Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За два дни над 100 се изследваха за бъбречна недостатъчност

Снимката е илюстративна!

Засилен е интереса към скринига за бъбречна заболеваемост. 

Клинични лаборатории „Рамус", отчетоха че има засилен интерес от страна на жителите на община Кърджали към скрининга. 

Само за два дни са се изследвали над 100 души.

Скринингът включва кръвни и уринни показатели за бъбречно увреждане сред здравото население на общината на възраст над 18 години.

Изследванията са безплатни 

 и са организирани от Община Кърджали и Българско дружество по нефрология.

Инициативата е на общината и председателя на Българско дружество по нефрология - професор Емил Паскалев.

Скринингът започна на 15  април и ще продължи до 28  април 2024. 

Изследванията се извършват в Клинични лаборатории „Рамус“ в централната част на Кърджали и в кв.“Възрожденци“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задържаха непълнолетни за побой

Двама са задържани в РУ-Кърджали за нанесена телесна повреда. На 28 април около 5 часа пред заведение в централната част на Кърджали непълнолетни нанесли побой на 21-годишен, който е получил фрактура на ръката.  В хода на започналата проверка в РУ-Кърджали полицейски служители са установили двама 17-годишни, съпричастни към случая, които вчера са..

публикувано на 30.04.24 в 12:06

Без игрални зали в населени места до 10 000 души

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. Билбордовете ще са най-малко на 300 метра отстояние от учебни заведения. С наредба ще се..

публикувано на 30.04.24 в 11:51

Полицията в Кърджали планира специализирани операции по време на великденските празници

14 църковни храма и 24 места за настаняване са проверени преди великденските празници от екипи на РДПБЗН-Кърджали.  В храмовете няма установени нарушения на противопожарните правила, в хотели и хижи са констатирани две нарушения и са издадени разпореждания за отстраняване на пропуските. 90 полицейски служители са включени в екипи, които по време..

публикувано на 30.04.24 в 11:22

Смолянски художници представят традиционната Великденска изложба „Пролет`24“

В зала „Петър Стайков” в Клуба на дейците на културата (КДК) в Смолян беше открита традиционната Великденска изложба „Пролет`24”. В нея участват 21 художници от Смолян и представят 65 картини, икони, скулптури, графики, рисунки. Изложбата е своеобразен отчет за работата на Групата на художниците от Смолян, която през 2025 г. ще стане на 60 години,..

публикувано на 30.04.24 в 10:11

Стартират кампания "Аз обичам Кърджали"

Община Кърджали и Туристически Информационен Център (ТИЦ) Кърджали стартират кампания "Аз обичам Кърджали", чиято цел е маркиране и почистване на екопътеките и туристическите маршрути в община Кърджали. Началото на първото от множество събития ще се проведе на 12 май 2024 г., в 8:30 часа. Първите, които ще се включат в инициативата, са ученици от СУ..

публикувано на 30.04.24 в 10:05

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще се осъществяват три пъти в седмицата – понеделник, сряда и петък – между летище "Сабиха Гьокчен" в..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

Облачно, по-значителни валежи над Източна България

Днес над по-голямата част от страната облачността ще бъде значителна и на много места в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, в източните райони ще са значителни по количество, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Над Югозападна България в следобедните часове ще се развие купесто-дъждовна облачност и на..

публикувано на 30.04.24 в 09:07