Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почистват войнишките паметници в Смолянско

Снимка: Областна администрация Смолян

Почистване на войнишките паметници и паметни плочи на територията на община Смолян стартира по идея на областния управител Стефан Сабрутев.

Инициативата тръгна от 9 май, когато трябваше да поднесем венци на паметника, който е в квартал „Райково“ и всяка година там се отбелязва Деня на победата, на Европа и бяхме изненадани, че не беше почистен от Община Смолян. Беше тревясало, с доста отпадъци покрай него. И тогава с моите колеги решихме да инициираме такова почистване на всички войнишки паметници. Извадихме ги по списък в община Смолян. Надявам се след нас хората да продължат и в цялата област. Оказва се има доста занемарени. Има такива, които са били паметни плочи и някъде са прибрани, защото вече са частни имотите. Мисля, че това е една добра инициатива, която може да възпитава нашето поколение, след това да можем да включим и местното население по райони, в които съответно са изградени паметници“ каза за радио Кърджали областният управител Стефан Сабрутев.

Над 40 са войнишките паметници само в община Смолян. До момента са почистени три като при последния, в село Арда, в дейностите са се включили и местните хора.

Всеки понеделник от областната администрация оповестяват паметниците, при които ще се работи, за да знаят жителите и да се включат, ако желаят. Определящи за избора на дестинация са атмосферните условия. Ако в уречения ден времето не позволява да се работи на съответното място,  датата се променя, но отново ще бъде съобщена чрез сайта на областната администрация, подчерта Сабрутев.

Той изрази надежда следващият областен управител да продължи патриотичната кауза и да я доведе до успешен края.

* Паметникът на полк. Серафимов и загиналите във войните: 1915 - 1918 г ., 1944 - 1945 г. и падналите във борбата против фашизма и капитализма, намиращ се в местността „Могилата“ в село Полковник Серафимово, община Смолян беше първият почистен обект.

* Паметникът на парашутистите, загинали във Втората световна война, издигнат от признателните родопчани преди село Бостина беше следващият обект, чието пространство бе облагородено.

* Паметникът на загиналите за свободата на родината 1923 г. - 1944 г., който се намира срещу центъра на село Арда е третият от почистените обекти. Пространството около паметника беше занемарено, неподдържано години, с високо избуяла трева. На високата част на паметника дори бе прораснало малко дърво. За отстраняването му бе потърсено съдействие от пожарникарите, разказа слушател, очевидец на акцията.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Само за година над 3800 непридружени деца са влезли в България

Над 3800 са децата-бежанци, минали нашата граница, само за изминалата година. Техният брой от началото на тази година е 416. Те са предимно от Сирия и Афганистан. Това съобщи Ивайло Ябълкаров  от Фондация „Мисия Криле“. "Ние ги наричаме непридружени. Това са деца, които са влезли без присъствието на някой възрастен. Това са деца в риск, ние се опитваме..

публикувано на 04.06.24 в 11:44
снимката е илюстративна

В Момчилград ще пръскат срещу комари

На 4 юни вечерта от 21.30 до полунощ ще се извърши пръскане срещу комари на територията на Момчилград, съобщават от общинската администрация.  Оттам отправят молба към гражданите да не излизат навън след този час и да затварят прозорците на домовете си.  Препаратът срещу насекоми не е опасен за хората и животните и се разнася до половин час след..

публикувано на 04.06.24 в 10:57

Животът в Европа "тук и сега" е най-добър в Швеция, сочи изследване

Нидерландия е на второ място в Европейския съюз (ЕС) по благосъстояние "тук и сега". Швеция е с най-висок резултат сред 27-те страни членки на ЕС, а на последно място е Хърватия. Това съобщи БТА. Това съобщава Статистическата служба на Нидерландия, като се фокусира върху сравненията между страните от ЕС в навечерието на предстоящите избори за..

публикувано на 04.06.24 в 10:22

Времето във вторник - слънце, жега и дъжд

Днес ще преобладава слънчево време, но въздушната маса ще е силно неустойчива. В много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност.  Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в централната част на страната, където ще има условия за значителни валежи, гръмотевични бури и градушки. Вятърът ще се ориентира от..

публикувано на 04.06.24 в 09:11

Увеличава се броят на заболелите с варицела в Кърджали

В Регионалната здравна инспекция в Кърджали през миналата седмица е регистриран 1 нов случай на коклюш. Това съобщават от институцията.  Увеличават заболелите с варицела, 34 са новите случаи. В сравнение с предходния период от 20-ти до 26-ти май, когато регистрирани са били 19. Острите респираторни заболявания са под епидемичната стойност.  За..

публикувано на 03.06.24 в 16:48

В Хасково започва кампания за модернизиране на уредите за отопление

В Хасково започва кампания за подмяна на стари печки с екологични уреди за отопление.  Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в общината. Това съобщиха от Общинска администрация Хасково. Кампанията е по проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и националния бюджет на Република България. Минимум..

публикувано на 03.06.24 в 16:44

Синдикатите настояват за средно увеличение от 20% на заплатите на медиците

Българският лекарски съюз предлага основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната работна заплата за страната. Това каза пред журналисти председателят на организацията Иван Маджаров. Той посочи, че по този начин се определят заплатите в образованието и това дава възможност да бъдат предвидени необходимите средства: "Ние от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38