Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненско училище отказа да приеме дете с увреждане в първи клас

Снимка: Галина Ганова

На дете с увреждане от Варна е бил отказан прием в 1 клас. Момичето - Тимшел се придвижва с патерици, но има осигурен социален асистент. От руското училище в града са заявили, че те не биха си позволили да дискриминират друго дете, което живее в близост до училището, заради Тимшел.

Това разказа в предаването  "Хоризонт за Вас“ майката на момичето - Славея Костадинова:

Обиколихме няколко училища. В някои от тях материалната база не беше подходяща, а в други – ръководството директно ни каза, че тяхното училище не е подходящо за дете с увреждане.

Стигнахме до руското училище във Варна, където говорихме със зам.-директорс. Той ни увери, че ще осигури всичко необходимо, ако детето бъде прието. Има неписано правило, според което деца с увреждания се приемат с предимство. Когато излезе класирането, видяхме, че детето не е прието. Позвъних на експерт от Районния инспекторат по образованието във Варна и г-н Бакалов ми обясни, че те нямат метод за въздействие върху правилата в училището. Критериите за прием в това училище са 4. Ние не отговаряме на тях.

Момичето има двигателни затруднения, но няма умствени дефицити, категорична е майката: Тя и чете, и пише. Въпросът е, че всички деца трябва да имат достъп до всички училища. Получава се така, че едно-две училища в града са запълнени с деца с увреждания, а всички останали ученици в града не са ги виждали и като ги засекат в Морската градина ги гледат странно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна