Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров се изказа критично за предложението прокуратурата да бъде извадена от съдебната система

Срещата е по покана на държания глава, а темата е съдебната реформа

| обновено на 07.06.17 в 15:19
Снимка: БГНЕС
По-нататъшното продължаване на съдебната реформа беше основната тема на днешните разговори между президента Румен Радев и главния прокурор Сотир Цацаров, които продължиха повече от час.

Главният прокурор очаквано възрази на лансираната от председателя на ВКС Лозан Панов идея за изваждане на Прокуратурата от съдебната система. Той определи отношението си като "крайно критично":

Мнението ми , естествено, е крайно отрицателно. Прокуратурата е оценявана и в момента като институция, която е безконтролна и едва ли не виновник за всички беди. Питам, ако я изведем от съдебната власт, ако я изведем от контрола на ВСС, ако я изведем от сегашната форма на парламентарен контрол, колкото и неинтензивна да е тя, ако въобще я изведем от сегашното ѝ положение и я превърнем в една отделна независима, самостоятелна институция, няма ли да я направим по-безконтролна и далеч по-неограничена в правомощията си от сега?

Обвинител номер едно е на мнение, че реформата трябва да продължи, чрез промени в законите, а .лозунгите за промяна на Конституцията били от "политици, получили под 3% на последните избори".  

И второто, аз съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите! Това е мнението на г-н Лозан Панов.

Освен НСО и прокуратурата вече работи по инцидента с развитите болтове от колелата на служебния автомобил на Лозан Панов, заяви Цацаров. Ще бъдат снети обяснения, включително и на началника на НСО Ангел Антонов, а резултатите от проверката да бъдат оповестени публично, каза Цацаров.


Цацаров призова за малко търпение по отношение оповестяването на стенограмата за КТБ, тъй като обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания съд до средата на юли и "много отговори, свързани с КТБ, ще бъдат получени в съдебната зала".

Срещата Радев –  Цацаров беше предшествана от разговори на "Дондуков" 2 с председателите на ВАС и ВКС Георги Колев и Лозан Панов. За първата медиите научиха от пресцентъра на държавния глава. На втората те бяха поканени от съдия номер едно, за да чуят неговата идея, лансирана и пред президента – да има реформа в прокуратурата и минаваща през изваждането ѝ от съдебната система, идея, на която категоричен противник е настоящият събеседник на Румен Радев – главният прокурор.
Преди да дойде в президентството, главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали пореден депутатски имунитет - на Димитър Аврамов, който е подсъдим за подкуп и оправдан на първа инстанция. По това обвинение разследването срещу Аврамов започна, когато беше депутат от ГЕРБ. В момента имунитетът му се иска като депутат от ДПС.

В звуковия файл можете да чуете обобщение по темата на Силвия Великова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна