Румен Боев: Конкурсът за окръжен прокурор на Стара Загора не беше предрешен

Снимка: БГНЕС

Бившият съдия Румяна Ченалова,  която преди години е работила в Окръжната прокуратура в Стара Загора и добре познава работата й, сигнализира в интервю за „Хоризонт“, че Европейската комисия е сезирана за опорочаване на конкурса за избора на окръжен прокурор на Стара Загора през ноември 2014-та година.

Сигнал до българското представителство на ЕК в София не е постъпвал, уверява Огнян Златев, който оглавява представителството, а в момента нито един от кандидатите за окръжен прокурор не желае да коментира конкурса.

Това е един от много редките случаи, в които се явяват повече от двама кандидати. Към 2014-та година в 90% от случаите е имало само по един кандидат и той е бил избран, казва за "Хоризонт" Георги Милков, председател на УС на сдружението „Център за неправителствени организации – Разград“, което е излязло с писмено становище за този конкурс и следи работата на съдебната система.

Според Милков конкурсът трябва да има по-справедлив алгоритъм и по-добре разписани правила:

Имаме проблем с атестирането, атестациите работят на принципа copy-pastе и това е основният аргумент за избирането или неизбирането на някого. Много е силна съпротивата на магистратите атестациите да се обявяват в интернет.

Заместник-председателят на комисията по предложенията и атестациите към Висшия съдебен съвет Румен Боев заяви, че Дичо Атанасов е бил избран сред останалите четирима кандидати за поста „окръжен прокурор“ на Стара Загора заради това, че имал награда и постигнал осъдителна присъда по делото „Куйович“. Румен Боев отрече, че лично е накарал Атанасов да се яви на конкурса.  

С цялата тема, разгледана от кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова, можете да се запознаете в звуковия файл.
Още от категорията

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 г.

Всички секторни системи за морско наблюдение ще станат съвместими до 2020 година и ще обменят данни помежду си. Това съобщи във Варна Петър Киров - главен секретар на изпълнителна агенция "Морска администрация", по време на заключителната среща по проект за интегрирано морско наблюдение. Киров уточни, че по същото време трябва да приключи..

публикувано на 19.10.18 в 00:31
Славчо Пеев в студиото на

Състоянието на актьора Славчо Пеев е стабилно

Състоянието на актьора Славчо Пеев, директор на дупнишкия театър "Невена Коканова", е стабилно, каза за БНР д-р Ени Лефтеров, главен лекар на болницата в Дупница, където вчера Пеев е бил приет спешно. Направена му е била операция, поставен му е стенд и интервенцията е преминала успешно. Диагнозата е преден инфаркт на сърцето, добави д-р Лефтеров...

публикувано на 19.10.18 в 00:20
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Христова-Петрова

Десислава Иванчева и заместникът й Биляна Петрова напускат ареста

Половин година сред показаното им задържане в центъра на София, отстранената като кмет на София Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова напускат ареста. Съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов промени мерките им за неотклонение на „домашен арест“. От прокуратурата обявиха, че ще протестират..

обновено на 18.10.18 в 21:11
Северин Красимиров

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова

Северин Красимиров вече е обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова. Очаква се утре състав на съда в Русе да реши дали той да остане в ареста. В следствения арест в Русе Северин Красимиров е бил разпитан в присъствието на прокурор и адвокат и е направил самопризнания за извършеното от него зверско изнасилване с убийство по..

публикувано на 18.10.18 в 21:04

Адвокатка беше нападната и бита в офиса ѝ в София

Полицията в София издирва мъж, нападнал адвокатка в офиса й. Инцидентът е станал около 16 ч. в блок на столичния булевард "Цар Борис III". Информацията на МВР сочи, че минути след 16 ч. неизвестният до момента нападател е влязъл в офиса на адвокатката. След кратък той спор я е нападнал, ударил я е няколко пъти и е направил опит да я..

обновено на 18.10.18 в 20:00

Две огнища на птичи грип са установени в хасковското с. Войводово

В хасковското село Войводово е открито заболяването птичи грип, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Властите в Хасково не са уведомени по надлежния ред. По информация на "Хоризонт" е започнало   умъртвяването птиците в две ферми в селото.  Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Агенцията за безопасност на храните в..

публикувано на 18.10.18 в 19:48

Специална организация на движението за Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски

Утре се създава специална организация на движението за Рилския манастир и ще бъде осигурено допълнително полицейско присъствие за Деня на свети Иван Рилски, съобщиха от полицейското управление в град Рила. Експерти казаха, че трите срутища над с. Пастра по пътя Рила-Рилски манастир са разчистени, само в много къс участък от около 5-10 метра остава в..

публикувано на 18.10.18 в 19:40