"Студен кладенец", късче рай за диви животни, ловци и туристи

Дивечовъдният участък Студен кладенец е може би единственото място в света, където на свобода живеят огромен брой - над 1500 елени-лопатари. Малко хора знаят, че в България има два участъка, които са към Националното Ловно-рибарско сдружение. Едното стопанство е близо до Ихтиман - Еледжик. Другото е Студен кладенец. 
Ние, които работим тук, твърдим, че нашето е по-хубаво. Колеги, които идват, го харесват, ловците го харесват и много от екотуристите също започват да стават редовни посетители на стопанството, казва с усмивка директорът на Дивечовъдния участък Студен кладенец Георги Шереметев.
Водещо за участъка е ловното стопанство. То осигурява сериозният обем средства за издръжка, които миналата година имат сериозен ръст. Знам, че има много противници на това да бъдат отстрелвани животни, но те се отстрелват по определени критерии, т.е. вадят се животни, които не са много перспективни или пък са преминали максимума на своето развитие, разказва Шереметев. Ние сме може би едно от стопанствата с най-голяма посещаемост в месеците за лов - от септември до края на януари. Почти нямаме свободни дни. Работим седем дни в седмицата. Идват както групи, така и единични ловци. Все повече са българите. За миналата година 108 са българите и само 38 са чужденците, обяснява директорът. Според него българите напредват и с познанията си за лова, и с финансовите си възможности, които им позволяват да плащат едни сериозни пари за лов. 
Финансовите възможности са много относителни. Виждали сме хора, които имат едно-две заведения и оставят доста пари, и други, които са национално известни и понякога спорят за суми, които би трябвало изобщо да не ги притеснява, коментира Георги Шереметев.
От една страна уникалната природа, а от друга уникалността на мястото, в което на свобода живеят около 1500 елени лопатари води ловците тук, смята директорът на участъка. Освен лопатари, тук на свобода живея и благородни елени, зубри, диви коне, лешояди, зайци и много други птици и животни. Проблеми не липсват. Един от сериозните е малкото паша, която не достига за дивите и за увеличаващия се брой домашни селскостопански животни. Заради субсидиите от Европа много фермери развиват животновъдството, но не изграждат модерни ферми, а пускат животните без пастир на паша. Така пасищата се дублират, а в Източните Родопи площите са малко, обяснява ситуацията Георги Шереметев. Опитваме се да направим проблема достояние на хората, от които зависи това и те го приемат, като видят за какво става въпрос, но като конкретни мерки не виждам как може да се реши, защото политиката на Европейския съюз на този етап е да подпомага животновъдството, казва Шереметев.   
За останалите проблеми, като загубените територии и естествената среда за дребния дивеч заради земеделието, както и за остарелия закон за лова, за природните "аномалии" като съжителството на чакали и вълци, смелостта на заека, който гони лисица или за елена-лопатар, който не се страхува от вълка, за младите хора, които носят новата екокултура, може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Георги Шереметев в прикачения звуков файл. 
Вижте още

Съдия Здравка Запрянова: Наясно съм с предизвикателствата, не ме е страх от трудности

Преди броени дни новоизбраният председател на Районния съд в Кърджали - съдия Здравка Запрянова, встъпи в длъжност. За първи път на подобна церемония в Кърджали присъства и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Какви са предизвикателствата, които стоят пред съдия Запрянова като председател на Районния съд? Първите задачи - те са..

публикувано на 24.06.19 в 16:19

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко,..

публикувано на 24.06.19 в 15:18

Д-р Милчо Енчев: Жегите са опасни, рязко свалят кръвното налягане

Рязко се е увеличило търсенето на лекарска помощ заради здравословни проблеми, причинени от горещините. В кардиологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" всички легла са заети. Само за ден са приети три случая на колапс заради жегите, същата вечер е постъпил и пациент с инсулт, пак заради жегите. Това каза за Радио Кърджали кардиологът д-р..

публикувано на 21.06.19 в 17:16

Христо Кръстев: Оставихме нашата земя да пустее, работим чуждите ниви

Чакаларово е едно от най-големите села в община Кирково. Кметът Христо Кръстев е разтревожен, че земеделието и животновъдството умират и това принуждава хората да бягат в по-големите градове, а мнозина заминават в Европа, често направо емигрират. Как изглежда животът в селото, какви са проблемите на жителите му, защо нивите пустеят, а чакаларовци..

публикувано на 21.06.19 в 14:41

Кеворк Киркориян: Ние, арменците, от душа и сърце можем да дадем приятелство на всеки

Родителите му идват в България от Текирдаг, Турция. Той е роден в Хасково през 1919 година, но семейството му пристига в Кърджали, когато е на 5 години.Изучава обущарския занаят и днес, на почти 90 години, продължава да го упражнява. Кеворк Киркориян вероятно е най-възрастният работещ обущар в България. Неизменно до него е съпругата му Мариана,..

публикувано на 21.06.19 в 08:40

В Кърджали отбелязват Международния ден на йога с урок от индийска школа

В Кърджали ще бъде отбелязан 21 юни, Международен ден на йога . Денят се чества в почти целия свят по предложение на Организацията на обединените нации . Какво е йога - дали е само система от упражнения, или пък от дихателни практики и релаксация . Кои са състоянията, които се повлияват от йога и ефикасна ли е срещу паническите атаки...

публикувано на 21.06.19 в 09:15

Равда остава най-желаното място за летен ученически лагер

Базите на Ученически отдих и спорт са готови да посрещнат и тази година летуващите ученици. Въпреки че към дружеството към Министерството на образованието, се водят няколко морски бази, най-желана от децата си остава Равда . Те робуват на старата слава на курорта като летен морски лагер . За учениците почивката по линия на местния офис към..

публикувано на 20.06.19 в 14:00