Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдии готвят протест пред ВСС

Кадровиците лично ще обяснят как са подобрили условията им на труд

| обновено на 08.12.16 в 15:19
Снимка: БГНЕС
Съюзът на съдиите обвини в декларация мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) в силов подход спрямо неудобни съдии. Днес в друга декларация магистрати от Софийския районен съд твърдят, че най-големият съд в България продължава с непрозрачните практики, въведени от отстранената Владимира Янева. В петък съдии от Софийския районен съд ще протестират от 11.00 ч. пред сградата на Висшия съдебен съвет. Това би бил вторият протест на съдии тази година. Първият беше срещу несъстоялата се съдебна реформа.

Районните съдии мотивират нетипичната си форма на протест с липса на подкрепа от страна на съдебния кадрови орган, с което мнозинството от членовете му не се съгласиха.

Висшият съдебен съвет отговори на намерението за протест със статистика за милионите, които са отпуснали на най-големия български съд и с кадровите решения, които са взели от началото на мандата си. Съдебните кадровици решиха утре лично да обяснят това на магистратите, които ще се съберат на протеста.

Според статистиката на ВСС този състав на Съвета е захранил съда с нови щатни бройки, което е намалило натовареността на съдиите. Служителите са с 5% по-високи заплати от тези в другите съдилища.

Димитър Узунов, член на ВСС, заяви:

За периода 2011-2016 година са отпуснати за битовото устройство на този съд 14,8 милиона лева.

Ясен Тодоров от Съвета допълни:

Считам, че това, което се изложи като мотиви за протеста, не отговаря на фактите. 

Председателят на ВКС Лозан Панов призна, че в СРС има организационни проблеми и посочи като отговорен за тях шефа му Методи Лалов, но видя причина за недоволството и в прокурорската активност, и в тази на съдебния инспекторат по отношение на районния съд:

Когато едни съдебни институции са обект на постоянни проверки, ежемесечни, планови, нормално е това да повлияе върху процеса на работа в съда и колегите да са в напрежение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна