Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Кармен” от Жорж Бизе, опера в четири действия (съдържание)

Либрето: Анри Мейяк и Луи Халеви
По едноименната новела на Проспер Мериме
Световна премиера:
3 март 1875, Париж
Българска премиера:
9 март 1912, София.

Действащи лица:
Кармен, циганка – мецосопран
Дон Хозе, сержант – тенор
Ескамилио, тореадор – баритон
Данкайро, контрабандист – баритон

Ремендадо, контрабандист – тенор
Цунига, лейтенант – бас
Моралес, сержант – баритон
Микаела, годеница на Хозе – сопран
Фраскита, циганка – сопран
Мерцедес, циганка – мецосопран
Лилас Пастиа, кръчмар
Водач в планината

Място и време на действие - Испания, Севиля и околностите на града, 1820 година.


Първо действие:
Площад в Севиля. Пред казармата се разхождат войници. Появява се красивата селска девойка Микаела, която търси своя годеник - сержант Хозе. Той обаче ще дойде по-късно - за смяната на караула. Войниците се опитват да задържат малката свенлива хубавица от Навара, но тя избягва. Идва смяната на караула - с нея е и дон Хозе. Лейтенант Цунига го разпитва за момичетата, които работят в близката фабрика за цигари, но Хозе не знае нищо. Той обича Микаела и не се занимава с други жени. От фабриката се чува сигнал за обедна почивка. На площада се изсипват младите работнички. Последна, заобиколена от тълпа обожатели, пристига Кармен. Само един мъж на площада е равнодушен към красотата й - това е сержант Хозе. Засегната от пренебрежението му, Кармен предизвикателно му подхвърля цветето от косите си и избягва.
Останал сам на площада, Хозе не сваля поглед от цветето. Според него това дръзко момиче може да е дори магьосница! В този момент отново идва Микаела, донесла на Хозе малко пари, писмо от майка му и целувка, която му предава с любов. Щом Микаела си отива, откъм фабриката се разнася пронизителен писък. Работничките отново изпълват площада. Цунига изпраща Хозе да разбере причината за суматохата. Скоро Хозе се връща и води завързаната Кармен, която се е скарала с едно от момичетата, а после е извадила нож и го е ранила. Лейтенантът заповядва на Хозе да изпрати Кармен в затвора. Но докато Цунига подготвя заповедта, Кармен се опитва да съблазни Хозе и му предлага любовта си, като обещава среща в кръчмата на Лилас Пастиа. Напълно сразен от красотата й, Хозе тръгва с нея към затвора, но в удобен момент й дава възможност да избяга. Заради Кармен той самият попада в ареста.

Второ действие:
Кръчмата на Лилас Пастиа е убежище за контрабандистите от Севиля. Тук е и Кармен с приятелките си - Фраскита и Мерцедес. Пристига лейтенант Цунига, от когото циганката разбира, че Хозе е излежал наказанието си. Кармен е убедена, че сержантът ще тръгне с нея.
От улицата се чуват ликуващи гласове. Съпровождан от факелно шествие, се появява Ескамилио - прославен тореадор от Гренада. Той веднага забелязва Кармен и е очарован, но красавицата отхвърля ухажванията му. Тореадорът си отива заедно с шумната тълпа от почитатели. В кръчмата остават само контрабандистите, които убеждават Кармен да се присъедини към тях и да участва в опасното им дело. Тя обаче отказва, защото вече е влюбена в Хозе и иска да го изчака и да му благодари. Сержантът пристига и Кармен е във вихъра си. Тя обсипва любимия с песни, танци и ласки, но когато от далечната казарма се чува сигналната тръба за вечерна проверка, у Хозе надделява чувството за дълг и той иска да тръгне. Кармен е бясна - какъв е този мъж, за когото службата и казармата са по-важни от любовта? Хозе отново се поддава на неустоимия й чар. Той й припомня подареното цвете, което му е било единствената утеха по време на тежките часове в ареста. В този момент се завръща Цунига, който заповядва на Хозе да се прибере в казармата и веднага започва нагло да ухажва Кармен. Извън себе си от ревност, Хозе изважда сабята си, готов да убие лейтенанта. Притеклите се на помощ контрабандисти не допускат кръвопролитие. Лейтенантът е обезоръжен и изгонен, а за Хозе няма друг изход, освен да тръгне с контрабандистите и да стане един от тях.

Трето действие:
Скалистите планини край Севиля. Контрабандистите пренасят крадена стока и спират край една пещера за кратка почивка. Дон Хозе не може да свикне с новия начин на живот. Той постоянно мисли за майка си и за светлото минало, което никога няма да се върне. Кармен забелязва тревогата му. Циганката е в мрачно настроение. Обзета от лоши предчувствия тя търси отговор за бъдещето си в картите, но те я плашат още повече, защото вещаят близка смърт. Контрабандистите отново се стягат за път. Хозе остава на пост да пази товарните мулета.
Неочаквано се появява Микаела, тръгнала след бандитите с надеждата да срещне Хозе. Чува се изстрел и девойката се скрива. Появява се Хозе, който е стрелял по Ескамилио. Тореадорът се е влюбил в красивата циганка и е тръгнал след нея, но е срещнал съперника си. Двамата започват ръкопашен бой. Хозе почти е победил, когато се появява Кармен и застава между двамата, спасявайки тореадора. Ескамилио не се притеснява - той знае, че Кармен вече е негова и преди да си тръгне, я кани заедно с всички останали на коридата в Севиля. Кармен е готова веднага да тръгне с новия си любим, но Хозе й препречва пътя. В този момент се появява Микаела, дошла на това опасно място, за да съобщи на Хозе, че майка му умира. Младият мъж тръгва с Микаела към дома. В това време от долината се разнася песента на Ескамилио. Кармен вече е лудо влюбена в красивия тореадор.

Четвърто действие:
Пред арената за бой с бикове в Севиля тълпата приветства тореадорите, които ще участват в коридата. Последен, под ръка с Кармен, пристига Ескамилио. Мерцедес и Фраскита предупреждават приятелката си да се пази от ревнивия Хозе, който се крие в тълпата, но тя не ги слуша. Кармен изчаква всички да заемат местата си и последна тръгва към арената. В този момент пред нея изниква измъченият Хозе. Той не е спирал да я обича и е готов да й прости, ако се върне при него. Но сърцето на Кармен вече принадлежи на друг. Тя отблъсква Хозе, а накрая, изгубила търпение, му хвърля и годежния пръстен. Разбрал, че Кармен е непреклонна, разяреният Хозе изважда нож и го забива в гърдите й.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30