Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председатялят на КЕВР Иван Иванов:

Бизнесът 2 години беше неправомерно толериран по отношение на добавката "задължение към обществото"

Защо бизнесът не излезе на протест, когато цената на тока от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за тях само с 1,5%?

Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране защитава интересите на цялото българско общество. Работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин. В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавката "задължени към обществото" трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара.
Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Неделя 150“ председателят на КЕВР Иван Иванов и обясни:


България не следва сляпо волята на Брюксел, а има прекалено много хора, които успяха да се вкоренят в електроенергийния бизнес с преференциите. Идеите на Брюксел са много добри в своята цялост и те бяха успешно приложени в много страни от Европейския съюз, но у нас бяха дадени изключително високи преференциални цени. По криминален начин беше увеличен на 25 години срокът за задължително изкупуване на тази енергия. Това стана в парламента в нарушение на всички процедури. Това се оказа едно Ел Дорадо не само за български, а и за чуждестранни инвеститори. В България беше изродена тази добра европейска идея.

Иванов обясни, че от рестрикциите спрямо ВЕИ сектора ще бъдат спестени 55 млн. от разходите на НЕК:

На КЕВР се възлага намаляването на количеството на изкупуваната електроенергия с електроенергията, която е за собствено потребление, на което на НЕК се спестява 25 млн. лева. Енергията, която е извън лимита на преференциалната цена и се изкупува по 125 лева, сега ще се изкупува само по 5-6 лева и ще се спестят други 20 млн. на НЕК. Там, където има изградени ВЕИ-та, финансирани от европейски или централни програми и това е укрито, ще бъде намалена цента на всички тези централи. Това спестява още 10 млн. лева на НЕК.

Според него работодателските организации, които организират протести, защитават корпоративен интерес по един брутален и безпардонен начин:

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев защо не каза на хората, че КЕВР, срещу който негодуват, в продължение на 6 месеца намали с 20% цената на природния газ, което е основна суровина за голяма част от българската индустрия? Някой забеляза ли намаление на цената на продуктите от тези производства, където той се използва? Не се почувства никаква промяна.

Защо г-н Велев не каза, че при последното повишение на цената на електроенергията от 1 октомври за бита беше повишена с 10%, а за тях само с 1,5%? Защо тогава не излязоха да протестират в защита на българските граждани? Те защитават само своя корпоративен интерес.

В момента с решението на КЕВР цената на тока за българските граждани, които са на регулиран пазар и за бизнеса, който е на свободен пазар, се изравнява. Добавката „задължение към обществото“ става с един и същи размер за гражданите и за бизнеса. В продължение на 2 години бизнесът беше толериран в нарушение на правилата, защото законът посочва, че тази добавка трябва да бъде справедливо разпределена върху всички участници на пазара.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна