Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Узунов като Дон Хозе – коронна роля в бляскавата кариера на прославения тенор

В съботната вечер ще пробудим спомена за един от големите гласове на българския оперен театър. Поводът – на 10 декември преди 95 години в Стара Загора е роден Димитър Узунов. Ще си спомним някои от най-ярките му сценични преобразявания: Канио, Манрико, Каварадоси, Дон Хозе… и разбира се, Отело и Радамес. Показа ги в пълния им блясък на най-реномираните световни сцени. Критиците пък се надпреварваха да славословят: Тенори като Димитър Узунов днес се броят на пръсти! Той има осанка на гръцки атлет и глава на римлянин. Всеки би завидял на гласа му – с тембър и пробивност, каквито рядко сме чували
В оперната вечер ще излъчим цялостен запис на „Кармен“ от Жорж Бизе – постановка на Виенската Щаатсопер от 1962 година. Дон Хозе без съмнение е сред най-силните, любими роли на Димитър Узунов, донесла му непомръкваща слава в най-престижните световни театри. В Миланската Скала българинът спасява от неминуем провал, буквално в последния момент спектакъл на „Кармен“ с участието на идола на опероманите Джузепе ди Стефано. На другия ден в печата се появява следното: Гласът на Узунов блести като слънце: искрящ във височините, разкошен с изумителна палитра от багри… Пламък сякаш излиза изпод стъпките на певеца, когато е на сцената.
В постановката на Виенската Щаатсопер от 1962 година главната роля е поверена на Регина Резник – идеалната Кармен според специалистите. Непримирима, изкусителна, непредсказуема, без следа от баналност и вулгарност. Ескамилио е Алдо Проти, Микаела – Хилде Гюден, а на диригентския пулт на Виенската филхармония свeщенодейства Херберт фон Караян.

Съдържание на операта „Кармен“ от Жорж Бизе

събота, 16 декември, от 20 часа
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна