Д-р Ирфан: Няма "градски" и "селски" болести, в големите градове лечението е по-адекватно

Снимка: Архив

Сърдечно-съдови и белодробни болести мъчат най-много родопчани в област Кърджали. В същото време много от заболяванията се лекуват с грешни и отживели времето си терапии. Това констатираха екипите лекари от Александровска болница, които в продължение на три дни - между 3 и 5 септември преглеждаха безплатно в общините Крумовград и Кирково. Акцията е част от кампанията "Забавно лято, грижовна есен" на световна тютюнева компания и се осъществява за пета година в тютюнопроизводителни райони в цялата страна. Неин основен двигател е Фондация BCause в сътрудничество с Фондация "Направи добро - Александровска", Народно читалище "Бъдеще сега" и "Аз чета". От началото й досега са осъществени над 8000 медицински прегледи на възрастни хора в цялата страна.
Тази година, само в община Крумовград специалистите прегледаха над 200 възрастни хора. Населението в Родопите боледува. И то сериозно, това е впечатление на д-р Ирфан Ирфан, лекар-специализант по кардиология в Александровска болница, част от екипа медици. Това не са само болести на възрастта, защото има и млади хора, на 50-55 години, които също са със симптоматика на стабилна стенокардия, хронична обструктивна белодробна болест, коментира той за Радио Кърджали. 
Според него недоброто лекуване, също играе голяма роля, освен стила на живот, тютюнопушенето и употребата на голямо количество алкохол. Прегледахме над 200 души, които си имат хронична двайсетинагодишна артериална хипертония, която е недобре лекувана, недобре контролирана. Сменяме терапии, сменяме терапии и по отношение на белодробни заболявания, каза д-р Ирфан.  Може би е хубаво да им се обърне по-сериозно внимание на тези хора, говоря за колегите, които са наблюдаващи лекари - общопрактикуващи, кардиолози, които са по места. Малко по-целенасочено да се търсят някакви заболявания като стабилна хипертония, исхемична болест на сърцето да се лекува по-адекватно. Това е големият апел, как да го кажа по-мекичко, да се поинтересуват малко повече от новостите, коментира д-р Ирфан Ирфан.
Не можем да говорим за "градски" и "селски" заболявания, категоричен е д-р Ирфан. Заболяванията се срещат навсякъде, градското население също страда от сърдечно-съдови и белодробни болести.Само че при градското население има такъв момент, че терапиите са им по-адекватни по отношение и на придружаващите заболявания, отколкото на хората от покрайнините, от периферията, защото явно има някакво неглижиране към тях, смята медикът.
Неглижиране към медицинските проблеми има и от страна на пациентите обаче, според д-р Ирфан. Той апелира хората, които отиват на преглед, било то безплатен, профилактичен или специализиран, да носят всички видове документи и всички видове медикаменти, които приемат. Защото става изключително трудно да се опитвам да разгадая какво точно приемат, за да може да предприемем по-нататъшен терапевтично-диагностичен план. Тръгваме от нулата, като дойдат без никакви документи, казва д-р Ирфан.
Той самият участва за първи път в тези изнесени медицински прегледи на възрастното население от тютюнопроизводителните райони на България. Много обичам да говоря с хората и да направя нещо за тях, това е мотивацията ми. Защото знам, че те са в периферията на периферията на периферията и знам, че не им се обръща достатъчно внимание, казва лекарят от Александровска болница. В свят на модерни апаратури и на инвазивни изследвания в големите болници и градове, в покрайнините на страната ни се ориентираме само по симптоматика. Наистина има какво да се направи за хората в тези райони, казва д-р Ирфан.
От 17 до 20 септември екипи медици ще преглеждат и в общините Минерални бани и Стамболово в област Хасково.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Ирфан Ирфан може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34