Проф. Баева: При българския преход надеждите на хората се разминаха с реалността

Снимка: Мария Христова

Интересът към историята от страна на младите винаги е съществувал. Обнадеждаващо е, че тук ги виждам привлечени от възможността да работят самостоятелно и още по-задълбочено, коментира проф. Искра Баева по време на националната ученическа конференция по история, която се проведе в Кърджали и на която специалистът по съвременна история беше председател на журито. Тя оцени като изключително високо нивото на докладите и изрази съжаление, че няма ученици от София. Конференцията не губи от тяхната липса, те губят, че не участват в подобен форум, категорична е проф. Баева.
Историята трябва да се преподава и изучава като жива материя, а не като нещо, което отдавна е минало и вече застинало. И начинът да се направи това е като разказ, в който има начало, събитие, сюжет и завършек, а не като чиста фактология, смята проф. Баева. В този процес е съществено важно мястото на учителя, защото учебниците са мъртва материя, всичко зависи от учителите, смята тя.
 А учебникът за 10 клас, станал мишена за нападки през лятото заради периода на социализма в него, е един от най-добре написаните учебници, това потвърдиха и неговите критици и хората, които имаха претенции към периода, това коментира още историкът проф. Искра Баева. Само че бяха принудени да реагират заради едни идеологически постановки, които дойдоха отвън, не от образователната система, те дойдоха от политически сили, които са вън от управлението. Този спор приключи с одобряването на всички учебници. Единствената промяна, която сме направили, е да обединим два урока - този за икономическото развитие по времето на социализма и за демографското етническо развитие, каза проф. Баева.
Що се отнася до българския преход, още на петата година след 10 ноември 1989 г. се видя, че нещата в България не вървят по начина, по който на всички ни се искаше. Една основните разлики тук е, че при нас промените започнаха отгоре, а не от обществото, за разлика от другите европейски страни. Преди всичко се обърка голямата разлика и разминаването между нагласите и надеждите на обществото, че много бързо ще постигнем едно демократично общество, което да съчетава постиженията на социализма, ще премахне ограниченията и ще въведе демократични свободи. Вместо това ние получихме, да, демократични свободи, свобода на словото, но съпроводени с разрушения, а погледнато 30 години по-късно, вече виждаме и проблеми със свободата на словото, коментира проф. Искра Баева.

Кои са минусите на българския преход, кои са добрите му страни и защо не бива да пренебрегваме плюсовете и защо властта на ГЕРБ е толкова стабилна, може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с историка проф. Искра Баева в прикачения звуков файл.


Вижте още

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Художничка, живееща в Истанбул ще представи свои колоритни платна, наситени с форма и цвят в Керимовата къщ а. Представянето на изложбата е утре, 13 ноември, от 17.30 часа . Художничката Павлина Копано е от Димитровград, завършила е Великотърновския университет, специалност графика . Тя за пръв път ще покаже свои картини в Кърджали...

публикувано на 12.11.19 в 15:24

Кметът Сийка Суркова: Работата за Момчиловци не е спирала

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова бе избрана да управлява за втори мандат. Една от първите й задачи бе да инспектира работата по настоящия етап на вътрешната водопроводна мрежа на селото . Старите етернитови тръби са на повече от 50 години. Паралелно с това з апочват и процедурите за избор на фирми за зимната поддръжка. Как се подготвя..

публикувано на 12.11.19 в 11:04

Д-р Диана Вълчева: Грипът се пропъжда с почивка, чист въздух, течности и симптопамични лекарства

Периодът от началото на октомври до месец май бележи пик на острите респираторни заболявания, припомня д-р Диана Вълчева , началник на пневмофтизиатричното отделение в кърджалийската болница. Тя напомни също, че днес е Световен  ден за борба с пневмонията - едно от най-страшните усложнения на грипа, с акцент върху малките деца. Децата..

публикувано на 12.11.19 в 09:01

Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."

Талантът на Футболна академия "Арда 1924" Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."  Това се случи на официална церемония в София. Там Асоциацията на българските футболисти (АБФ) награди най-добрите млади футболисти от детските футболни турнири, част от Националната програма "Децата и Футболът". Наградите на децата бяха..

публикувано на 07.11.19 в 11:58

Цветелин Гавазов: Като общински съветник ще работя за това младите хора да бъдат чути

В петък, 8 ноември в Дома на Културата от 10.00 часа, новоизбраните общински съветници, кметът на общината и кметовете на кметствата в Кърджали ще положат клетва за встъпване в новия си мандат. Цветелин Гавазов е най-младият общински съветник от ГЕРБ, който ще бъде за първи път в местния парламент. В интервю за Радио Кърджали Гавазов коментира с..

публикувано на 07.11.19 в 10:53

Емилия Стоянова стана бронзов медалист на Световното по канадска борба в Румъния

Емилия Стоянова стана 3-та на 22 -рото Световното първенство по канадска борба в Констанца, Румъния. Как се представиха и останалите участници от Спортно туристически клуб за хора със  сензорни увреждания, чуйте от бронзовата ни медалистка:

обновено на 06.11.19 в 14:16

Стефан Бакалов: Синтетичните наркотици изместват класическите

Да опазим сто деца от наркотика е хиляди пъти по-ценно от това да заловим 100 тона дрога. В това вярва Стефан Бакалов от митницата на Летище София, който вече 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях - на превенцията сред деца и ученици. Не позволявайте да ви ползват за опитни мишки, да съсипват психиката ви, здравето ви..

публикувано на 05.11.19 в 17:33