Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Петков: МТСП ще обсъди възможностите за изпълняване на исканията на родителите на деца с увреждания

| обновено на 17.05.17 в 15:05
Снимка: БГНЕС

Родители на деца с увреждания излязоха на пореден протест пред Народното събрание, който стигна до сградата на правителството. Родителите скандираха: "Излезте, излезте" към депутатите. Протестиращите настояха за адекватен закон за личната грижа, който да им позволи да се грижат за децата си. Основният плакат, който бяха подготвили, носеше следното послание: "Бойко, и преди, и сега, след магистралите, сме толкова важни".

Шествието на родителите на деца и лица с увреждания се оглавяваше от ковчег, на който пише: "Честит рожден ден 18. Не ни погребвайте". Родители-участници в протеста споделиха, че социалните услуги не са адекватни:

Отворен е нов ресурсен център в града. Уж има психолог, има психиатър. Психоложката ни вика: "Аз не мога да работя с детето, защото кабинетът ми е малък, а той пипа всичко. Ако искате го оставете, ама ние не можем да работим."

Майките поискаха Закон за личната помощ:

За да знаем, че един ден, когато мен ме няма примерно, ако аз си отида първа, тя ще е добре.

Тези помощи, които се дадоха на 10% ТЕЛК-овете до 18 години, а след това с 200-300 лева, животът е много скъп, прекалено скъп.

Искаха и среща с премиера:

Бойко, излез! Бойко, излез!

Хората с увреждания и техните близки в Добрич се включиха към националния протест срещу социалната политика на правителството.

България е единствената държава в Европейския съюз, която все още няма единен електронен регистър на хората с увреждания:

Имаме нужда от единен регистър, за да може най-после някой да ни преброи, заяви една от участничките. 

Родителите изразиха възмущението си и от политиката спрямо навършилите 18 години деца с увреждания, както и от отнетата им възможност да кандидатстват, ако децата им са със 100% инвалидност.

Единствената възможност да имаме осигуровки, ако доживеем, да можем да се пенсионираме.

Дали на една, или на 18, то все е дете и колкото по-голямо става, толкова по-тежко се гледа.

Социалното министерство ще обсъди възможностите да бъдат изпълнени исканията на родителите на деца с увреждания. Това заяви министър Бисер Петков след заседанието на правителството. Той изрази готовност и днес да се срещне с представители на протестиращите родители:

Трябва внимателно да се обсъди доколко е възможно да се финансира цялата лична помощ, тъй като в момента, от бюджета на Министерството на труда и социалната политика, над 160 милиона годишно се изразходват за подкрепа на семействата на деца с увреждания по линия на новата мярка, която действа от началото на тази година.

Петков припомни, че част от исканията на родителите на деца с увреждания вече са изпълнени.

От началото на тази година семействата на деца с определени вид и степен на увреждания - над 90%, получават семейна помощ месечно в размер на 930 лева, която е с 550 лева повече от добавките, които получаваха до края на 2016-а година.

Когато шествието на протестиращите родители в София достигна сградата на МС, Петков слезе и се срещна с тях:

Аз поемам ангажимент другата седмица да ви поканя да говорим конкретно по вашите искания какво правителството и кога може да удовлетвори.   

Родителите заявиха категорично: 

Не желаем да имаме нищо общо с национално представени организации. Нито един човек тук не иска да го представляват хора, които черпят държавна субсидия и не работят за нас.

Срещата ще бъде с ваши представители, увери министърът. Трябва да седнем наистина на масата, за да уточним какво разбирате под лична помощ.

Постоянно си сядаме на някакви маси. Кога ще има реформа? Къде отиват хората над 18?, попитаха недоволни. 

Деца, които навършват пълнолетие и за които се преустановява плащането на семейната помощ, драстично се намалява размерът на подкрепата. Това е въпрос, по който ще правим опит за решение, каза още Петков.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени