Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделски машини блокираха бензиностанциите

Производителите протестират срещу наредбата да закупят нивомери и фискални устройства за горивата си

| обновено на 24.07.15 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Над 100 земеделци от Шуменско се събраха с машините си на бензиностанцията край село Царев брод, за да протестират срещу изискването да закупят скъпи нивомери и фискални устройства за горивото, което ползват. Земеделците са решили да направят демонстративно зареждане на бензиностанцията, като по този начин ще се образува опашка, по-дълга от километър

Стотици земеделски производители от различни райони в страната изкараха по пътищата селскостопанските машини, за да ги заредят с гориво от бензиностанции. Протестът им е срещу  последното изменение на наредбата, с която ги задължават да монтират нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства. Демонстрацията предизвика километрични опашки от автомобили и недоволството на шофьорите.

Зърнопроизводители от Добричко излязоха с малогабаритна техника на 15 бензиностанции в областта за демонстративно зареждане с гориво. Две от тях са на възлови места на международния път за Румъния. Над 50 машини образуваха опашка пред бензиностанцията край Генерал Тошево. Демонстративното зареждане е под полицейска охрана. Зърнопроизводителите заявиха, че днешният им протест е само генерална репетиция за това, което ще се случи след 1 септември, ако наредбата за монтиране на нивомерни и фискални устройства не отпадне. 

снимка: Венелина ПоповаОколо 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво. Земеделците заявиха, че цената за тях е непосилна. Радослав Христов – заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви, че някой иска да прави пари на гърба на земеделските производители, а не да се бори с контрабандата на гориво. Той добави, че за 2014 година са получени едва 60% от ваучерите за гориво:

Имахме обещание от ГЕРБ преди изборите, че за 2015 година също ще има нотификация за гориво с намалена ставка на акциза за земеделските производители. Финансовият министър каза, че все още търси схемата, по която ще се възстановява за 2015, но не е избистрил в главата си.

Стопаните от Силистренска област се включиха в протеста с  около 200 машини. Те бяха категорични, че действията им ще продължат, ако наредбата не бъде отменена.

Зърнопроизводители от Русенска област също се включиха в националната демонстрация и подредиха тежка земеделска техника на три от главните входно-изходни пътища на Русе - по пътищата към София, Варна и за Силистра в района на Дунав мост. Според председателя на фермерския съюз "Дунавско зърно" Красимир Вълев в областта са регистрирани 429 комбайна и около 2300 трактора. Оказа се, че зареждането от масова бензиностанция е затруднено, тъй като маркучите на бензиновите колонки не са  достатъчно дълги.

В демонстративно зареждане на бензиностанции се включиха и близо 50 земеделски стопани от Попово и Търговище с 30 машини.

Около 70 комбайни и трактори блокираха движението по пътя Пловдив-Карлово в района на село Труд тази сутрин. Километрични опашки от автомобили се образуваха в района още от 9.00 часа. Земеделците раздаваха листовки на шофьорите, с които се извиняват за причиненото неудобство.

Земеделски производители от Ловеч се включиха с 20 машини в протестната акция. Тежката техника зарежда на бензиностанция на изхода на града към Левски. Земеделците ще преминат през Ловеч и ще спрат и на бензиностанция в посока към Троян.

Близо 50 земеделски стопани от Попово и Търговище участват с 30 машини в протеста.

В Бургаска област 40 зърнопроизводители с трактори и комбайни блокираха бензиностанция край Айтос.

Демонстративно зареждане с гориво на селскостопански мошини имаше също в Попово и Видин.


За предаването "Хоризонт до обед" Румяна Ангелова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на зърнопроизводителите, сподели, че зареждането протича с много препятствия, най-вече защото комбайните не могат да влязат да заредят заради размерите си. Тя също беше на протест заедно с около 80 машини край Враца на бензиностанция:

Това, което Министерство на финансите ни кара да направим, е наистина една непосилна тежест, защото обясняват, че на нас ни трябва само едно фискално устройство, един нивомер, но никой не обяснява, че това фискално устройство и този нивомер трябва да отговарят на определени стандарти и да е съвместим с бензиноколонка, с цистерна и в един момент нашите съдове за съхранение трябва да се превърнат в реални бензиностанции. Проблемът е, че Министерство на финансите не успя за шест месеца да докаже и да убеди какъв ще е ефектът от монтирането на тези фискални устройства. Ние не сме убедени, че това ще доведе до нужния ефект за фиска. През всички тези години винаги сме се борили за правила и за законност, добави Ангелова. Тя подчерта, че мерките, които те са предложили, са били законодателни и също с цел да се бори контрабандата по пристанищата и митниците.
Министерството на земеделието няма отношение към протестите на зърнопроизводителите и не е страна в този спор, заяви министър Десислава Танева:
Всеки в една демократична и свободна държава има форми, по които да изрази гражданската си позиция. Това е формата, която е избрала тази организация. Аз не издавам тази наредба, комуникацията и дебатът за за нея беше проведен в Министерство на финансите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна