Отбелязаха 20 години "Радиомост Турция-България"

5
Личен архив

17 август 1999 г. - топла лятна утрин, но първите новини в 6ч. по програма Хоризонт започнаха със съобщение за катастрофално земетресение в северозападна Турция. С напрежение следяхме следващите новини за непрекъснатото нарастване броя на жертвите и разрушенията.Така започва разказът си радиолюбителят Костадин Евстатиев от радиолюбителския клуб "Портолагос" Кърджали за едно от най-силните земетресения в Турция, така нареченето Измитско земетресение, което засяга Северозападна Турция.
Земетресението е с магнитуд 7,5 по Рихтер и продължава 45 секунди. Епицентърът му е в Измитския залив в Мраморно море. По официални данни жертвите на земетресението са около 17 000 души, но според някои оценки достигат 35 000 души. Материалните щети се оценяват на около 10 млрд. щатски долара. Унищожени са около 100 хиляди жилища. 
Екипи от много страни, първо от които от Р. България тръгнаха незабавно за пострадалите райони, разказва Костадин Евстатиев. Идваха съобщения по радиото и телевизията за проявения героизъм от всички спасители и неволно на всеки здравомислещ и съпричастен човек с нещастието на хората, му идваше да помогне с нещо. Наистина, пет дни по-късно идва председателят на турските радиолюбители Мустафа Акъз до радиоклуб "Портолагос" гр. Кърджали с молба за помощ. Веднага е сформиран екип от радиолюбители -доброволци. Отговорника на групата Добри Щерев избира в екипа си Бончо Гогов, Теодор Георгиев, Мария и Галя Авренлиеви, а за радист на групата е поканен Костадин Евстатиев от гр. Стара Загора. В сформираният приемо-предавателен център в Кърджали застават опитните радисти- Жеко Жеков и Димитър Димитров и в гр. Бургас - Стефан Вангелов. 
20 години след случилото се природно бедствие, членове на радиоклуб "Портолагос" Кърджали се събраха, за да отбележат денят в който хора с различни етноси и религии се обединяват, за да си помогнат. Радиолюбителят Жеко Жеков, разказва за Радио Кърджали споменът от преди 20 години за станал известният Радиомост Турция-България: 


  Най-пострадали от земетресението са селищата - Ялова, Коджаели, Дюздже, Сакария, Гьолджюк и Истанбул. Земетресението разруши стотици хиляди жилища и работни места. Мария Авренлиева и дъщеря й Галина Авренлиева, която е и наша колежка в Радио Кърджали, разказва за тяхната задача като радиолюбители в кризисния център на Истанбул: 
 

В следващия звуков файл чуйте радистът Костадин Евстатиев е имал отговорната задача да предава радиосъобщенията от Турция към България: Радистът Димитър Димитров е приемал радиосъобщенията от Турция в Крджали за връзка с останалата част от България. Чуйте какво разказва той: 


Радиовълните и морзът остават единствената сигурна връзка при природни бедствия и аварии, но въпреки това с напредването на технологиите, интересът в днешно време към тях си отива. За радиолюбителите, участвали в радиомоста Турция България преди 20 години остава споменът за достойното дело, което са извършили и споменът на всички хора, получили информация за близките си, благодарение на тях. 
Земетресението от 1999 г. активизира дейността на граждански организации. Особено активни са дружествата, разпространяващи знания за земетресенията, както и моторизирани бригади за подпомагане на пострадали при земетресения.

Галерия

Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34