Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутати обявиха мониторинга на ЕК за дискриминационен

| обновено на 16.03.16 в 18:10
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българските евродепутати от различни политически парти обявиха мониторинга ЕК по правосъдието за дискриминационен, неефективен и призоваха за незабавното му прекратяване. Това стана на дискусия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Срещу Механизма се изказаха и депутати от Германия, Холандия, Испания, Великобритания и Румъния, които поискаха Брюксел да наблюдава корупцията във всички 28 държави на ЕС. 30-минутната политическа дискусия няма правен характер и е формална процедура след публикуването на докладите на ЕК за България и Румъния всяка година. 

Има и други корумпирани държави в ЕС, механизмът се използва за вътрешнополитически цели и за дискриминация спрямо приемането на България и Румъния в Шенген, критериите му са неясни и неефективни заявиха Ангел Джамбазки от ВМРО, Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС. Тезата им беше подкрепена от повечето изказали се евродепутати от други държави.

Нереалистично е незабавното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка, но е необходимо той да отпадне с края на мандата на Комисията "Юнкер", заяви по време на дискусията главният прокурор Сотир Цацаров:

Моето усещане е, че през последните години Механизмът действа повече като средство за проверка вместо като средство за сътрудничество.

Британецът и бивш докладчик по членството на България Джефри ван Орден заяви: Може би Еврокомисията трябва да провери какъв е проблемът с този механизъм, който му пречи да дава резултати за поредна година. Иначе влизаме в безкрайна бюрократична процедура, от която в крайна сметка не следва желаният напредък.

Германският евродепутат от социалистите Биргит Зипел попита: Може ли Механизмът за сътрудничество и проверка да е достатъчна причина да се държат двете страни извън Шенген. Тя попита дали ЕК не възнамерява да въведе някакво изменение на този механизъм или да го приложи и за други държави-членки.

София Интвелд от холандските либерали: Време е да прекратим така нареченото "дискриминационно" отношение спрямо 2 конкретни страни. Не защото там няма нужда от мониторинг, а защото той трябва да стане част от по-широк механизъм за върховенство на закона.

Хуан Лопес Агилар от левицата в Испания заяви, че докладите се използват с политическа цел от правителствата, за да дискриминират двете държави за Шенген: Намирам за тъжна ирония това, че България и Румъния са принудени да извършат всички тези реформи и когато най-накрая успеят, може би няма да има Шенген, към който да се присъединят, защото той е на ръба на разпадане.

Румънците от управляващи и опозиция Траян Унгурану и Емилиан Павел също казаха, че Механизмът демотивира румънското правосъдие и трябва или да отпадне, или да се прилага за 28-те страни.

Единствено бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей защити запазването на мониторинга, докато проблемите не се решат:

Изобщо не смятам, че страната и моите съграждани са дискриминирани от този механизъм. Напротив, ако направите проучване, мнозинството от хората ще ви кажат, че искат той да продължи. Механизмът е в услуга на хората, а не на политиците, които естествено, че не го харесват. Ако не бяха докладите, успешното антикорупционно звено на румънската прокуратура отдавна щеше да бъде закрито. Питате защо толкова години България не изпълнява препоръките? Отговорът е – защото няма политическа воля! Политиците не искат да бъдат съдени, а имуществото им да бъде конфискувано!

Различните мнения по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна