350 души са прегледани в община Крумовград през 2018 г. в рамките на програмата "Забавно лято, дъждовна есен"

Снимка: Ани ПетроваОт 3-и до 5-и септември екипи от лекари от фондация "Направи добро-Александровска" към Александровска болница ще преглеждат възрастното население в общините Крумовград и Кирково. Това е част от социалната програма "Забавно лято, грижовна есен" на световна тютюнева фирма и се провежда поредна година в тютюнопроизводителните райони в страната. Техният брой е над 25, а в област Кърджали това са само двете общини Крумовград и Кирково. Тази година профилактичните прегледи ще се проведат в новоразкрития медицински център, който се намира в сградата на болницата в община Крумовград. Това ще предложи добри условия на лекарите, които ще преглеждат хората, попадащи в целевата група.
Ще бъдат прегледани възрастни тютюнопроизводители над 65-годишна възраст, които имат нужда от медицински прегледи.
"На трети и четвърти септември ще се провеждат прегледите в Крумовград, и на 5-и в село Странджево, община Крумовград. Тази година специалистите, което ще идват са ендокринолог, пулмолог, офталмолог и ортопед, като поканата за специалисти се отправя от общината въз основа на очакванията на хората", съобщи зам.-кметът Неждие Акиф.  
Липсата на специалист пулмолог и трудния достъп до лекар с такъв профил, е наложил да бъде поканен такъв лекар.
Другата причина е:"фактът, че на територията на община Крумовград, наистина има много хора, които страдат от белодробни заболявания и e необходимо с цел ранното им откриване да се направи такъв скрининг". 
Според Акиф интересът на хората към прегледите се засилва, защото специалистите са добри и внимателни към хората, и реално скринингът като фактор се оказва много важен за насочване към по-нататъшно лечение. 
Повече за прегледите в района на Крумовград ще научите от разговора на Станислава Георгиева с Неждие Акиф, заместник-кмет в общинската администрация. 
Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34