Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кулов: Вотът в Кърджали отново ще бъде етнически

Издигането на банкера Ерол Мюмюн за кандидат-кмет на Кърджали от Движението за права и свободи беше изненада за мнозина. Не се очакваше човек с позиции в партията до заместник-председателски пост да бъде освободен от досегашните си  ангажименти като градоначалник. Това коментира в ефира на Радио Кърджали журналистът Георги Кулов. Индикации, че промени са възможни, са дошли още предния ден от "препитването" при Доган, когато досегашният кмет на Черноочене също не получи одобрение за нов мандат.

Ясно беше, че освен да налага жени в политиката, Ахмед Доган се опита да търси подмладяване и на управленския екип. Още повече, че младежкото движение и кадрите му са негова слабост, уточни Георги Кулов.

Новите хора носят нови идеи и най-вероятно Ерол Мюмюн има знание и реално познава живота в общината и проблемите в администрацията в Кърджали, още повече, че ръководи банката, която обслужва Община Кърджали, смята журналистът.

Според него пластовете в ДПС в региона няма да се разместят бързо след издигането на Ерол Мюмюн за кандидат-кмет на Кърджали, защото "става въпрос за неща, градени 20 години, и тези връзки, контакти и кадрова политика на Хасан Азис ще работят в негова полза. Ако не заложи на приемственост, Ерол Мюмюн рискува да предизвика криза".

Зад кандидата за кмет на ДПС стоят силни икономически лобита, коментира още Георги Кулов.

Той смята, че Ерол Мюмюн няма да има проблем и ще спечели още на първия тур, въпреки че е възможно да има отдръпване на "български" гласове, каквито получаваше на изборите през годините Хасан Азис.

И на тези избори вотът ще бъде етнически, а най-вероятните силни опоненти ще са Ерол Мюмюн (ДПС) и Никола Чанев (ГЕРБ), според Кулов. 

"Демографската картина в района е такава, че не могат да се очакват други варианти, освен етнически вот. Той не е патент на Кърджали, напротив - в цял свят, където има етнически общности в дадена държава, е така. Това са рефлекси на етносите. Те са закономерни не само при българските турци, закономерни са в цял свят, така че ние не можем да направим нещо по-различно", коментира Георги Кулов. Според него по-опасният на тези избори ще е купеният вот. "Гласовете обаче може да се купуват, вече са говори за баснословни цени на гласовете в квартал "Боровец"... Така че към етническия вот трябва да добавяме и евентуалното пазаруване на гласове. Според мен ще бъде много сложен изборен процес, все пак изборите няма да бъдат толкова спокойни", смята журналистът.  

Като изненада на избори 2023 той очаква да бъде представянето на "Възраждане".


повече чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ДПС печели кметската надпревара в Аврен

В крумовградското село Аврен избирателната активност на втория тур на местните избори е била 70 %. Кандидатът на ДПС Милена Алекова печели с 114 гласа пред този на "БСП за България" Даниела Дишлиева.  Алекова спечели оспорваната битка за кметския стол със 114 гласа. Това съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Атанас Тюрдиев:

публикувано на 06.11.23 в 12:32

С над 90% ДПС печели кметския стол в Горно Къпиново

В село Горно Къпиново изборите на втори тур печели Митко Тренадафилов от ДПС. За него са гласували 93-ма, а за опонента му, издигнат от ГЕРБ гласовете са 3. По три са недействителните бюлетини и тези, в които е отбелязано "Не подкрепям никого". Така новият кмет на Горно Къпиново е избран с над 90%. Това каза заместник-председателят на Общинската..

публикувано на 06.11.23 в 11:00

БСП печели изборите в чернооченското село Божурци

Новият кмет на село Божурци  е Бекир Али. Той е издигнат от " БСП за България". 87 са действителните гласове, а избирателната активност на балотажа  е по-висока в сравнение с първия тур на местните избори. На 5 октомври до урните са отишли над 140 човека . Това каза председателят на Общинската избирателна комисия в Черноочене Вилдан Кадир.

публикувано на 06.11.23 в 10:38

ГЕРБ печели кметските избори в 11 областни града, ПП-ДБ в четири, а БСП в три

Според 100% от обработените протоколи ГЕРБ печели изборите в 11 областни града, а коалицията ПП-ДБ - в четири, докато БСП ще има кметове в три града. ГЕРБ спечели кметската надпревара в Бургас (още на първия тур), Велико Търново, Враца (на първия тур), Габрово, Перник (на първия тур), Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора (още..

публикувано на 06.11.23 в 09:49

В три села в област Кърджали се провежда втори тур на местните избори

В три села в област Кърджали се провежда втори тур на местните избори за избор на кмет на населеното място.  В село Божурци, община Черноочене ще се изправят Бекир Али от БСП  и Ембие Мурадова от ДПС.  В село Аврен в община Крумовград - Даниела Дишлиева от БСП  и Милена Алекова от ДПС.  В село Горно Къпиново, община Кирково за кметското място ще се..

публикувано на 05.11.23 в 09:27

Новоизбраните общински съветници, кметът на Джебел и на кметства положиха клетва

Областният управител Никола Чанев свика първото заседание на новия Общински съвет в Джебел. Новоизбраните 29 общински съветници, кметът на общината Неджми Али и 38-те кметове на населени места получиха своите удостоверения от председателя на ОИК Лейля Чакър и положиха клетва да спазват Конституцията и законите на страната, да служат на гражданите и да..

публикувано на 03.11.23 в 16:58

Мнозинство са общинските съветници от ДПС в Мадан

Съветници на ДПС, „БСП за България“ и ГЕРБ ще формират новия Общински съвет в Мадан. Това сочи решение на Общинската избирателна комисия в Мадан за разпределение на мандатите. Общинският съвет в Мадан е 17-местен.  Групата на ДПС ще е от 13 съветници. По двама съветници са избрани от „БСП за България“ и ГЕРБ. От ДПС е и преизбраният за пореден мандат..

публикувано на 03.11.23 в 16:25