Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийският комикс - любимо четиво за деца и възрастни

В читалнята на музея, отворена за малки и големи



Тези дни в София беше открита изложба с творби на известния фламандски художник и майстор на комикса Марк Слейн, автор на популярния комиксов герой Неро. Тя  е подредена в столичната галерия  Altronic lights - Suspasious на ул. „6 септември“. Марк Слейн е влязъл в Книгата на рекордите  "Гинес" като най дълголетния и плодовит художник на комикси в света. Много художници му съперничат по дълголетие и енергия, но той е единственият, който е работил съвсем сам, без асистенти.
 За откриването на изложбата в София гостува Вилем де Храве, директор на Връзки с обществеността към Музея на комикса в Брюксел. Той изнесе лекция на тема "Белгийският комикс - голям успех за една малка страна". Възпитаник на Университета в Гент, той работи в музея от 1999 г. и е автор на много публикации, посветени на мястото на комикса в културната история на Белгия.
В интервю за предаването "Закуска на тревата", г-н Де Храве разказва какво представлява музеят на комикса, какви са неговите съкровища, защо днес комиксите са търсени и от малки, и от големи, както и за легендарния автор на героя Неро, Марк Слейн, който в момента е на 92 години и е рисувал героя си около половин век.
Чуйте интервюто на Светлана Дичева с Вилем де Храве в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени