Стефан Бакалов: Синтетичните наркотици изместват класическите

Да опазим сто деца от наркотика е хиляди пъти по-ценно от това да заловим 100 тона дрога. В това вярва Стефан Бакалов от митницата на Летище София, който вече 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях - на превенцията сред деца и ученици.
Не позволявайте да ви ползват за опитни мишки, да съсипват психиката ви, здравето ви и бъдещето ви. Да ви зомбират, да ви убиват или самоубиват. Това идва с т.нар. нови наркотици, стотиците „суперчисти“ появили се през последните години дизайнерски дроги, които, уви, стават все по-достъпни. Не унищожавайте живота си с дрога, каквато и да е. Бъдете силни и успяващи, не се предавайте. Точно с тези стряскащи изречения започват честите, много честите срещи на Стефан Бакалов с най-търсената от него аудитория - по-малки и по-големи ученици, тийнейджърите и тийнейджърите +, всичките прицел на производители и продавачи на дрога. Така беше и в Кърджали, където Стефан Бакалов и екипът му проведоха две срещи в препълнената зала на ОДК, по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества. По време на тези срещи кърджалийските ученици попиваха всяка дума на специалиста.
Вече 17-18 години се срещаме с деца и всеки път ми прави впечатление, че те са любознателни, задават много въпроси. Темата за наркотиците е болна тема, която вълнува децата. Това, което ние се стараем да направим, е да им поднесем информацията така, че наистина да разберат какви са опасностите. Не би трябвало децата да получават информация за наркотиците от улицата. Това коментира Стефан Бакалов за Радио Кърджали.
Според него децата не слушат много родители, учители и авторитети, но има и доста разумни деца. преди десет години беше наистина страшно. От една страна не искаха да слушат родителите, от друга страна не ги вълнуваше нищо. Последните няколко години - може би 3-4-5, има една тенденция, която според мен е положителна, че децата започват да се интересуват от проблема и сериозно, казва Бакалов. Имаме много откровени признания. В част от срещите дори се опитват да ни дадат информация за някои дилъри. Децата знаят много неща. Никога не използваме информацията, която споделят, срещу тях. но тя ни дава възможност да разберем какво се случва в училищата. защото има неща, които стават под повърхността и не са видими за възрастните хора и институциите. Това са процеси, които врят и кипят, казва Стефан Бакалов.
Динамиката в последните години е такава, че бизнесът с кокаин, хероин и синтетични наркотици нарасна в пъти. Като тенденция се налага експанзията на нови синтетични наркотици. Тя се движи сериозно с главоломна бързина. Наркотици като марихуана, хероин, кокаин в следващите пет години ще изостанат много сериозно, тъй като новите психоактивни субстанции покриват като палитра всички стари наркотици. Много по-евтини са, много по-достъпни, за съжаление. И могат да се произведат навсякъде, казва Стефан Бакалов.

Цялото интервю на Станислава Георгиева със  Стефан Бакалов може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Художничка, живееща в Истанбул ще представи свои колоритни платна, наситени с форма и цвят в Керимовата къщ а. Представянето на изложбата е утре, 13 ноември, от 17.30 часа . Художничката Павлина Копано е от Димитровград, завършила е Великотърновския университет, специалност графика . Тя за пръв път ще покаже свои картини в Кърджали...

публикувано на 12.11.19 в 15:24

Кметът Сийка Суркова: Работата за Момчиловци не е спирала

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова бе избрана да управлява за втори мандат. Една от първите й задачи бе да инспектира работата по настоящия етап на вътрешната водопроводна мрежа на селото . Старите етернитови тръби са на повече от 50 години. Паралелно с това з апочват и процедурите за избор на фирми за зимната поддръжка. Как се подготвя..

публикувано на 12.11.19 в 11:04

Д-р Диана Вълчева: Грипът се пропъжда с почивка, чист въздух, течности и симптопамични лекарства

Периодът от началото на октомври до месец май бележи пик на острите респираторни заболявания, припомня д-р Диана Вълчева , началник на пневмофтизиатричното отделение в кърджалийската болница. Тя напомни също, че днес е Световен  ден за борба с пневмонията - едно от най-страшните усложнения на грипа, с акцент върху малките деца. Децата..

публикувано на 12.11.19 в 09:01

Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."

Талантът на Футболна академия "Арда 1924" Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."  Това се случи на официална церемония в София. Там Асоциацията на българските футболисти (АБФ) награди най-добрите млади футболисти от детските футболни турнири, част от Националната програма "Децата и Футболът". Наградите на децата бяха..

публикувано на 07.11.19 в 11:58

Цветелин Гавазов: Като общински съветник ще работя за това младите хора да бъдат чути

В петък, 8 ноември в Дома на Културата от 10.00 часа, новоизбраните общински съветници, кметът на общината и кметовете на кметствата в Кърджали ще положат клетва за встъпване в новия си мандат. Цветелин Гавазов е най-младият общински съветник от ГЕРБ, който ще бъде за първи път в местния парламент. В интервю за Радио Кърджали Гавазов коментира с..

публикувано на 07.11.19 в 10:53

Емилия Стоянова стана бронзов медалист на Световното по канадска борба в Румъния

Емилия Стоянова стана 3-та на 22 -рото Световното първенство по канадска борба в Констанца, Румъния. Как се представиха и останалите участници от Спортно туристически клуб за хора със  сензорни увреждания, чуйте от бронзовата ни медалистка:

обновено на 06.11.19 в 14:16

Проф. Баева: При българския преход надеждите на хората се разминаха с реалността

Интересът към историята от страна на младите винаги е съществувал. Обнадеждаващо е, че тук ги виждам привлечени от възможността да работят самостоятелно и още по-задълбочено, коментира проф. Искра Баева по време на националната ученическа конференция по история, която се проведе в Кърджали и на която специалистът по съвременна история беше председател..

публикувано на 05.11.19 в 18:40