Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По, най, супермега…

БНР Новини




• Мъдри хора и специалисти ни съветват да не се сравняваме с околните, а само със себе си. Чудесен съвет, но знаете колко е трудно да се изпълни. Ние не можем без сравнения – някой е по-богат, друг по-красив, трети по-умен, по-известен, най-популярен, най-тъп. Сравненията наистина може да ни направят нещастни или самонадеяни, но от друга страна как да измерим нещата без да ги сравняваме. Така или иначе езикът ни е богат с възможности за изразяване на сравнение и степенуване. Първото, за което се сещаме, са степените за сравнение с по и най, но има и много други средства. За тях разговаряме с проф. Стоян Буров от Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий".
• Как се прави карта на диалектите и защо в говори от много отдалечени краища на езиковата ни територия се наблюдават общи особености научаваме от доц. Лучия Антонова, една от авторките на четвъртата част – Морфология - на обобщаващия том от Българския диалектен атлас на БАН.
• Колко думи за назоваване на бащата са известни от българските говори – доста са, както ще чуете от доц. Христо Холиолчев.
• „Езикови справки по радиото“ - „лога, евра, шоа“?
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна