Eмисия новини
от 08.00 часа

Медиацията отнема по-малко време от съдебните дела и запазва отношенията между хората

Снимка: БГНЕС


Дори и двете страни по дадено съдебно дело да поемат разноските по него, разходите, които те плащат, са само малка част от парите, които държавата дава за разглеждането му.  Медиацията е икономически по-изгодна, извършва се в по-кратки срокове, облекчава съдебната система и запазва отношенията между хората. Формата, предшестваща съдебния процес, не е непопулярна и у нас, а гилдията на медиаторите - добре развита.

Тези твърдения бяха изброени на работната среща на тема „Реформа с измерими резултати – медиация с елементи на задължителност”, организирана от Националния институт на правосъдието. В дискусията за регламентиране на елемент на задължителност на медиацията взеха участие министърът на правосъдието Христо Иванов, председателят на ВКС Лозан Панов и редови съдии.

След въвеждането на мидиацията в Италия делата, които влизат в съдебна фаза, са намалели наполовина, разкри Джузепе де Пало.

Към Министерството на правосъдието има сформирана работна група, която трябва да състави необходимите промени за въвеждане на елемент на задължителност към медиацията.

Още от