Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Спиро, Розка и техните деца или как зубрите станаха част от Източните Родопи

3
Снимка: Георги Аргиров - Арго

Спиро, Егерозе, Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Елена... Не, това не са туристи, дошли да откриват красотата на Източните Родопи. Това е една малка част от стадото зубри, които живеят на свобода в този район от години. Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. След унищожаването на последния екземпляр в Европа в 20-те години на 20 век, сега - век по-късно, зубърът е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен. 
Както се случва в Източните Родопи, където тази година има рекорд - за първи път се родиха четири зубърчета. 
Спиро и Егерозе или както галено й казват Розка, идват от Холандия и стават български граждани през 2013 година. Тогава започва възстановяването на вида европейски бизон на територията на Източните Родопи. В дивечовъдния участък Студен кладенец са докарани първите пет животни. Адаптацията е трудна и успяват да оцелеят само две от тях. Сега, девет години по-късно, стадото наброява вече 19 зубъра, разказва Христо Христов, който от първия ден следи развитието и адаптацията им. През годините стадото се обогатява със зубри от няколко зоопарка в Европа и така идват Илзебил, Буци, Премия. Последното попълнение е от тази пролет, когато за първи път пристигнаха три женски животни, уловени в дивата природа в Полша, а не отгледани в развъдник или зоопарк.
Родените през годините зубърчета в Източните Родопи са потомство предимно на първите - Спиро и Егерозе. Двамата имат осем деца, казва Христо Христов и ги изрежда: "Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Жоро и сега последното - Димитър. Ние решихме да ги кръстим на източноправославни светци и обикновено като се родят покрай някой празник около датата, получават името на светеца. С цел да имат покровител. Някой да ги пази".
Европейският бизон живее в матриархат. Младите мъжки се навъртат около основното стадо в мъжки клубове от по две-три животни. А възрастните мъжки, които не се страхуват от нищо, живеят сами, но също наблизо, и при нужда помагат и пазят. Самото стадо се води от Алфа женска, с която всички се съобразяват и слушат. Тук Егерозе си  е извоювала това право. "Тя е много властна, влиятелна и се налага. Всички я следват. Има много опит. Преценя ситуацията и е много внимателна и съобразителна. И бързо взема решения", обяснява Христо Христов.
Оказва се, че както и при хората и при зубрите всяко от животните, освен покровител има и свой нрав, и той понякога не е съвсем добър. Като този на Ирина, която се опитва от малка да се налага в опит да отнеме водачеството на майка си. Но стадото не я следва, а слуша най-възрастната - Егерозе.   
Останалите са изгладили особеностите на характерите си, казва Христо Христов и си спомня, че Марина е била "лошичка като малка, като бебе й викахме Злостер. Обаче като порасна - сега е много добра и с новите, които пускаме, се сприятелява бързо. Илзебил от зоопарка в Зуул, която трудно се социализира към стадото, сега е детегледачка. Освен своето и другите две са с нея и ги обгрижва".
В един матриархат мъжете нямат много-много думата. Спиро и Илия са послушни и се съобразяват с авторитета на Алфа женската. Спиро е много добър баща, разказва Христо Христов: "Чупи клони за малките, защото не могат да ги стигнат. С копитата рови и се търкаля - прави им места за къпане с пясък. След това става и гледа много гордо как малките се къпят в пясъка."
Зубрите вече са се адаптирали добре към условията тук и заемат своето важно място в изграждането на мозаечния ландшафт на Източните Родопи. Вече се превръщат и в туристическа атракция и интерес не липсва, казва Антон Кръстев, изпълнителен директор на Дивечовъдния участък Студен кладенец, на територията на който се намира стадото. Сред услугите, които се предлагат, са наблюдение на зубрите в дивата природа - пешеходни турове, наблюдения с джипове или от наблюдателно съоръжение. Според Кръстев има какво още да се желае. "Истината е, че досега сме се ограничавали с наблюденията на европейския бизон, понеже стадото е било прекалено малко и сме дали време да се стабилизира като популация", обяснява той.
Зубрите не са прищявка, а дългосрочна инициатива на фондация "По-диви Родопи" и Съюза на ловците и риболовците в България.  Планираме следващите години да допълним стадото животни с други, които са от различна кръвна линия, за да стане популацията устойчива на всякакви условия. Искаме да разселим и на други места в региона, защото това ще помогне не само на природата, но и на местните хора и на развитието на туризма, казва Андреана Трифонова, ръководител екип във Фондация "По-диви Родопи". 
"Това, което трябва да се знае и ясно да се каже, че това са диви животни. Територията на "Студен кладенец" , на Източни Родопи не е зоопаркова територия и хората, които идват, е необходимо да бъдат внимателни, защото действително зубрите са много интересни и атрактивни животни, но все пак знаем, че всяко едно диво животно може да реагира по различен начин. Затова отговорният начин на поведение в природата е много важен", категорична е Андреана Трифонова.
Колко далече в бъдещето гледат? 
"Нашата мечта е много дългосрочна. Идеята има потенциал и не виждам бариера през нея във времето. Ще има зубри в Източните Родопи след сто години, надявам се и ние да сме допринесли за това", казва Андреана Трифонова.
Целият репортаж може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56