Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще станат ли наистина тандем Пеевски и Чакъров?

Журналистът Мария Филева коментира от какво е провокирано предложението на Доган да повери ДПС в ръцете на съпредседателство

| Коментар
Мария Филева
Снимка: Личен архив

Ще се задоволи ли Делян Пеевски с позицията на „другия“, ще се сработят ли двамата съпредседатели, които почетният председател Ахмед Доган препоръчва да застанат начело на Движението за права и свободи е сред интересните въпроси, чийто отговор предстои да получим, коментира за Радио Кърджали журналистът от БНР Мария Филева. Тя от години следи развитието на политическата формация, а повод за коментара ѝ стана  обръщението на Доган към членовете и симпатизантите на ДПС, в което препоръчва управление на политическата сила в тандем - от двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. В него се изразява "тревога и загриженост за това, което става в структурите".  „ДПС е напът да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация", посочва Доган.

Филева припомни времената, когато Пеевски говореше все така бойко против настоящите партньори във властта, които обаче сега подкрепя. „Ето че ситуацията се промени.Промени статута на самия Делян Пеевски и той все така бойко говори, но по различен начин пред избирателите.Целта винаги е една и съща да увлече електората. Може би успява? Поне анализатори твърдят, че е дал своя принос в края на кампанията за местните избори малко да я раздвижи, защото тревожни са сигналите, които получаваха в партията за състоянието на структурите и по скоро за ентусиазма на хората в тях. Така че даде своя дан и сега черпи от това, което е успял сам да постигне за себе си“, посочи журналистката от БНР.

Според нея причината за изразената тревожност от почетния председател на Движението е „и заради скрита съпротива на структурите и да, ограничаване, спирачка пред амбициите на този корпулентен политик. А тази критика, която звучи от обръщението за преминаване на нормални отношения бизнес – политика, според мен е тази спирачка пред амбициите на Делян Пеевски“. По думите ѝ обръщането на формацията да не е само етническа партия е отдавна и причина са демографските реалности. По икономически причини все повече хора напускат страната, а сред тях са също  традиционни избиратели на ДПС. „Този „резервоар“, с който Движението разполагаше отдавна се оказва недостатъчен, за да може да запази ролята си на трета политическа сила и се обърна към други региони, нетрадиционни“, посочи Филева.

„Все пак ДПС има един характерен облик, има един електорат, който е в основата на създаването на тази формация и за мен това „отваряне на ветрилото“ не беше логично. Не съм пророк, но все пак ми се струва, доколкото познавам, а и доколкото съм разговаряла с членове на тази партия, че дори и депутати, просто не се приема благосклонно точно Пеевски, етнически българин да поеме еднолично юздите на партията. И ето доказателството – той ще има съпредседател, което според мен не е защото наистина го готвят за друга роля, а е точно знак на доверие, знак на разбиране към чувствата на членовете на партията. Затова  втори човек и то политик с турско име ще поеме съуправлението на формацията. Макар че в това обръщение се твърди, че те трябва да се допълват, а не да се конкурират, аз, честно казано, предвид активността, размаха и до известна степен този грубо прям начин на говорене на Пеевски, не виждам как ще успеят да вървят заедно. Не знам доколко дългосрочна ще е тази формула. Имам някакви съмнения“, изрази скептицизъм журналистката.

Тя коментира ролите и ангажиментите, които определя Доган в бъдещото съпредседателство на Чакъров и Пеевски – първият да държи важните позиции – връзката с традиционния електорат, с Турция и с Европа, а вторият да преодолява конкуренцията на останалите партии и да налага Движението в нови региони в страната. „Тази функция на „другия“, с която той (Пеевски) е натоварен, не знам..., ще видим до какъв сблъсък ще стигнат. Дебютът му на Тюркян чешма беше приет с ръкопляскания. То и самото му издигане като едноличен кандидат за председател на партията беше посрещнато с аплодисменти, но както виждате в тази партия бързо се сменят местата и ситуациите в зависимост от волята на  един човек – полубожество“, коментира още Мария Филева.

Целия коментар можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Представители на Община Кърджали положиха венци за 6 май

Община Кърджали отбеляза Деня на храбростта и празник на българската армия. Пред Паметника на Освободителите в Градската градина бяха поднесени венци от името на кмета Ерол Мюмюн и от Общински съвет – Кърджали. Заместник-кметовете на община Кърджали Веселина Тихомирова и Даниел Делчев, Димитър Разкалински  -  началник сектор ССИ  и..

публикувано на 06.05.24 в 14:28

Делян Добрев води отново листата на ГЕРБ-Хасково за народни представители

Областният координатор на ГЕРБ Хасково и водач на листата на ГЕРБ-СДС Делян Добрев и кандидатите за народни представили внесоха днес документи за регистрация в РИК Хасково. „Надяваме се на още по-добър резултат от последните избори. Вярвам, че ще получим по-голяма подкрепа от хората и от Хасково ще изпратим в новото Народно събрание..

публикувано на 06.05.24 в 12:22
Сийка Суркова, кмет на Момчиловци

Параклисите на Момчиловци с рекордни посещения по Великден

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село около Великденските празници.   Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото, заяви пред БТА кметът на Момчиловци Сийка Суркова.  Хотелите и къщите за гости в селото са пълни с туристи за Великден и..

публикувано на 04.05.24 в 14:46
В края беше направена традиционната

Посланикът на Германия връчи немските дипломи на ботевци

Посланикът на Федерална република Германия у нас Н. Пр. Ирене Мария Планк връчи лично немски езикови дипломи на 47 зрелостници от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Дипломатът подчерта, че причината да пристигне специално за тържеството е високото реноме на училището и изключителните успехи на възпитаниците му през годините. Немската..

публикувано на 03.05.24 в 13:50

България e е 59-о място в класацията на „Репортери без граници“

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници" , показва годишният доклад на организацията по повод 3 май – Световен ден на свободата на печата.  Страната ни е 59-а в света по критерий свобода на словото от общо 180 държави. Миналата година България беше поставена на 71-во място. Сред причините за повишаване резултата на..

публикувано на 03.05.24 в 11:40
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатските листи за Народно събрание в Кърджали и област Пловдив

Лидерът на ПП ГЕРБ Кърджали - Цвета Караянчева ще е водач на кандидат-депутатската листа за 9 МИР - Кърджали, съобщи в ефира на Радио Кърджали председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева. В листата за кандидат-народни представители има много нови лица. Познати са само водачът и д-р Адам Персенски. Има представители на различни съсловия и..

публикувано на 02.05.24 в 17:25

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 02.05.24 в 11:45