Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина композиторът проф. Александър Йосифов

| обновено на 04.12.16 в 11:31
Проф. Александър Йосифов
Снимка: личен архив

На 76-годишна възраст след продължително боледуване почина композиторът Александър Йосифов.

Роден на 12 август 1940 г. в София, в изявено музикантско семейство, той е възпитаник на Държавната музикална академия в София, в класовете на професорите Панчо Владигеров, Константин Илиев и Жени Ковачева.

Александър Йосифов е автор на голямо по мащаби и стилово разнообразие творчество – повече от 1500 опуса във всички жанрове -  класическа и популярна музика. Носител е на 20 награди от конкурси за  композиция в България, Япония, Италия, Гърция, Полша, Германия, Чехия, Русия, Турция, Бразилия. Два пъти е носител на наградата „Златен Орфей“.

Александър Йосифов е дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и в Нов български университет, с големи заслуги в областта на музикално-образователната дейност.

Бил е Председател на Националния съвет за музика към Министерството на културата, дългогодишен директор на „Балкантон“, президент на Виенския клуб в София.

Многобройни са наградите, на които е носител за своята музикално-обществена дейност  у нас и в чужбина, сред които почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики (2014).

Поклон пред паметта му!

Поклонението се състоя на 29 ноември, вторник, от 14.00 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София. Чуйте репортажа в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!