Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощта на Орфей" - традицията продължава

Стотици се събраха в подножието на археологическия комплекс край село Татул и пяха с Б.Т.Р. по време на фестивала "Нощта на Орфей", организиран от община Момчилград. Участниците в проявата, която се провежда за 13-ти път, успяха да вдигнат градуса на настроението на публиката до краен предел.
Най-нетърпеливите зрители пристигнаха часове преди началото на фестивала. Повечето от тях се възползваха от възможността да разгледат древното светилище на Орфей.  Всички присъстващи получиха по традиция чаша вино.
С "Добре дошли" гостите на фестивала бяха приветствани от кмета на общината Сунай Хасан: "През годините фестивалът, организиран от община Момчилград се утвърди като културно събитие в национален мащаб. "Нощта на Орфей" има своите почитатели, които не пропускат нито едно издание на проявата. Този факт не трябва да ни учудва, защото има магия в мястото, на което провеждаме фестивала", заяви Сунай Хасан. Той изказа специални благодарности на депутатът от ДПС Ерол Мехмед, по чиято идея се заражда "Нощта на Орфей" и който беше сред публиката.
След официалната част бяха наградени победителите в традиционния велопоход от Момчилград до село Татул. Тази година в надпреварата участваха 16 велосипедисти. Първо място беше присъдено на Ферди Юсеин, който получи като награда велосипед. Награди имаше и за класиралите се на следващите 3 места - Юсеин Гюнай, Беркай Акиф и Берк Басри.
Програмата на фестивала стартира с песента "От тук започва България" в изпълнение на младия момчилградчанин Виктор Карачолов.
След него публиката беше омаяна от танците на балета към кърджалийския театър. Младите кърджалийци Мерт и Селин Асенова буквално взривиха публиката с изпълненията си.
Кулминацията на фестивала настъпи с качването на сцената на рокаджиите от Б.Т.Р. Групата беше представена лично от кмета Сунай Хасан: "Дами и господа, днес ние всички ставаме свидетели на роксъбитието за 2019 година в Източните Родопи. За мен е огромно предизвикателство да приветствам тук и сега, на тази сцена легендарната българска рок-група Б.Т.Р", обяви Сунай Хасан.
"За първи път сме на това място. Уникално е. Благодаря на община Момчилград и на Сунай Хасан за възможността да пеем на този прекрасен фестивал", заяви фронтменът на Б.Т.Р. Наско. Повече от час и половина легендарните рокаджии пяха свои песни, като представиха и парчета от последния си албум. Публиката пя заедно с Б.Т.Р.
Повече от час и половина легендарните рокаджии свиреха и се забавляваха заедно със своите фенове. На сцената, построена до Светилището на Орфей звучаха хитовите парчета Цвете от луната и Елмаз и стъкло, както и парчета от последния им 12-ти албум "Невидими следи".
След концерта дуо "БарбарониТе" представиха оригинално огнено шоу, което накара публиката да онемее.
Вечерта завърши с пищни фойерверки и хоро, на което се хванаха много от присъстващите на фестивала.

Репортаж от събитието чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56