Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23 търговски обекта са били в контакт с транжорната, от където е тръгнала заразата с антракс

Вероятността за зараза е минимизирана

| обновено на 23.07.15 в 08:41
23 са търговските обекти в контакт с транжорната, в която е разфасована заразената с антракс крава. Днес списъкът на обектите ще бъде оповестен. Това каза областният управител на Варна Стоян Пасев в предаването на "Хоризонт" "Преди всички".

Списъкът е правен на база на данните, които са правени от полиция и прокуратура, че тези фирми са имали нещо общо с тази транжорна през този период. Това не са фирми, заведения или каквито и да е обекти, в които са продавали заразено месо. Вероятността за зараза е толкова минимизирана… Продуктите бяха само смляно месо, под формата на кебапчета, кюфтета и сатленки. Снощи всички тези обекти са обходени, дезинфекцирани. Днешният работен ден започва с пълна дезинфекция на въпросните регистрирани обекти. Днес ще се вземат микробиологични изследвания, след като е направена дезинфекцията. Мисля, че максимум до два дни ще отворим обектите, увери Пасев.

На въпросните 23 обекта във Варненско ще бъдат поставени предупредителни табели от Регионалната здравна инспекция, реши на продължилото почти цялата нощ заседание областният кризисен щаб. Сред обектите са ресторанти в курорта "Златни пясъци", Бяла и Кранево, заведения за бързо хранене във Варна, павилиони за продажба на кебапчета и други месни произведения. За социалните домове, детските кухни и детските градини няма опасност, тъй като в тях вече не се предлага готвено телешко месо.

Пробите, взети от 28-те души, които са консумирали заразеното с антракс месо, включително и членовете на семействата на починалия в село Млада гвардия Румен Янков и на Марин Кръстев, в чийто обор умря втората крава, са отрицателни. Това съобщи д-р Дочка Михайлова - изпълняваща длъжността директор на Регионалната здравна инспекция във Варна.

Цялото интервю със Стоян Пасев може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна