Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждането на устройствата за безкешово плащане са улеснение за клиентите, но сериозен товар за заведенията

Ресторантьори: Плащането с ПОС терминал няма да осветли сектора

Живата музика качва цената на кувертите за 8 март

2
Кадир Мустафов
Снимка: Личен архив

Във всички заведения, които са с две и повече звезди трябва да има осигурена възможност за плащане чрез ПОС терминал. Промяната в Закона за туризма, гласувана миналата година влезе вече в сила от началото на месец март, след като изтече гратисния период. Информация за тази възможност трябва да е поставена на видно за клиентите място.

Репортерска проверка на Радио Кърджали установи, че към 4 март в областния град все още има заведения със съответните звезди, които не разполагат с устройства за безкешово плащане. „Моето заведение работи с ПОС терминал още от създаването си преди четири години“ и има натрупан опит, сподели Кадир Мустафов, председател на местната структура на Българската асоциация на заведенията в Кърджали. Той допусна, че е възможно липсата да е заради дефицит на устройства, тъй като за да се изпълни изискването на закона са необходими големи количества за цялата страна, но изрази увереност, че до края на месеца новите изисквания ще бъдат изпълнени от всичките му колеги.

Мустафов припомни, че новото изискване е улеснение единствено за клиентите, а натоварва собствениците на заведения с допълнителните такси към банките. „Давам пример – аз имам една пакетна услуга към банката за ПОС терминал, която е близо 20 лв. на месец. Освен това на всяка транзакция се взима някакъв процент от сумата. Давам фрапантен пример от морската ни столица – с 3 млн. лв. оборот за миналата година (заведение, б.р.) е платило близо 50 хил. лв. такса към банката само“, каза председателят на БАЗ. Има и други такси, които се заплащат, като например за поддръжката на устройствата за безкешово плащане. „При груби сметки между стотина и двеста лева за средно голям ресторант имаме минимални такси на месец за банките“, допълни той.

ПОС терминалът е наистина голямо удобство за клиентите, особено за чужденците, които пътуват за Гърция и преминават през града ни и които нямат в себе си български левове.

Като цяло това ново изискване е тежест за собствениците на заведения и улеснение за клиентите, са коментарите на ресторантьорите. „Това не е мярка, която ще спомогне да се осветли сектора или ще спомогне да има повече приходи в хазната“, посочи Мустафов.

Промените в Закона предвиждат глоби за нарушителите. Ако обектът е с две и повече звезди, но няма ПОС терминал глобата за физически лица, които не са търговци, е от 100 до 500 лева, а за еднолични търговци и юридически лица – от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение санкцията се увеличава от 200 до 1000 лева, а за фирми – от 1000 до 4000 лева. Ако пък липсва информационна табела и клиентите не са уведомени, че могат да плащат с карта, тогава глобата е от 100 до 300 лева за физически лица и от 300 до 1000 лева за фирми. При повторно нарушения сумата се удвоява.

Много от заведенията в Кърджали предлагат за Осми март атракция – жива музика и „звездни“ изпълнения. Сериозен интерес от колективи за празника на дамите се забелязва тази година. „Има голямо търсене“, сочат наблюденията на Мустафов.

Там, където има екстрата „жива музика“, кувертите започват „от 25 до 40 и нагоре лева“, посочи регионалният председател на БАЗ.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19