Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Сезгин Бекир: Любопитството е в основата на това младите да употребяват наркотици

В това число тютюнопушене и алкохол

На Международния ден  срещу злоупотребата с наркотици и нелегалния трафик на наркотични вещества в ефира на Радио Кърджали разговаряме с клиничния психолог д-р Сезгин Бекир, председател на Общинския център по наркотични вещества в Кърджали. С него повдигаме въпросите за най-честите причини хората и най-вече младите да започнат да употребяват наркотици, има ли профил на употребяващите или никой не е застрахован, как да потърсим помощ или как да помогнем на близък, който вече е зависим.

Според д-р Сезгин Бекир, една от основните причини младите хора да употребяват или да имат опит с различни психоактивни вещества, тук включва и алкохол, и тютюнопушене, е любопитството:

“На следващо място нещо, което се откроява и ние го наблюдаваме все по-често, това е натискът на групата или на връстниците - ако младият човек попадне в група, в която вече има младежи или деца, които са употребили, в един момент групата започва да оказва натиск върху този, който няма опит да употреби. На следващо място, това е когато се гледа на наркотичното вещество като някакво средство, с което може да се реши някакъв проблем".

Д-р Сезгин Бекир потвърждава, че няма профил за хората, употребяващи наркотични вещества:

"Всеки един от нас в един или друг момент може по някакъв начин да се докосне до наркотичното вещество. Това, че си употребил един или два пъти обаче, искам да уточня, не означава веднага, че ще станеш зависим. Тоест има много случаи в практиката, в които млади хора и не толкова млади, употребяват и след това спират и никога през живота си след това не посягат към наркотично вещество. Но все пак риска да стигнеш до зависимост, ако започнеш употреба е много по-голям, отколкото ако въобще не започнеш да употребяваш.... Затова, аз съм склонен да кажа, че всеки един от нас е изправен пред риска да развие зависимост към всякакво психоактивно вещество или поведение ако започне употреба. Така че най-добрата превенция е да не употребяваме".

Д-р Бекир съобщи, че според последното проучване на Националния фокусен център за разпространението употребата и злоупотребата на психоактивни вещества 59% от учениците в област Кърджали посочват, че наркотиците са проблем за училището в което учат, а близо 65% от тях казват, че наркотиците са проблем за града.

"Това са доста сериозни числа и ние като общество трябва да се замислим наистина как да направим така, че нашите млади хора да бъдат защитени...Като професионалист, който наблюдава тези процеси, мога да изразя лично мнение, че наистина употребата и рисковото поведение сред младите хора се увеличават. Има много причини за това. На първо място достъпността на наркотичните вещества".

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24