Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Маринова: Не вадете кърлеж с мазнина или с въртене по часовниковата стрелка

д-р Магдалена Маринова
Снимка: Личен архив

Д-р Маринова: Не вадете кърлеж с мазнина или с въртене по часовниковата стрелка

Опасно е кърлеж, впит в човешко тяло, да бъде премахван със заливане с мазнина. Това доказват последните научни изследвания, посочи в ефира на Радио Кърджали д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-Р Атанас Дафовски“ В Кърджали. „Когато се сложи мазнина се запушват въздухоносните пътища на кърлежа и той повръща, хемолимфа, и ако е заразен, по тоя начин в раничката попадат много повече вируси, ако той носи вирус на съответно заболяване. Затова не трябва да се слага мазнина. Ако има подръка пинсета или да бъде обхванат кърлежа и много внимателно да се издърпа нагоре с въртеливи движения. Пак битува – да се върти по посока на часовниковата стрелка. Не, не е необходимо. Хоботчето е като свредела, който ние използваме, за да извадим тапа на вино. Затова с въртеливи движения. Ако случайно при това вадене се скъса и остане част, тогава задължително трябва да се посети личен лекар или медицински център. Ако кърлежът се свали целият, той трябва да бъде поставен в книжка и да се изгори“, категорична е д-р Маринова.

Размачкването между пръстите или пък удряне с камък, каквито методи на унищожаване се коментират сред хората, са опасни. При размачкване между пръстите е възможно заразената хемолимфа да попадне върху наранена кожа и така да проникне и внесе заразата отново у човека.  При удар с камък може да попадне върху лигавицата на окото и това се явява „входна врата“ за вируса. При изваждане на кърлеж, раната се почиства по стандартния начин, но не се затваря с превръзка.

В следващите два-три дни мястото трябва да се наблюдава дали ще се получи зачервяване, оток, болка, сърбеж. „Ако това нещо се случи, веднага се да се обърнат към личен лекар или инфекционист“, посъветва д-р Маринова.

 „Ако в следващите дни се появи нещо от това, което изброих, е добре да се отиде, защото има няколко възможности. Първо да се развие алергична реакция към тая хемолимфа, на кърлежа, която е попаднала в раничката. Може при това ухапване да се зарази с обикновени стрептококи, стафилококи, които се намират в кожата и да предизвика локален възпалителен процес. И третото, което е най-важното –  ако се появи температура, зачервяване болка задължително, защото кърлежите пренасят три много важни заболявания –  Лаймска, Марсилска и Кримска хеморагична треска. И вече тука е ролята на лекаря да прецени има ли опасност, има ли вероятност кърлежът да носи съответния причинител на съответното заболяване и как да се реагира по-натам“, съветва специалистът.

Добре е кърлежът да бъде изваден от тялото възможно най-скоро, защото колкото повече престоява у човека, толкова по-голяма е вероятността да прехвърли вируса, ако е заразен.

Д-р Маринова насочи вниманието и към профилактиката. Задължително е тревните площи в населените места да се обработват против кърлежи. При разходка в гората пък хората да са добре облечени – със светли дрехи с дълги ръкави и крачоли. Огледът на цялото тяло след завръщане у дома също е задължителен.

Комарите също могат да пренасят сериозно заболяване, което предизвиква възпаление на мозъчните клетки, известно като енцефалит. Гърция е ендемичен район за заболявания от този тип. Лекарите съветват да сме внимателни при летуване в съседната страна.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07
Областна ученическа конференция

Младежи от страната ще обменят опит като доброволци в Кърджали

Започва първата национална младежка конференция за доброволци под надслов "Аз съм млад млад и избирам живота". Домакин на събитието е Общински съвет по наркотични  вещества и Превантивно информационен център (ПИЦ) Кърджали. Участниците в нея са от 11 Превантивно информационни центрове в страната. Това съобщи д-р Сезгин Бекир, председател на..

публикувано на 20.05.24 в 10:00
Петя Цонева

Петя Цонева представя новата си стихосбирка в Кърджали

Премиера на стихосбирката на Петя Цонева - "Люлката на живота" събира средства за за издаване на сборник на английски език на поета Ивайло Балабанов. Поетичната книга на младата авторка, излезе миналата година с финансовата подкрепа на община Ивайловград. " Люлката на живота е една книга,  която е вдъхновена от  посещението ми в село Хухла,..

публикувано на 17.05.24 в 11:00
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24