнява. Кеворк Киркориян вероятно е най-възрастният работещ обущар в България. Неизменно до него е съпругата му Мариана,..

публикувано на 21.06.19 в 08:40

В Кърджали отбелязват Международния ден на йога с урок от индийска школа

В Кърджали ще бъде отбелязан 21 юни, Международен ден на йога . Денят се чества в почти целия свят по предложение на Организацията на обединените нации . Какво е йога - дали е само система от упражнения, или пък от дихателни практики и релаксация . Кои са състоянията, които се повлияват от йога и ефикасна ли е срещу паническите атаки...

публикувано на 21.06.19 в 09:15

Равда остава най-желаното място за летен ученически лагер

Базите на Ученически отдих и спорт са готови да посрещнат и тази година летуващите ученици. Въпреки че към дружеството към Министерството на образованието, се водят няколко морски бази, най-желана от децата си остава Равда . Те робуват на старата слава на курорта като летен морски лагер . За учениците почивката по линия на местния офис към..

публикувано на 20.06.19 в 14:00