Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

| Интервю
Снимка: Ани Петрова

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот миналата година, обжалваха резултата.

Председателят на Общинската избирателна комисия адв. Добромир Якимов посочи част от мотивите на ВАС и обясни в обзорното предаване „Денят“ за слушателите на Радио Кърджали как ще се развие ситуацията. „Решението на ВАС е окончателно и то се изпълнява, но все пак, мотивите са свързани с допуснатите грешки при преброяването и отчитането на общия брой намерени в избирателните урни бюлетини, отчетените, съответно, действителни и недействителни“, каза председателят. Той поясни, че ВАС е направил анализ на протокола на ОИК, но основно допуснатите грешки са в една секция, тази в с. Козлец. По думите му дори да беше изключена изцяло тази секция, „тя не променяше по същество както общинската избирателна квота, така и разпределението на мандатите“.

Назначената експертиза по делото е установила, че „разликите са съвсем минимални от установените от СИК-овете резултати по отношение на намерените в избирателната урна бюлетини, т.е. имаше отчетени около 13 по-малко намерени бюлетини, което е 0,01 процент от общия брой 36 036 общ брой бюлетини за общински съветници“, коментира, цитирайки по памет числата адв. Якимов. Той подчерта, че няма съществени нарушения във всичките 152 секции. Единственият по-сериозен случай е в посочената секция в с. Козлец.

Председателят на ОИК-Хасково потвърди, че подготовката на членовете на секционните избирателни комисии често не е на нужното ниво и това създава сериозни проблеми. „Отдавна и аз съм на мнение, че трябва да има професионални секционни комисии, които да не бъдат обучавани ад хок конкретно за определени избори, а да бъдат периодично обучавани от ЦИК, от Общинската избирателна комисия и в тези секционни избирателни комисии да бъдат назначавани предимно млади хора“, коментира той. Якимов сподели наблюденията си, че  възрастовата граница на членовете в СИК е над 70 – 80 години. Освен това не полагат нужното усърдие да се запознаят с указанията, а също и не осъзнават и не поемат в достатъчна степен отговорността, с която са натоварени, поемайки ангажимент в СИК, тъй като стават длъжностни лица. Честата смяна на членове и особено в последния момент е друг от сериозните проблеми, които посочи председателят на юристът.

В изпълнение на решението за касиране на вота, съгласно текст от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) в Хасково се връща стария местен парламент до насрочването от президента на нов и избирането отново на Общински съвет.

Решенията, които е гласувал досегашният местен парламент, преди прекратяването на правомощията му, са законни, валидни, така че гражданите, които ги касаят, могат да бъдат спокойни, поясни председателят на ОИК.

Вариант за вот „3 в 1“ в Хасково, едновременно  за евродепутати и български народни представители на 9 юни и за общински съветници не е възможен, тъй като се касае за избори, които се проивеждат както по различни правила, така и се администрират от различни избирателни комисии.

Базирайки се на справка на указите на президента за частични местни избори от началото на тази година досега, Якимов очаква вотът в Хасково да е на 23 юни.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: Културният календар трябва да обединява

За това дали трябва да се свали руското знаме пред общината, както предложи съветникът Радослав Милев, Багдасаров коментира: "Аз не мисля, че има някаква логика в тях / в тези предложения, бел. ред./ -  отиваш да махнеш руското знаме, руската култура, Русия, която  е в основата на толкова неща в исторически план. Това, че в..

публикувано на 23.02.24 в 14:38